Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιλοτικό πρόγραμμα για ανταποδοτικότητα του τέλους πλαστικής σακούλας
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Πιλοτικό πρόγραμμα για ανταποδοτικότητα του τέλους πλαστικής σακούλας

  • A-
  • A+

Τη διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων και οικιακών καροτσιών σε νοικοκυριά τεσσάρων δήμων από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για τη συρρίκνωση στη χρήση πλαστικής σακούλας και ανταποδοτικότητας των εισπράξεων από την τιμολόγηση της πλαστικής σακούλας, που εφαρμόζεται από πέρυσι.

«Είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι το τέλος στην πλαστική σακούλα δεν επιβάλλεται για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για την αποτροπή της χρήσης της. Στόχος ήταν τα χρήματα που θα εισπραχθούν (τρία λεπτά ανά σακούλα το 2018 και 7 λεπτά το 2019), να διατεθούν στους πολίτες, εν προκειμένω με τσάντες πολλαπλών χρήσεων, μέσω των ΟΤΑ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου τιμολόγησης της πλαστικής σακούλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πρώτο 9μηνο 2018 βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξης των 15.506.584,29 ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός, στο έως τώρα διάστημα εφαρμογής του μέτρου, καταγράφηκε μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80% στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και κατά 60% στα υπόλοιπα. Υπενθύμισε ότι, χάριν του ν. 4496/2017 που καθιστά πλέον υποχρεωτική την εγγραφή των παραγωγών πλαστικών τσαντών μια χρήσης, με bar code, στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), αναμένεται από τον Μάιο να προκύψουν και τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό διακίνησής τους.

Πάντως, όπως είπε, «από το Νοέμβριο του 2017, που εφαρμόστηκε ο νόμος έως σήμερα, εντάχθηκαν στο ΕΜΠΑ 1.192 παραγωγοί. Το σύνολο, πλέον, των εγγραφών είναι 5.044».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η στόχευση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η αναλογία 90 πλαστικών τσαντών μιας χρήσης ανά έτος για κάθε πολίτη μέσα στο 2019, ενώ η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο πάνω από τις 100. «Αν δεν πετύχουμε την απόδοση που επιβάλλει η Ευρώπη, θα επανεξετάσουμε τα μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι είναι απολύτως συμβατά με τη θαλάσσια στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων και με τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία», είπε.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα διανομής τσαντών πολλαπλών χρήσεων και τροχήλατων τσαντών οικιακής χρήσης, που προορίζονται για την τρίτη ηλικία, αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος. Σημείωσε ότι περιλαμβάνει τους Δήμους Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου, οι δήμαρχοι των οποίων μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισε ο κ. Πολιτόπουλος, το πρόγραμμα αυτό είναι ο προθάλαμος ενός μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα διαρκέσει περί τα τρία χρόνια και θα στοχεύει στη σταδιακή διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων σε κάθε έναν από τους 10.800.000 Έλληνες πολίτες με βάση την απογραφή του 2001.

Σε πρώτη φάση και σε διάστημα τριών μηνών (έως και τις 10 Μαΐου), αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, θα παραδοθούν σε κάθε έναν από τους τέσσερις δήμους, τσάντες πολλαπλών χρήσεων, πλαστικές και υφασμάτινες (σχεδιασμένες από τη Σήλια Κριθαριώτη), καθώς επίσης και καροτσάκια, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιλεγμένο από εκείνους και κατόπιν συνεννόησης με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τμήμα του πληθυσμού τους.

Με βάση το σχεδιασμό και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΟΑΝ και ΕΕΤΑΑ, οι δήμοι θα μελετήσουν και θα καταθέσουν στην Εταιρεία τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο προτείνουν τη διανομή των τσαντών στους δημότες τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή 48.000 πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.256 υφασμάτινων και 2.380 τροχήλατων. Αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε δήμου, θα διανεμηθούν περί τις 5-10.000 πλαστικές τσάντες, 2.000 υφασμάτινες και 500 τροχήλατες σε καθέναν από τους Δήμους Βόλβης, Ναυπακτίας και Αλοννήσου, ενώ ο μεγαλύτερος Δήμος Χαλανδρίου θα διανείμει περίπου 30.000 τσάντες χειρός και τροχήλατες.

«Οι συγκεκριμένοι δήμοι επελέγησαν με βάση μια ήδη υπάρχουσα δραστηριότητά τους στον τομέα αυτόν, αλλά και στο πλαίσιο του να αποτελούν ένα μείγμα νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην ουσία πρόκειται για ένα "εργαστήριο", πριν πάμε στο μεγάλο διαγωνισμό», διευκρίνισε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της διοίκησής του, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σ΄ ένα πρόγραμμα διαλογής απορριμμάτων με 1.000 κάδους σε όλο τον Δήμο, κατά το οποίο σε ενάμιση χρόνο συλλέχθηκαν περισσότεροι από 400 τόνοι χαρτί. Μίλησε ακόμη για τη συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαχείρισης των οικιακών βιοαποβλήτων, που «τρέχει» το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Δήμος Ναυπάκτου έχει πετύχει την ανακύκλωση του 20% των απορριμμάτων του μέσα από τη συμμετοχή του (με χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ) σε πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος, Παναγιώτης Λουκόπουλος, η διανομή των τσαντών στη δική του περιφέρεια θα γίνει σε πρώτη φάση παράλληλα με διανομή τροφίμων σε αδύναμες οικογένειες. Θα ακολουθήσουν τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ όπου θα διανεμηθούν τσάντες και καροτσάκια αντίστοιχα.

Τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή σε τέσσερις κάδους «τρέχει» στο Δήμο Βόλβης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Διαμαντή Λιάμα, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης για δύο μονάδες βιοαερίου και βιομάζας στην περιοχή. Η διανομή των τσαντών χειρός και τροχήλατων θα ξεκινήσει από σχολεία και ΚΑΠΗ αντίστοιχα και θα ακολουθήσουν οργανισμοί και σύλλογοι.

Ενταγμένη στη λίστα των περιοχών Natura είναι η Αλόννησος, γεγονός που καθιστά τους πολίτες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους σε περιβαλλοντικά θέματα, σημείωσε ο δήμαρχος, Πέτρος Βαρίνης. Τα σχολεία και η Λέσχη Ηλικιωμένων θα είναι οι πρώτοι «δικαιούχοι» των τσαντών πολλαπλών χρήσεων, αλλά στο σχεδιασμό της αυτοδιοίκησης είναι η ανταλλαγή και κάποιων από αυτές με τις πλαστικές μιας χρήσης σε καταστήματα. «Όποιος καταστηματάρχης επιθυμεί, θα τον τροφοδοτήσουμε, αρκεί να μη χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες μιας χρήσης», τόνισε ο δήμαρχος.

«Ευέλικτη και καινοτόμα» χαρακτήρισε, τέλος, τη βιομηχανία πλαστικών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Δημήτρης Σύρμος. «Είμαστε πρόθυμοι να φέρουμε και εδώ την καινοτομία. Ήδη, οι μεγαλοβιομήχανοι πλαστικών παγκοσμίως ανακοίνωσαν συμμαχία με ένα πρόγραμμα 1 δισ. δολαρίων και άλλων 500 εκατ. δολαρίων με μόχλευση για τον έλεγχο των υλικών που καταλήγουν στη θάλασσα», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση του τέλους για να μπει τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας
Σε εννέα λεπτά του ευρώ –τέσσερα σήμερα– διαμορφώνεται από τις αρχές του 2019 η σχετική χρέωση του καταναλωτή. Το μέτρο έχει ήδη αποδώσει, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναλογούν 120-130 σακούλες ετησίως κατ’...
Αύξηση του τέλους για να μπει τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης έως το 2021
Ένα  βήμα ακόμη  για την προστασία  του περιβάλλοντος έκανε  χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο  με ψήφους 560 υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές ενέκρινε  νέο νόμο για την κατάργηση της χρήσης πλαστικών.
Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης έως το 2021
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος
Οι παρεμβάσεις για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας αποδίδουν καρπούς με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να βεβαιώνει το ποσό των 10.788.055 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 που θα χρησιμοποιηθεί...
10 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση 75% στις πλαστικές σακούλες
Θεαματική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας, που στα σούπερ μάρκετ είναι της τάξης του 75%, καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του ευρωπαϊκού μέτρου. Αν οι Ελληνες πολίτες συνεχίσουν αυτή την οικολογική...
Μείωση 75% στις πλαστικές σακούλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ακριβή» μου σακούλα...
Προετοιμασμένους, ψύχραιμους και με λίγα παράπονα βρήκε εργαζομένους, επιχειρηματίες και καταναλωτές η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους 4 λεπτών στις πλαστικές σακούλες, όπως διαπίστωσε η «Εφ.Συν.» που...
«Ακριβή» μου σακούλα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εννέα δήμοι δεν έχουν ενημερώσει για τα αυθαίρετα
Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, εννέα δήμοι, το 6,5% σε σύνολο 120, δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους για αποστολή των «οικιστικών πυκνώσεων», όπως έχουν πολιτογραφηθεί οι διαμορφωμένοι...
Εννέα δήμοι δεν έχουν ενημερώσει για τα αυθαίρετα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας