• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 35.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.5°C / 37.2°C
  4 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 36.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 33.8°C
  4 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 37.7°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.5°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 32.5°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.4°C / 36.6°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 31.0°C
  5 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.6°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%

Ο σύλλογος εργαζομένων στον Δήμο Αιγάλεω σε παλαιότερη κατάληψη του δημαρχείου

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω

 • A-
 • A+

Με σφοδρότητα επιμένουν να ασκούν κριτική οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αιγάλεω κατά της δημοτικής αρχής για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού.

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα στη διεκδίκηση των «δώρων» Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος καλοκαιρινής αδείας, αλλά ο δήμος έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Εν όψει του Εφετείου στις 8 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω, εκτός από κινητοποιήσεις, αποφάσισε να απευθυνθεί με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είναι μέλος ο δήμαρχος Δ. Μπίρμπας, που από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του: «Απαιτούνται τελεσίδικες αποφάσεις για να μην προκύψουν καταλογισμοί σε βάρος του δήμου, αιρετών και υπαλλήλων».

«Ζητούμε το αυτονόητο», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Τσούνης, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το... κακό παράδειγμα

«Είμαστε από τους πρώτους δήμους που κερδίσαμε την υπόθεση στο δικαστήριο. Ωστόσο, είμαστε σαν τη “μύγα μες στο γάλα”, καθώς όλοι οι δήμοι σε Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική, ακόμα και η Περιφέρεια Αττικής –και μπράβο στη Ρένα Δούρου που στηρίζει την πολιτική απόφαση που πήρε– έχουν εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση που κέρδισαν οι εργαζόμενοι.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω, κατά την άποψή μας, ως επικεφαλής αυτοδιοικητικής παράταξης στην ΚΕΔΕ, με τη στάση του παροτρύνει τους αιρετούς να κάνουν χρήση όλων των ένδικων μέσων», σχολιάζει ο κ. Τσούνης.

Στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του δήμου κατηγορούν τον δήμαρχο ότι με τη στάση του «δεν αναγνωρίζει τη “διάταξη Σκουρλέτη”» που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των δημοτικών αρχών να προσφύγουν ή όχι κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους – με τον «Καλλικράτη», υπενθυμίζεται, ήταν υποχρεωτική η άσκηση εφέσεων.

Ως γνωστόν, αν δεν προσφύγει μια δημοτική αρχή σε ανώτερο δικαστήριο, η πρωτόδικη απόφαση τελεσιδικεί. «Είναι πολιτικά οξύμωρο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη από τον δήμαρχο», σχολιάζει ο κ. Τσούνης, συμπληρώνοντας:

«Ολη η αντιπολίτευση έχει συστρατευθεί με τους εργαζόμενους. Απαντες λένε να γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους και να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα δοθούν τα χρήματα, με σεβασμό στα οικονομικά του δήμου. Αυτό λέμε κι εμείς».

Τι λέει όμως η δημοτική αρχή; Ο δήμαρχος έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος καταλογισμών από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε επικοινωνία με την «Εφ.Συν.», ο κ. Μπίρμπας επικαλέστηκε τρεις γνωμοδοτήσεις νομικών συμβούλων του, αλλά και γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εισηγούνται έφεση, με το σκεπτικό ότι με πρωτόδικη απόφαση δεν μπορεί να ακυρωθεί η ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία, αλλά απαιτείται τουλάχιστον απόφαση ανώτερου δικαστηρίου.

«Μακάρι στο Εφετείο ή στο ΣτΕ να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι και εμείς θα βρούμε τρόπο να καταβάλουμε τα χρήματα. Πολιτική θέση μας είναι να υπάρξει συνολική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης, για το σύνολο των υπαλλήλων, για αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά των “δώρων”. Και αυτό διεκδικούμε», εξηγεί ο κ. Μπίρμπας. Πρόκειται για θέση που έχει εκφράσει ο ίδιος και σε προ μηνών Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και έχει ληφθεί σχετική ομόφωνη απόφαση.

Στην εν λόγω συνεδρίαση ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρης, είχε πει ότι «από την ώρα που θα εκταμιευθούν τα ποσά (σ.σ.: των πρωτόδικων αποφάσεων) είναι πιθανό να μη θεωρηθούν τα εντάλματα ή να προκύψουν καταλογισμοί, γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεσμεύεται μόνο από τελεσίδικες αποφάσεις».

Υπάρχουν δήμαρχοι που έχουν «τελεσιδικήσει» τις αποφάσεις, μη ασκώντας έφεση, υπάρχουν ωστόσο και άλλοι που έκαναν χρήση ένδικων μέσων κατά των πρωτόδικων αποφάσεων.

«Ζαριά»

Παράλληλα, υπάρχουν δήμοι όπου τα εντάλματα πληρωμής αποφάσεων που δικαίωσαν εργαζόμενους στις διεκδικήσεις «δώρων» πήραν την έγκριση του Ελεγκτικού.

Η κατάσταση περιγράφηκε ως «μια ζαριά που μπορεί να σε δικαιώσει ή να σου επιστρέψει καταλογισμό», από έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος που ζητήσαμε την άποψή του. Στην περίπτωση του Δήμου Αιγάλεω έχουν δικαιωθεί, σύμφωνα με τον Σύλλογο, 280 εργαζόμενοι πρωτόδικα, με τη δημοτική αρχή να υπολογίζει την καταβολή των «δώρων» σε 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για το θέμα συγκαλείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο σήμερα στις 20.00. Αναμένεται η παρουσία συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον δήμο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας (07.00-09.00) Δευτέρα έως Πέμπτη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή εκδικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η υπόθεση για τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4093/2012, με τις οποίες καταργήθηκαν πλήρως 13ος-14ος μισθός στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκύκλιος για προσλήψεις στους ΟΤΑ
Για την έγκαιρη υποβολή των αιτημάτων τους για προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού στη διάρκεια του 2019 καλεί το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ της χώρας, με εγκύκλιο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Εγκύκλιος για προσλήψεις στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οριστική λύση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μόνιμες και οι θέσεις του προσωπικού που θα το στελεχώσει. Ακόμη μια ρύθμιση για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών των δήμων και τη διασφάλιση...
Οριστική λύση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
Σε εννέα υπουργεία κατανέμονται οι 22 (από τις συνολικά 69) θέσεις γραμματέων που θα επαναπροκηρυχθούν, με στόχο να εναρμονιστούν και αυτές σε ένα μίνιμουμ κριτηρίων που έχει θεσπιστεί και για τις υπόλοιπες...
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόλις 30, με δύο παιδιά...
Η συμβασιούχος Ανδριάννα Σταματοπούλου, 30 ετών, μητέρα δύο παιδιών, πήγε χθες τα ξημερώματα στη δουλειά της στην καθαριότητα στην περιοχή Συκιά του Κατάκολου στον Δήμο Πύργου και δεν γύρισε ποτέ. Το...
Μόλις 30, με δύο παιδιά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»... στα όνειρα του Γ. Πατούλη
Θέλει, διστάζει να το πει, αλλά προσπαθεί να προκαταλάβει καταστάσεις! Μπορεί η φιλοδοξία του Γ. Πατούλη να γίνει δήμαρχος Αθηναίων το 2019 να ήταν το σαφές συμπέρασμα της χθεσινής ανακοίνωσης της...
«Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»... στα όνειρα του Γ. Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας