• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.0°C
  5 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 36.5°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 36.5°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.1°C
  5 BF
  33%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 33.2°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 31.5°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.8°C / 34.9°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 30.8°C
  5 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 33.0°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  4 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 33.4°C
  3 BF
  15%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  32%
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ρουλέτα των εργασιακών σχέσεων στον ΟΠΑΠ

 • A-
 • A+

Προσωρινό φρένο στην εργοδοτική πίεση του ΟΠΑΠ απέναντι στους εκατοντάδες μόνιμους εργαζομένους του βάζει πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα του σωματείου των εργαζομένων κατά της διοίκησης του ΟΠΑΠ, η οποία υποχρεώνεται πλέον σε διαπραγμάτευση.

Το δικαστήριο στις 3 Ιανουαρίου έκανε εν μέρει δεκτά τα αιτήματα για άμεση παύση της διαδικασίας granding (σ.σ. διαβάθμιση των θέσεων εργασίας), την οποία η διοίκηση επιχείρησε να εφαρμόσει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζόμενους, όπως ρητά την είχε καλέσει να πράξει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

Παράλληλα μέσα στον κερδοφόρο οργανισμό (12,8% αύξηση στα καθαρά κέρδη μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2018), ο οποίος λειτουργεί χωρίς κανονισμό λειτουργίας το τελευταίο διάστημα, έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων, ενώ από τη δυσμενή για το Δημόσιο ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία συλλογική σύμβαση εργασίας.

Με την εθελούσια έξοδο που πραγματοποιήθηκε τότε, αποχώρησαν περίπου 400 εργαζόμενοι, με όρους όχι ευνοϊκούς. Παράλληλα αποχώρησαν και πολλοί υψηλόμισθοι υπάλληλοι, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν σταδιακά τα τελευταία τέσσερα χρόνια από νεότερους με καλύτερες αποδοχές συγκριτικά με πολλούς παλιούς υπαλλήλους, οι οποίοι παραμένουν ακόμα στον οργανισμό.

«Πολλές από τις προσλήψεις τα τελευταία χρόνια είναι πολιτικά ρουσφέτια από διάφορους πολιτικούς χώρους, στην πλειονότητά τους όμως προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Νίκος Αντωνάκος.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως τα «προβλήματα ξεκίνησαν από το 2009, όταν δημιουργήθηκε μια θυγατρική, η ΟΠΑΠ Υπηρεσιών Α.Ε., με στόχο να μην έχουμε όλοι τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με ιδιωτικές συμβάσεις αόριστου χρόνου πολύ χαμηλότερων αποδοχών. Εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνιμοι π.χ. οδηγοί που αμείβονταν με 4.000-5.000 ευρώ και άλλοι οδηγοί ίδιας ηλικίας στη θυγατρική λάμβαναν 1.000 ευρώ μισθό».

Οι απολύσεις

Το 2014 αποτέλεσε χρονιά - ορόσημο. Εκτός από την ιδιωτικοποίηση, τότε έληξε και η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας. Από το 2016 έχει ξεκινήσει ένας αγώνας του σωματείου εργαζομένων με στόχο την υπογραφή της σύμβασης και τη διαβούλευση με τον οργανισμό ώστε να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από την εργοδοσία.

Στο τέλος του 2017 πραγματοποιήθηκαν 8 απολύσεις μελών του Σωματείου, χαμηλόμισθων υπαλλήλων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν εκδικητικές από το Σωματείο.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με 1.260 ευρώ μεικτά, με ενσωματωμένες τριετίες και επιδόματα.

Η αρχική απάντηση του ΟΠΑΠ ήταν η πρόταση για υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβαση, δηλαδή 586 ευρώ μικτά. Ομως και η διαδικασία της διαμεσολάβησης μέσω του ΟΜΕΔ δεν έφερε τα προσδοκώμενα για τους εργαζόμενους αποτελέσματα, καθώς η πρόταση ήταν 800 ευρώ μικτά, με τριετίες και επιδόματα στο 10% του μισθού.

Το σωματείο (αριθμεί περίπου 300 μέλη) προχώρησε στη διαδικασία της διαιτησίας, ενώ και η εταιρεία μετέβαλε σημαντικά την αρχικά άκαμπτη στάση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται στους εργαζόμενους σύμβαση 930 ευρώ μεικτά, συν τέσσερις τριετίες (5% η τελευταία), συν επίδομα 5% για κάθε τέκνο.

Οι εργαζόμενοι, που έχουν λάβει διορία να απαντήσουν στη διοίκηση μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, θεωρούν πως η πρόταση κινείται σε σωστή κατεύθυνση και επιμένουν πως πρέπει να ενσωματωθεί και το επιστημονικό επίδομα για όσους έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Η διαμάχη για την αξιολόγηση

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση υποχρεώνει την εργοδοσία να απέχει από την εφαρμογή του συστήματος διαβάθμισης μέχρι αυτή να συζητηθεί στο δικαστήριο, την 1η Μαρτίου 2019.

Από την άλλη πλευρά, δεν επιβλήθηκε αντίστοιχη αναστολή για τη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς το δικαστήριο θεώρησε ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε εντός του περασμένου έτους, κάτι που, σύμφωνα με το σωματείο, δεν ισχύει και άρα όλα θα κριθούν και γι’ αυτό το ζήτημα στις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο η διοίκηση ήδη «ανέβασε» τις φόρμες αξιολόγησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναφέροντας ως ημερομηνία λήξης της διαδικασίας τη 15η Φεβρουαρίου.

Το σωματείο εργαζομένων ΟΠΑΠ καλεί τη διοίκηση να μην εκκινήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης «καταχρώμενη το διευθυντικό της δικαίωμα» και παραβλέποντας τη γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με την καταχρηστικότητα της αξιολόγησης αλλά και την προαναφερθείσα διατυπωμένη διά του Ανδρέα Νεφελούδη γνώμη του υπουργείου Εργασίας για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με το σωματείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία μέχρι την τελική δικαίωση στη «Μαλαματίνα»
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι απεργοί έξω από το εργοστάσιο στο Καλοχώρι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα εάν δεν επαναπροσληφθούν οι 15 απολυμένοι και δεν υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις.
Απεργία μέχρι την τελική δικαίωση στη «Μαλαματίνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κανονικά αύριο τα δρομολόγια του μετρό
Αναστέλλεται η στάση εργασίας που είχε προκηρύξει το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό με αίτημα την υπογραφή νέας και δίκαιης συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Κανονικά αύριο τα δρομολόγια του μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκλεισε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων της Cosco
Σε θέσεις μάχης μπαίνουν οι εργάτες στις προβλήτες της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά, κηρύσσοντας στάση εργασίας με προοπτική 24ωρης απεργίας για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός τους για ΣΣΕ.
Έκλεισε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράνομη η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, θα γίνει κανονικά λέει η ΕΝΕΔΕΠ
Από την πλευρά της η εργολαβική εταιρεία DPort Services κατηγορεί την ΕΝΕΔΕΠ ότι προβάλει ως αίτημα τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «υποκρύπτοντας την αληθινή του βούληση...»
Παράνομη η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, θα γίνει κανονικά λέει η ΕΝΕΔΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γραμμή ΟΟΣΑ για την ανεργία των νέων
Το 2020 οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναλογούσαν στο 40,19% του συνόλου των ανέργων της χώρας, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 38,07%, το οποίο καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά.
Γραμμή ΟΟΣΑ για την ανεργία των νέων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τουρισμό - επισιτισμό
Με δυναμικές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες διδήλωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, που διεκδικούν ΣΣΕ, ένταξη στα ΒΑΕ, επίδομα ανεργίας σε όλους τους...
Μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τουρισμό - επισιτισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας