Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάτι μυρίζει άσχημα στον Εύοσμο...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτι μυρίζει άσχημα στον Εύοσμο...

  • A-
  • A+

Εδώ δυσοσμία, εκεί δυσοσμία... τα χρόνια περνάνε και κανείς δεν βρίσκει την πηγή της δυσοσμίας που πνίγει τις φτωχογειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στην Εισαγγελία ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού, Πέτρος Σούλας, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται και πάλι σε έξαρση την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, το εργαστήριο του ΑΠΘ που έχει αναλάβει να βρει την εστία του προβλήματος από το 2017, με ένα ειδικό μηχάνημα που δώρισαν τα ΕΛΠΕ, ακόμη ψάχνει, ενώ αγνοείται και η τύχη της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγελθεί από την Εισαγγελία το 2016!

«Δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα το πρόβλημα αντί να συρρικνώνεται γιγαντώθηκε. Η περιοχή μας έχει γίνει θάλαμος αερίων. Αναγκάστηκα να καταφύγω στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι μόνο τα καθημερινά παράπονα των δημοτών μας. Ανησυχώ κι εγώ για την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας.

Πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση που έχει υποβάλει για το ίδιο θέμα στις εισαγγελικές αρχές τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ζητώντας την κατεπείγουσα διενέργεια κάθε νόμιμης πράξης προκειμένου να διερευνηθεί κάθε τυχόν ποινική ευθύνη.

Οπως περιγράφει, την τελευταία εβδομάδα πολλοί δημότες παρουσιάζουν δυσφορία, αναπνευστικά προβλήματα, τσούξιμο στα μάτια και δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια!

Επόμενο βήμα για τον κ. Σούλα, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια αποτέλεσμα, θα είναι η προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να καταφύγουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει λύση και να παταχθεί το φαινόμενο που έχει αναστατώσει όχι μόνο τους κατοίκους του δήμου μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης», τόνισε.

Αρνητικές αναλύσεις τοξικότητας

Γεγονός είναι ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την περιβαλλοντική έρευνα με το προηγμένο μηχάνημα που παραχωρήθηκε στο ΑΠΘ αναμένονται μόλις τον προσεχή Απρίλιο. Αυτό, κατά τα λεγόμενα της καθηγήτριας Κωνσταντίνης Σαμαρά, που έχει αναλάβει την αποστολή για τον εντοπισμό της πηγής της δυσοσμίας.

Οπως παραδέχθηκε χθες, μιλώντας στην εκπομπή «Δημότης ΟΝ LINE» της TV100, η έναρξη του προγράμματος καθυστέρησε μερικούς μήνες, αλλά τουλάχιστον με τις μετρήσεις που γίνονται μέχρι τώρα ο δακτύλιος του φαινομένου έχει περιοριστεί στον Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού, οπότε τους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρχουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την εστία του.

Αναφορικά δε με την επικινδυνότητα της δυσοσμίας, η κ. Σαμαρά εμφανίστηκε καθησυχαστική για την υγεία των κατοίκων, σημειώνοντας ότι από τις έως τώρα αναλύσεις δεν προκύπτει θέμα τοξικότητας στην ατμόσφαιρα, παρά τα καταγγελλόμενα περιστατικά δυσφορίας, αϋπνίας, αναπνευστικών προβλημάτων, ενόχλησης στα μάτια κ.λπ.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι από τις μετρήσεις που γίνονται περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, στην ουσία έχουν βγει από το κάδρο των «υπόπτων» οι μικρές βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες της περιοχής.

Η πρώτη μήνυση

Τον Νοέμβριο του 2016, ο Π. Σούλας είχε πάλι καταθέσει μήνυση για ρύπανση περιβάλλοντος σε βάρος των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια), μετά την εμφάνιση πυκνού μαύρου καπνού που έβγαινε από τον πυρσό των διυλιστηρίων στον ουρανό της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή αυτή είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη καθώς περιλαμβάνει τη βιομηχανική περιοχή Σίνδου, την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, τα ΕΛΠΕ, τα διυλιστήρια Μαμιδάκη και μια σειρά βαριές βιομηχανικές μονάδες.

Από την πλευρά τους, τα ΕΛΠΕ υποστήριξαν τότε ότι το μικρής διάρκειας περιστατικό δεν επέφερε ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ η δυσλειτουργία που το προκάλεσε αποκαταστάθηκε πλήρως πολύ σύντομα.

Δυο μήνες νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο του 2016, η υπόθεση της δυσοσμίας άρχισε να ερευνάται και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα, είχε παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση στην αστυνομία προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες που συνδέονται με περιβαλλοντικά αδικήματα, προς το παρόν όμως, σχεδόν τρία χρόνια μετά, η τύχη αυτής της έρευνας αγνοείται...

Το «φακέλωμα»

Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο του 2017 αποκαλύφθηκε «σκάνδαλο» παραβίασης των προσωπικών δεδομένων πολιτών στην έρευνα ιδιωτικής εταιρείας που συνεργαζόταν με τα ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία αυτή, σε μια έκθεση 103 σελίδων, είχε προχωρήσει σε «φακέλωμα» δραστηριοτήτων και απόψεων και σε αναλύσεις και αξιολογήσεις χαρακτήρα πολιτών, βουλευτών και δημοτικών συμβούλων, αλλά και ολόκληρων κινημάτων που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως ανακοίνωσε τότε ο πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος. Πάντως, πηγές των ΕΛΠΕ ξεκαθάριζαν τότε σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε ενέκριναν ή αποδέχτηκαν την έκθεση αυτή.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
Ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημιούργησε τη γρηγορότερη μνήμη RAM στον κόσμο αξιοποιώντας την αποθήκευση φωτός αντί για ηλεκτρικό ρεύμα. Δέκα χρόνια προσπαθειών οδήγησαν στο επιστημονικό επίτευγμα που δημοσιεύθηκε...
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η αναπνοή είναι δικαίωμα»
Εκατοντάδες κάτοικοι των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης απέκλεισαν συμβολικά τη λεωφόρο Μοναστηρίου, φορώντας λευκές μάσκες και κρατώντας μαύρες σημαίες, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: καθαρή αναπνοή....
«Η αναπνοή είναι δικαίωμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη
«Τις πταίει;» Το ερώτημα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης για την επιβαρημένη κατάσταση της ατμόσφαιρας, αναπάντητο για δεκαετίες, παραμένει ωστόσο επίμονα στο στόμα τους, όσο επίμονο και βασανιστικό...
Οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφορά ζωής για... θεριακλήδες του καπνίσματος
Αν έχετε εξάρτηση από το τσιγάρο και θέλετε να το κόψετε, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σας δίνει αυτήν την ευκαιρία μέσω του ερευνητικού προγράμματος «SmokeFreeBrain», με επιστημονικό υπεύθυνο τον αν. καθηγητή...
Προσφορά ζωής για... θεριακλήδες του καπνίσματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκλεισμοί από το ΑΣΕΠ ελέω ΔΟΑΤΑΠ
Η κατάθεση αιτήσεων στον διαγωνισμό για εκπαιδευτικούς λήγει στις 24 Φεβρουαρίου και περισσότεροι από 500 πτυχιούχοι εξωτερικού δεν μπορούν να συμμετάσχουν, αφού καθυστερεί επί μήνες η αναγνώριση των τίτλων...
Αποκλεισμοί από το ΑΣΕΠ ελέω ΔΟΑΤΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας