• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%

Από αριστερά: ο Αντώνης Αυγερινός, εκλεκτός του Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο μαιευτήρας Νικόλαος Οικονομόπουλος, πρώην βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης κι ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ψυχή του Ερυθρού Σταυρού στην Κρήτη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλάζιος «εμφύλιος» στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

 • A-
 • A+

Eπιστρέφουν τα φαντάσματα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό καθώς 20 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών για το νέο διοικητικό συμβούλιο και ενώ έχει ξεκινήσει η εγγραφή νέων μελών, οι δύο άνθρωποι που συνέδεσαν το όνομά τους με τις πιο μελανές στιγμές στη μετά Μαρτίνη εποχή διεκδικούν εκ νέου την ηγεσία του μεγαλύτερου σωματείου της χώρας.

Ο λόγος για τον πρώην δοτό πρόεδρο, εκλεκτό του Αδώνιδος Γεωργιάδη, φαρμακοποιό Αντώνη Αυγερινό, και τον επίσης νεοδημοκράτη, πρώην βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης, μαιευτήρα από την Αχαΐα, Νικόλαο Οικονομόπουλο.

Οι δυο τους έχουν ήδη υποβάλει τις υποψηφιότητές τους και θα βρεθούν απέναντι στον σημερινό μεταβατικό πρόεδρο, συνταξιούχο χειρουργό και ψυχή του Ερυθρού Σταυρού στην Κρήτη, Ανδρέα Μαμαντόπουλο, ο οποίος χαίρει εκτίμησης από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί της τετραετούς θητείας του Αντώνη Αυγερινού η Διεθνής Ομοσπονδία έθεσε σε ισχύ την αναστολή λειτουργίας του ελληνικού τμήματος, η οποία ολοκληρώθηκε επί θητείας Οικονομόπουλου.

Με την απόφαση 440/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών πάφθηκε η διοίκηση Αυγερινού για λόγους κακοδιοίκησης, ενώ η μη τήρηση των συμφωνημένων με τη Διεθνή Ομοσπονδία ήταν ο λόγος να καθαιρεθεί από το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο και ο Ν. Οικονομόπουλος τον Νοέμβριο του 2018.

Ο τελευταίος με επιστολή του πριν από λίγες μέρες ισχυρίστηκε πως η καθαίρεσή του ήταν πραξικοπηματική και παράτυπη από μια ετερόκλητη ομάδα συμβούλων, για να εξυπηρετηθούν περίεργες σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Ο Οικονομόπουλος επιτίθεται εναντίον του σημερινού διοικητικού συμβουλίου («επικρατεί η αναρχία και η αυθαίρετη λειτουργία του κάθε συμβούλου που αποφασίζει μόνος του»), αλλά στρέφει τα πυρά του και προς τον... εσωκομματικό του αντίπαλο Αντώνη Αυγερινό, τον οποίο κατηγορεί για «γκεμπελικές πρακτικές». «Μέσα σε όλη αυτή τη διοικητική ανεπάρκεια παρουσιάζονται οι “οπαδοί” της διοίκησης που ο πρόεδρός της κατόρθωσε να ανανεώσει για τέσσερις (!!!) φορές τη θητεία της χωρίς να υλοποιήσει τις δικαστικές εντολές και κάνοντας σωρεία παράνομων και παράτυπων ενεργειών, να επιτίθενται εναντίον της σημερινής διοίκησης με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν.

Με χυδαία δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διασύρουν με ασύστολα ψεύδη υπολήψεις και προσωπικότητες, τηρώντας σιγήν ιχθύος για τα έργα και τις ημέρες της δικής τους διαδρομής. Επίσης με ψευδή στοιχεία τρομοκρατεί εθελοντές και σπέρνει διχόνοια, όπως μας έχει συνηθίσει τα εφιαλτικά χρόνια της προεδρίας του».

Εντονη ήταν η αντίδραση του Αντώνη Αυγερινού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα στέλνει συνεχώς επιστολές προς τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Περνώντας στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζει τον Οικονομόπουλο «έκπτωτο στη συνείδηση της ερυθροσταυρικής κοινότητας λόγω της αλαζονικής και αμετροεπούς του συμπεριφοράς», κάνει λόγο για απολύσεις και μεταθέσεις όσων δεν συμπορεύονταν μαζί του, για κατασπατάληση χρημάτων από τα ταμεία του ΕΕΣ για προσωπική του προβολή, για αγορές πανάκριβων κινητών τηλεφώνων, για διαμονές σε πανάκριβα ξενοδοχεία σε περιοδείες χλιδής κ.ά.

Ο Αυγερινός και η Novartis

Ποιος όμως είναι, από την άλλη πλευρά, αυτός που καταγγέλλει; Ο Αντώνης Αυγερινός ήταν την ίδια περίοδο, επί κυβέρνησης Σαμαρά, δοτός πρόεδρος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΦ, μέλος της Επιτροπής Τιμολόγησης Φαρμάκων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας και ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Σημειώνεται επίσης πως ο Αυγερινός είναι ένα από τα πρόσωπα τα οποία κατονόμασε στις δικαστικές αρχές για εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Novartis ο Νίκος Μανιαδάκης.

Στην κατάθεσή του ως «Γιάννης Αναστασίου», ο Μανιαδάκης αναφέρει κατά λέξη («Καθημερινή», 7.1.2019): «...Επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη (Ιούνιος 2013-Ιούνιος 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρολιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, και Αυγερινός Αντώνης, οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Τιμών, με τον Καραθάνο αναπληρωτή πρόεδρό της. Και σε αυτή την περίπτωση γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές επ’ ωφελεία της Novartis και θεωρώ λογικά αδύνατον να γίνονται αυτά εν αγνοία του υπουργού που είχε και την ευθύνη έγκρισης των τιμών».

Οι κατηγορίες του Μανιαδάκη απέναντι στα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ευθείες και βαριές, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Αντώνης Αυγερινός, δεν έχει κληθεί από οποιαδήποτε αρχή να καταθέσει για το σκάνδαλο της Novartis.

Ο ίδιος σε νέα απαντητική επιστολή του υποστηρίζει πως ήταν απλό μέλος της Επιτροπής Τιμών φαρμάκων και πως οι αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις της επιτροπής υπήρξαν ομόφωνες και ουδέποτε αμφισβητήθηκε η νομιμότητά τους.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, συνεχίζεται η εγγραφή νέων μελών σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητοί στόχοι, ενώ οι κατάλογοι κλείνουν στις 7 Φεβρουαρίου για όσους θέλουν να έχουν πλήρη δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμός επικρατεί τόσο στο εποπτεύον υπουργείο Υγείας όσο και στη Διεθνή Ομοσπονδία για τη μειωμένη συμμετοχή καθώς επί εποχής Μαρτίνη ο Ερυθρός Σταυρός είχε πάνω από 3.500 μέλη και μέχρι στιγμής τα μέλη είναι αρκετά λιγότερα.

Ομως οι προθεσμίες τρέχουν αφού οι εκλογές και η πρώτη Γ.Σ. έχουν οριστεί για τις 17 Φεβρουαρίου. Θα γίνουν όμως τότε;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο υπόγειος πόλεμος πίσω από τις εκλογές στον Ερυθρό Σταυρό
Πάνω από 100 άτομα είναι οι υποψήφιοι στις εκλογές της Κυριακής στον ταλαιπωρημένο από τα διοικητικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων ΕΕΣ. Γιατί όμως ξαφνικά τόσοι σωτήρες για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό; Η...
Ο υπόγειος πόλεμος πίσω από τις εκλογές στον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικό twitter γεμάτο ψεύτικους λογαριασμούς και σεξισμό
Αν παρακολουθεί κάποιος την τρέχουσα προεκλογική περίοδο μέσα από το twitter, θα νομίζει πως το πολιτικό σκηνικό είναι σχεδόν... πολεμικό. Οι υποψήφιοι προωθούνται ασταμάτητα από bots, δηλαδή ψεύτικους και...
Προεκλογικό twitter γεμάτο ψεύτικους λογαριασμούς και σεξισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κομάντο της Ν.Δ. στα Εξάρχεια
Το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» αποτελεί πρώτης τάξεως ψηφοθηρική συνταγή για αυτό και διαδοχικά βρέθηκαν στα Εξάρχεια ο Κ. Μπογδάνος και ο Θ. Πλεύρης και η Σ. Νικολάου στην λαϊκή της Καλλιδρομίου.
Κομάντο της Ν.Δ. στα Εξάρχεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτος ο Αυγερινός, αλλά όχι αυτοδύναμος
Μέσα σε κλίμα πόλωσης διεξήχθησαν την Κυριακή σε 85 περιφερειακά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από...
Πρώτος ο Αυγερινός, αλλά όχι αυτοδύναμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτος ο Αυγερινός στις εκλογές του Ερυθρού Σταυρού
Ο επί 4 χρόνια πρόεδρος, φαρμακοποιός Αντώνης Αυγερινός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο μεγάλος νικητής των εκλογών στον Ερυθρό Σταυρό, οι οποίοι διεξήχθησαν σε 85 περιφερειακά τμήματα σε όλη τη...
Πρώτος ο Αυγερινός στις εκλογές του Ερυθρού Σταυρού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας