• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 33.0°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 35.9°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 32.1°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 27.6°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 33.2°C
  5 BF
  32%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 32.2°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  1 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητούνται 4 εκατ. ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ

 • A-
 • A+

Νέο πόρισμα του μεικτού κλιμακίου επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) και του ΓΕΔΔ (Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης) αφορά διαχειριστικό/οικονομικό έλεγχο του ΟΚΑΝΑ σχετικά με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των Κέντρων Πρόληψης την περίοδο 2009-2013.

Η εντολή ελέγχου είχε δοθεί από τον ΓΕΔΔ στα τέλη του 2017 προκειμένου να ερευνηθεί συντομότερα και σε βάθος η συγκεκριμένη υπόθεση που είχε αρχίσει να ερευνάται ήδη από το 2013. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα για τρύπα τουλάχιστον 7 εκατ. στα Κέντρα Πρόληψης (Κ.Π.).

Οι περισσότεροι θα θυμούνται τη σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη και της πρώην υφυπουργού Υγείας της Ν.Δ. Ζ. Μακρή για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση των Κ.Π., η σύμβαση των 30 εκατ. ΟΚΑΝΑ-ΚΕΕΛΠΝΟ (για την οποία επίσης αναμένεται πόρισμα), αλλά και οι φαρμακευτικές ουσίες που προμηθεύτηκε ο ΟΚΑΝΑ.

Το πόρισμα που παρουσιάζουμε σήμερα συντάχτηκε μετά και τις νέες εντολές του ΣΕΥΥΠ το 2015 και του ΓΕΔΔ το 2017 και ήδη έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς.

Η υπόθεση με δύο λόγια αφορά το αν όντως τα κονδύλια που εκταμιεύτηκαν -όπως επιβάλλει ο νόμος- πήγαν στη χρηματοδότηση των Κ.Π. από τον ΟΚΑΝΑ ως εποπτεύοντα οργανισμό. Το 48σέλιδο πόρισμα αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν και στον τρόπο που έγιναν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων, οι σχετικές αποφάσεις, τα εσωτερικά έγγραφα κ.λπ. ώστε να αποδειχτεί αν έγινε από τον ΟΚΑΝΑ ορθή διαχείριση και εκταμίευση αυτών των κονδυλίων. Οπως προέκυψε από τον έλεγχο του κλιμακίου, υπάρχουν σημαντικά ποσά τα οποία δεν διατέθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ ως όφειλαν στα Κ.Π. την περίοδο 2009-2013. Ποσά που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ προκειμένου να πληρωθούν δικές του υποχρεώσεις, π.χ. προς το ΙΚΑ και τις τράπεζες.

Τα εκατομμύρια που διέθετε το ήδη χρεοκοπημένο τότε κράτος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις των Κ.Π. φαίνεται ότι συχνά ακολουθούσαν διαφορετικές διαδρομές στον υδροκέφαλο και ανεξέλεγκτο, τουλάχιστον ως προς τους διορισμούς, φορέα.

Ενας δημόσιος φορέας που δημιουργήθηκε προκειμένου να μειώσει τη βλάβη των εξαρτήσεων κατέληξε πολύ γρήγορα, όπως και το ΚΕΕΛΠΝΟ, να γίνει φυτώριο ρουσφετιού και σπατάλης. Βοούσαν από τις περασμένες δεκαετίες δημοσιεύματα και καταγγελίες για τον τρόπο που οι υπουργοί Υγείας και οι διορισμένοι από αυτούς πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ μετέτρεπαν σε κομματικό εργαλείο και τον συγκεκριμένο φορέα.

Πολλά κενά

Οι επιθεωρητές διαπιστώνουν στο πόρισμα πολλές και συχνές αναντιστοιχίες στους προϋπολογισμούς του ΟΚΑΝΑ, στα ποσά που δόθηκαν από το κράτος και σε εκείνα που τελικά έφτασαν στον προορισμό τους, δηλαδή στα Κ.Π.

Συνολικά και μετά τους ελέγχους, 4 εκατ. ευρώ που έπρεπε να είχαν δοθεί στα Κ.Π. παρακρατήθηκαν μεταξύ 2009-2013 από τον ΟΚΑΝΑ, χωρίς τα απαραίτητα υποστηρικτικά στοιχεία νομιμοποίησης αυτών των ενεργειών, ενώ δεν προκύπτει από παραστατικά το κατά πόσο στη συνέχεια το ποσό αυτό αναπληρώθηκε. Οι επιθεωρητές ζητούν να μάθουν αν υπήρξαν αποφάσεις της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και πώς κατανέμονταν τα ποσά ανά Κέντρο Πρόληψης.

Ηταν κοινό μυστικό για όσους είχαν τότε την παραμικρή σχέση με τα κέντρα πρόληψης (τα οποία εκτός από τον ΟΚΑΝΑ εποπτεύει και ο Δήμος Αθηναίων) ότι και εκεί υπήρχαν... διαφορετικές ταχύτητες. Οι επιθεωρητές διατύπωσαν σειρά ερωτημάτων προς τον ΟΚΑΝΑ (αλλά και προς το υπ. Υγείας) για το πώς ήταν δυνατόν τα κρατικά χρήματα που αφορούσαν τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης να συνυπάρχουν σε κοινό λογαριασμό με άλλες οικονομικές συναλλαγές του ΟΚΑΝΑ, να μην εμφανίζονται τα ποσά που λάμβανε κάθε κέντρο, να μην υπάρχουν παραστατικά και αποφάσεις για τις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του κρατικού χρήματος κ.λπ.

Ο ΟΚΑΝΑ απάντησε στα ερωτήματα των επιθεωρητών χωρίς ωστόσο -όπως αναφέρει το πόρισμα- να δίνει πειστικές απαντήσεις σε σειρά θεμάτων, όπως στοιχεία για την αναπλήρωση ποσών που παρακρατήθηκαν από το κρατικό κονδύλι για τα Κέντρα Πρόληψης, στοιχεία για το πώς έγινε ο εσωτερικός δανεισμός, γιατί ο λογαριασμός που κατά τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ χρησιμοποιούνταν μόνο για Κ.Π. είχε και άλλες χρήσεις, αφού σε αυτόν πιστώνονταν και ποσά εκτός επιχορήγησης του υπουργείου Υγείας και μεταφέρονταν από αυτόν με τραπεζικές επιταγές ποσά που δεν αφορούσαν τα Κ.Π.

Ζητούσαν δανεισμό

Από την αλληλογραφία μεταξύ ΟΚΑΝΑ και υπουργείου Υγείας (2009-2013) προκύπτει, σύμφωνα με το πόρισμα, ότι ο ΟΚΑΝΑ έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση προκειμένου να δικαιολογήσει την κάλυψη δαπανών με τη μορφή εσωτερικού δανεισμού. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δικαιολόγησε την πληρωμή του ΙΚΑ και άλλων οφειλών του φορέα από την κρατική επιχορήγηση των Κ.Π. με τον ισχυρισμό ότι μετά τους διακανονισμούς οι πιστωτές παρακρατούσαν αυτομάτως τις δόσεις.

Σύμφωνα, τέλος, με τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ και του ΓΕΔΔ, το συνολικό ποσό που ο ΟΚΑΝΑ όφειλε στα Κ.Π. στις 31/12/2013 ήταν 4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, που προοριζόταν αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των Κ.Π. στη βάση Προγραμματικής Σύμβασης, διατέθηκε για την κάλυψη αναγκών του οργανισμού χωρίς εγκριτικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου. Το αν τα χρήματα αυτά αναπληρώθηκαν αλλά και το πώς ξοδεύτηκαν είναι προφανώς το επόμενο στάδιο που θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Οι επιθεωρητές προτείνουν να διενεργηθεί πλήρης οικονομικός/διαχειριστικός έλεγχος στον ΟΚΑΝΑ προκειμένου να εξακριβωθεί αν όντως ισχύει το επιχείρημα ότι υπήρχε οικονομική αδυναμία που οδήγησε στην άντληση πόρων που προορίζονταν για τα Κ.Π. Προτείνουν επίσης τη διαβίβαση του πορίσματος στην αρμόδια Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο προέδρων και των διευθυντών του ΟΚΑΝΑ το επίμαχο διάστημα 2009-2013.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πόρισμα σας διαψεύδει, κ. υπουργέ
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Βασ. Κικίλιας για να στηρίξει τις επιλογές του στο ΚΕΘΕΑ και αναφέρεται σε διαλεύκανση σχετικών καταγγελιών.
Το πόρισμα σας διαψεύδει, κ. υπουργέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη Ν.Δ.
​Μια αξιοσημείωτη αλλαγή ρεπερτορίου επέδειξε ο αρχηγός της Ν.Δ. Ανήμερα τα Χριστούγεννα και μάλιστα βράδυ (!), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί και να συζητήσει σε καφενείο της πλατείας Βάθη μαζί...
Μια «δεύτερη ευκαιρία» για τη Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είμαι 728 μέρες καθαρός!»
Υπάρχουν παράθυρα που αφήνουν να μπει λίγο φως ακόμα και μέσα στις φυλακές και δίνουν ελπίδα στους «στιγματισμένους». Ενα τέτοιο παράθυρο είναι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ, που λειτουργούν κυρίως...
«Είμαι 728 μέρες καθαρός!»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μετάβασις» σε σκοτεινές διαδρομές
Η μη(;) κερδοσκοπική εταιρία πήρε δάνειο υποθηκεύοντας την μηνιαία κρατική χρηματοδότηση, στην πορεία όμως ούτε το δάνειο εξυπηρετεί, ούτε το ΙΚΑ πληρώνει, ενώ δεν διστάζει να παίρνει χρήματα και από τους...
«Μετάβασις» σε σκοτεινές διαδρομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών
Η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για να στηρίξει τους 110 γέροντες και τους περίπου 100 εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι από το 2010. Τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης,...
Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αρπαγή του 6χρονου και οι «ασυγκίνητοι» φορείς
Η δικηγόρος με ανοιχτή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία περιγράφει όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν για την εκτέλεση του σχεδίου από την ομάδα των δραστών: δίοδοι διαφυγής, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,...
Η αρπαγή του 6χρονου και οι «ασυγκίνητοι» φορείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας