• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  6 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  6 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  6 BF
  66%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  5 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  7 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  7 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  5 BF
  61%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  6 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  5 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  3 BF
  67%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργατικές κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ

 • A-
 • A+

Η πρώτη κρίση στις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης του ιδιωτικοποιημένου Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έφερε προειδοποιήσεις, τελεσίγραφα και κινητοποιήσεις -απέχουν ήδη από την περασμένη Παρασκευή από υπερωριακή απασχόληση και από εργασία τα Σαββατοκύριακα- ενώ η κλιμάκωση θα κριθεί από την τοποθέτηση της διοίκησης μέχρι αύριο.

Με μια πολεμική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων (ΟΜΥΛΕ) και τα σωματεία εργαζομένων στον ΟΛΘ γνωστοποιούν ότι «alea jacta est (ο κύβος ερρίφθη)».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, την Πέμπτη 24/1/2019 ο πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρης Θεοφάνης, σε συνάντηση με την ΟΜΥΛΕ αθέτησε ρητά προηγούμενη συμφωνία τους ότι θα παραταθεί η επεκτασιμότητα -είναι τρίμηνης διάρκειας και μετά ακολουθεί η μετενέργεια των όρων της σύμβασης σε ατομικές συμβάσεις- της ΣΣΕ που έληξε στις 31/12/2018.

Στην ανακοίνωσή τους ΟΜΥΛΕ και σωματεία του ΟΛΘ καταγγέλλουν ότι «η αθέτηση των δεσμεύσεών του και η ανατροπή του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής πίστης οφείλεται αποκλειστικά στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ και πολύ περισσότερο που η ανατροπή πραγματοποιήθηκε με αυταρχικό μονόλογο και την ανακοίνωση εκ μέρους του ότι θα κάνει ό,τι αυτός θέλει ως αφεντικό και ότι ελέγχει ήδη τους εργαζόμενους».

Οι προσλήψεις

Αναρωτιούνται μάλιστα αν «πιστεύει ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ ότι το μοντέλο των προσλήψεων με συμβάσεις 8 μηνών, που χρησιμοποιεί, μπορεί να το μετατρέψει σε απεργοσπαστικό μηχανισμό και ότι θα προχωρήσει σε δημιουργία σωματείου ελεγχόμενου από τον ίδιο (είναι δικές του οι δηλώσεις!!!!!!). Γιατί, αλήθεια, δεν προχωρά σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ έχει κάθε δυνατότητα για προσλήψεις ως ιδιωτική εκμετάλλευση; Γιατί χρησιμοποιεί άραγε το μοντέλο του Δημοσίου;»

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία, που γνώριζε ότι ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τη ΣΣΕ αλλά και για τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, τους ζήτησε από τον 5ο μήνα διαπραγματεύσεις «πακέτο» πρώτα για τον ΓΚΠ (σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, χρειάζεται σύμφωνη γνώμη τους για να τροποποιηθεί) και μετά για την επιχειρησιακή ΣΣΕ, αλλά καθυστέρησε να αρχίσει διάλογο με αποκλειστική της ευθύνη.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις καλές τους προθέσεις έχουν κρατήσει ημερολόγιο με όλες τις επιστολές και τις κινήσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, αν μέχρι αύριο δεν ληφθεί απόφαση παράτασης της ΣΣΕ, θα αναπροσαρμόσουν όλη την τακτική τους, αν και κανένας μέχρι τώρα δεν κάνει λόγο για προσφυγή στη διαιτησία.

Προειδοποιώντας ότι «το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς ΣΣΕ και θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις δεν λειτουργεί», οι εργαζόμενοι λένε ότι η διοίκηση πρέπει να αποδείξει πως δεν στοχεύει σε κατάργηση δικαιωμάτων και τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση «οι ΣΣΕ δεν πρόκειται να καταργηθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν», οπότε η διοίκηση έχει να επιλέξει αν τα δικαιώματά τους θα «προκύψουν μέσα από διάλογο σε κλίμα εργασιακής ειρήνης ή εάν θα “επιβληθούν” με άλλους τρόπους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας εργαζομένων για την ακύρωση προσλήψεων και τις μεθοδεύσεις πώλησης
Να επαναλάβουν την ακύρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε. θα επιχειρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς εισάγεται εκ νέου προς συζήτηση η απαίτηση του...
Στάση εργασίας εργαζομένων για την ακύρωση προσλήψεων και τις μεθοδεύσεις πώλησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ
Με την επιστροφή του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε με ένταση η συζήτηση για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ.
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ
Την «ανάλγητη και αδιάφορη στάση» της κυβέρνησης προς το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης και προς τους ίδιους καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, προχωρώντας σε κινητοποίηση.
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται αύριο οι απλήρωτοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς δεν είναι μόνο οι μετακινήσεις προσωπικού, είναι και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της «προκήρυξης 3Κ» οι οποίοι έπιασαν δουλειά...
Διαμαρτύρονται αύριο οι απλήρωτοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρήγμα εργαζομένων και διοίκησης του ΟΛΘ
«Φωτιά» στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έβαλε η απόλυση της γραμματέα - βοηθού του γενικού επιχειρησιακού διευθυντή Eνέργειας, η οποία καταγγέλλεται ως καταχρηστική από τους...
Ρήγμα εργαζομένων και διοίκησης του ΟΛΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας