• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.1°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 21.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γραφείο Θρησκευτικού» στο επιτελείο του Αρχηγού της Πυροσβεστικής

 • A-
 • A+

Με μία απόφαση που αφήνει άναυδο και προβληματίζει κάθε πολίτη ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ιδρύει στο επιτελείο του Αρχηγείου «Γραφείο Θρησκευτικού» με αρμοδιότητες που περιμένει κανείς σε καλά οργανωμένες ενορίες εκκλησιών. Αρμοδιότητες που ξεπερνούν καταφανώς τα όρια, την αποστολή και τον ρόλο μιας σύγχρονης δημόσιας υπηρεσίας, και μάλιστα ενός σώματος με εξαιρετικά κρίσιμο επιχειρησιακό έργο, που δοκιμάστηκε σκληρά στις τελευταίες φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Η απόφαση, που υπογράφηκε στις 8 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 24 Ιανουαρίου, αμφισβητεί στην πράξη τη διακηρυγμένη, και μάλιστα από τα χείλη του πρωθυπουργού, πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κατοχυρώσει τον διακριτό ρόλο Εκκλησίας και Κράτους, ενώ προξενεί σοβαρά ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται το Αρχηγείο τον ρόλο και τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού πυροσβεστικού σώματος στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους.

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κρατά ξεκάθαρες αποστάσεις, χωρίς πάντως να ακυρώνει την απόφαση του Αρχηγείου.

Πηγές του υπουργείου δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι ουδέποτε πέρασε η απόφαση από το γραφείο της υπουργού, η οποία δεν ήξερε τίποτα. Σημειώνουν ότι η απόφαση επικαλείται τις προβλεπόμενες διατάξεις του Ν. 4249/2014 και επισημαίνουν ότι είναι δικαίωμα του αρχηγού να ιδρύει και να καταργεί τμήματα. Υπογραμμίζουν όμως πως, από τη στιγμή που ιδρύθηκε το γραφείο, το υπουργείο διερευνά με εντολή της υπουργού το πλαίσιο λειτουργίας του.

Το νεοϊδρυθέν γραφείο, που αποτελείται από πολιτικούς υπαλλήλους του πυροσβεστικού σώματος και πυροσβέστες, οι οποίοι μάλιστα τίθενται, λέει, σε επιφυλακή, έχει τις εξής αρμοδιότητες: πνευματική, ηθική και ψυχολογική ενίσχυση του προσωπικού σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες, συμπαράσταση στα πνευματικά προβλήματα του προσωπικού και των οικογενειών τους, θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια μέσω της Θείας Λατρείας και ποιμαντικών εκδηλώσεων, ανέγερση και συντήρηση παρεκκλησίων, ιεραποστολική δραστηριότητα, θρησκευτική διαφώτιση και εφοδιασμός των υπηρεσιών με το κατάλληλο υλικό, έκδοση εντύπων θρησκευτικού περιεχομένου, ίδρυση δανειστικών βιβλιοθηκών, επισκέψεις στις πυροσβεστικές σχολές και υπηρεσίες, διαλέξεις θρησκευτικού περιεχομένου, επισκέψεις σε νοσοκομεία, τέλεση θείων ακολουθιών και τελετών, διοργάνωση συνεδρίων, ίδρυση πνευματικών κέντρων και συναφών ιδρυμάτων, διοργάνωση εκδρομών και προσκυνημάτων σε ιστορικούς και θρησκευτικούς χώρους.

Η απόφαση επικαλείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, «την ανάγκη επανακαθορισμού του σχήματος οργανωτικής διάρθρωσης και του τρόπου λειτουργίας του Επιτελείου του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος με στόχο την πνευματική θωράκιση και ενίσχυση του θρησκευτικού συναισθήματος του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και των μελών των οικογενειών τους, μέσω της ψυχικής τόνωσης, ηθικής συμπαράστασης και κοινωνικής προβολής του έργου των πυροσβεστών».

Ερωτήματα

Είναι απορίας άξιο γιατί ένα σύγχρονο Πυροσβεστικό Σώμα επιλέγει να επενδύσει στην ενίσχυση του θρησκευτικού συναισθήματος, το οποίο φυσικά ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα και έγκειται σε κάθε άτομο να το καλλιεργήσει κατ’ ιδίαν, αν το επιθυμεί.

Αραγε η θρησκευτική πίστη αποτελεί για το Αρχηγείο προϋπόθεση για την ένταξη στο Σώμα; Και αν ναι, ποιες πιθανές διακρίσεις εισάγει η αντίληψη αυτή απέναντι στους μη θρησκευόμενους εργαζόμενους;

Σε ποιο σύγχρονο εγχειρίδιο δημόσιας διοίκησης και λειτουργίας του κράτους βασίζεται το Αρχηγείο για να εισαγάγει ασαφείς και αμφιλεγόμενους όρους όπως «πνευματική θωράκιση», «πνευματική επικοινωνία», «θρησκευτικό συναίσθημα» και ποια επιχειρησιακή ετοιμότητα εξυπηρετούν;

Δεν αρκούν τα δοκιμασμένα επιστημονικά εργαλεία ψυχολογικής αποφόρτισης και ενδυνάμωσης, η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των πυροσβεστών, τα επαγγελματικά προσόντα και η πείρα, οι τιμητικές διακρίσεις και η μισθολογική εξασφάλισή τους, η εξασφάλιση, τέλος, σύγχρονων και λειτουργικών πυροσβεστικών μέσων και υποδομής, που έχουν καταστεί δυσλειτουργικά εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας;

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Σώματος σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι το γραφείο δεν έχει συγκροτηθεί, απλώς ιδρύθηκε ενεργοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος, προκειμένου να μην υστερεί το Σώμα από άλλα σώματα ασφαλείας, που διαθέτουν αντίστοιχο γραφείο.

Θα περίμενε βέβαια κανείς από ένα σύγχρονο κράτος να προχωρήσει όχι στην ίδρυση άλλου ενός θρησκευτικού γραφείου, αλλά να επανεξετάσει την ορθότητα της λειτουργίας όσων ήδη υπάρχουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μετέωρη εκκοσμίκευση του ελληνικού κράτους
Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, η Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους αναβιώνει διαγωνισμό του 1821, προκηρύσσοντας νέογια τον «διαχρονικά αμφιλεγόμενος ρόλος της Ορθόδοξης...
Η μετέωρη εκκοσμίκευση του ελληνικού κράτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε στην επιστολή παραίτησής του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν… μάρτυρα.
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμορφώνεται περιβάλλον θρησκευτικού σκοταδισμού
Ενα βήμα πιο μακριά από τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης βρίσκεται από χθες η ελληνική κοινωνία καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του πρώην υπουργού...
Διαμορφώνεται περιβάλλον θρησκευτικού σκοταδισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πόρισμα της Πυροσβεστικής και τα αναπάντητα ερωτήματα
Αποφαίνεται ότι «ένοχος» για τη φωτιά της 3ης Αυγούστου 2021 είναι ο ΑΔΜΗΕ και υποδεικνύεται η εστία της πυρκαγιάς που σύμφωνα με το πόρισμα ήταν κάτω από πυλώνα μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης.
Το πόρισμα της Πυροσβεστικής και τα αναπάντητα ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τόσο κοντά, τόσο μακριά – Οι νέοι, η Εκκλησία και οι προοδευτικές αξίες
Ερευνα καταγράφει μεν τη σαφή τάση εκκοσμίκευσης της νεολαίας, την ίδια ώρα όμως καταγράφονται και ισχυρές αντιστάσεις στο πεδίο της εθνο-θρησκευτικής ταυτότητας.
Τόσο κοντά, τόσο μακριά – Οι νέοι, η Εκκλησία και οι προοδευτικές αξίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας