• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.8°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.9°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.2°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 6.9°C / 11.6°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.6°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 16.0°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 15.0°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  53%

Οι εργαζόμενοι χθες παρεμπόδισαν και τελικά διέκοψαν τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, προκειμένου «να μην προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε εργολάβο για 5 χρόνια έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ

 • A-
 • A+

Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι εργαζόμενοι παρεμπόδισαν και τελικά διέκοψαν τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που είχε σκοπό να ορίσει τα πρόσωπα τα οποία θα αναπληρώσουν τρία μέλη της διοίκησης που έχουν παραιτηθεί.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι υπάρχουν ακόμη σενάρια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, αφ’ ενός γιατί παραμένει στο υπερταμείο, αφ’ ετέρου γιατί η διοίκηση προωθεί ανάθεση της εργολαβίας για το διυλιστήριο νερού σε ιδιώτη, «ενώ γι’ αυτόν τον σκοπό έγιναν προσλήψεις 150 ατόμων και εκπαιδεύτηκε προσωπικό». «Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Για το θέμα αυτό οι εργαζόμενοι είχαν παρεμποδίσει προχθές συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να μην προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε εργολάβο για 5 χρόνια έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Αιτία της ρήξης, πάντως, ανάμεσα στους εργαζομένους και τη διοίκηση μάλλον αποτελούν τα μισθολογικά αιτήματα, αφού οι εργαζόμενοι επιδιώκουν επιστροφή στο μισθολογικό του 2009, επικαλούμενοι την έξοδο από τα μνημόνια, γεγονός όμως που θα σήμαινε αυτομάτως αυξήσεις περίπου 35%.

Με καθαρά κέρδη της εταιρείας στα 14 εκατομμύρια, η ετήσια αύξηση που ζητούν οι εργαζόμενοι υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια.

Στόχευση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Κρεστενίτης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «στόχευση της εταιρείας είναι να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για σημαντικά έργα (επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, το αποχετευτικό των χαμηλών δυτικών περιοχών στον Δενδροπόταμο, η δημοπράτηση του διυλιστηρίου), έχουμε ζητήσει μειώσεις του τιμολογίου σε ένα μεγάλο ποσοστό οικιακών καταναλωτών και των χαμηλής κατανάλωσης επιχειρήσεων και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου» κι αυτό το σχέδιο «δεν μπορεί να διαταραχθεί, παρά ταύτα είμαστε σε διαβούλευση με το σωματείο έτσι ώστε να υπάρχει βελτίωση της μισθολογικής τους κατάστασης».

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει στόχευση για ιδιωτικοποίηση τομέων της εταιρείας, «εξάλλου το εργαστήριο ελέγχου για πρώτη φορά λειτουργεί μόνο με ανθρώπους της εταιρείας. Δυστυχώς όμως οι εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το απαραίτητο στελεχικό δυναμικό για την πλήρη ανάληψη της ευθύνης αυτής της εγκατάστασης. Εχουμε εγκρίνει την πρόσληψη νέου προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ και το αίτημά μας εκκρεμεί στο υπουργείο Εσωτερικών».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΑΔΑ
ΟΑΣΘ: πόθος για 526 λεωφορεία στον δρόμο
​Είκοσι εκατομμύρια ευρώ θα κοστίζει ο δημόσιος ΟΑΣΘ στο κράτος. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τη νέα διοίκηση συμπληρώνουν την εικόνα της κακής διαχείρισης από το προηγούμενο καθεστώς, για την οποία...
ΟΑΣΘ: πόθος για 526 λεωφορεία στον δρόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελυσαν χειρόφρενο
​Η αναστολή κινητοποιήσεων των εργαζομένων βγάζει επιτέλους σήμερα τα λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και όλοι ετοιμάζονται όχι μόνο για ανάσα ανακούφισης αλλά και για την τελική μάχη πριν από την...
Ελυσαν χειρόφρενο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αγώνας για το νερό παραμένει επίκαιρος
Τρία χρόνια από το δημοψήφισμα για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ανήμερα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, οι φορείς της Θεσσαλονίκης, που είχαν πρωτοστατήσει στο κίνημα επιβεβαίωσαν χθες τη...
Ο αγώνας για το νερό παραμένει επίκαιρος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
Οι εκατόν πενήντα εργαζόμενοι που προσέλαβε η ΕΥΑΘ με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν ανέβασαν τα έξοδα της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αλλά μείωσαν τις δαπάνες εξωτερικών αναθέσεων.
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
Ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων για ένα έργο που έχει καθυστερήσει 14 χρόνια, την επέκταση δηλαδή της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, που εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...
Κόντρα ΕΥΑΘ-Περιφέρειας για το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ για την (υπερ)τιμολόγηση του νερού
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, πολίτες της Θεσσαλονίκης και κάτοικοι νησιωτικών δήμων της χώρας, κατά της απόφασής της για τη νέα τιμολόγηση του νερού. «Το νερό δεν...
Στο ΣτΕ για την (υπερ)τιμολόγηση του νερού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας