Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρωτοβουλία για ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Αιματηρό ξέσπασμα βίας στη Γάζα τον περασμένο Μάη

AP Photo/Adel Hana

Πρωτοβουλία για ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ

  • A-
  • A+

Εκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών απευθύνει η Πρωτοβουλία από Έλληνες και Ελληνίδες πανεπιστημιακούς και ερευνητές, οι οποίοι καταγγέλλουν την παράνομη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, τον περιορισμό στην κίνηση ανθρώπων και αγαθών, την εκδίωξη Παλαιστινίων από τη Δυτική Οχθη και τις πρόσφατες ψυχρές δολοφονίες δεκάδων άοπλων διαδηλωτών και εθελοντών νοσηλευτών στις «Πορείες της Επιστροφής» στη Γάζα, αλλά και το θέμα των εκτεταμένων και συστηματικών παραβιάσεων του δικαιώματος στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση των Παλαιστινίων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ακολουθούν αναλυτικά το κείμενο και οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής. Για προσθήκη υπογραφής μπορείτε να στείλετε ονοματεπώνυμο, ακαδημαϊκή ιδιότητα/ίδρυμα στο [email protected]

Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακές, ερευνητές κι ερευνήτριες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάνουμε έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών που συνεργάζονται σε αυτές τις παραβιάσεις. Διακινούμε το κείμενο αυτό προς συλλογή υπογραφών από συναδέλφισσες και συνάδελφους στα πανεπιστήμια, κι ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.

Εδώ και 12 χρόνια το Ισραήλ διατηρεί μία παράνομη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μέσα και έξω από αυτή. Στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι εκδιώκονται από τα εδάφη τους και στερούνται βασικά μέσα διαβίωσης, ενώ το Τείχος περιορίζει όχι μόνο την ελευθερία κίνησης αλλά και την εκπαίδευση.

Οι πρόσφατες ψυχρές δολοφονίες δεκάδων άοπλων διαδηλωτών και εθελοντών νοσηλευτών στις «Πορείες της Επιστροφής» στην Γάζα είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι κυβερνήσεις και διεθνή ΜΜΕ δεν υποχρεώνουν το Ισραήλ να λογοδοτεί. Αυτές κι άλλες πολλές συνεχιζόμενες παραβιάσεις δεν θα πάψουν αν οι πολίτες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο δεν κάνουμε αυτά στα οποία κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί έχουν αποτύχει.

Ως εργαζόμενες κι εργαζόμενοι ή συνεγραζόμενες και συνεργαζόμενοι με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη κατ’ αρχήν να αντιταχθούμε στις εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις του δικαιώματος στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση των Παλαιστινίων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Οι παραβιάσεις έχουν διοικητικές, νομικές αλλά και πολεμικές εκφάνσεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν συστηματικά την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Al Quds στην Ιερουσαλήμ, στο Αραβικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Τζενίν και στο Πανεπιστήμιο Birzeit κοντά στη Ραμάλα. Το καλοκαίρι του 2014, ισραηλινός εναέριος βομβαρδισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας. Γενικότερα, το ισραηλινό κράτος προβαίνει σε διακρίσεις εις βάρος Παλαιστινίων φοιτητών στα ισραηλινά πανεπιστήμια και απομονώνει τον παλαιστινιακό ακαδημαϊκό χώρο, μεταξύ άλλων, για να εμποδίσει ξένους ακαδημαϊκούς να επισκέπτονται παλαιστινιακά ιδρύματα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ανησυχούμε, επίσης, για τη μακρά ιστορία των κατασχέσεων των παλαιστινιακών αρχείων και την καταστροφή των βιβλιοθηκών και των ερευνητικών κέντρων.

Τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα συνεισφέρουν στην κατοχή και την καταπίεση των Παλαιστινίων. Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Πανεπιστήμιο BarIlan, το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, το Technion και το Πανεπιστήμιο BenGurion δήλωσαν δημοσίως την άνευ όρων στήριξή τους στον ισραηλινό στρατό. Επιπλέον, υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και της κυβέρνησης του Ισραήλ. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εμπλέκεται άμεσα μέσω του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στην ανάπτυξη του δόγματος Dahiya, το οποίο ενέκρινε ο ισραηλινός στρατός στις επιθέσεις του στο Λίβανο και στη Γάζα το 2006. Το δόγμα της Dahiya υποστηρίζει την εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών και τη λεγόμενη «έντονη ταλαιπωρία» του άμαχου πληθυσμού ως μέσο για την υπόταξη οποιασδήποτε αντίστασης.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ως κοινότητα ακαδημαϊκών – ερευνητών, που μελετούν και σχολιάζουν ζητήματα εξουσίας, καταπίεσης και πολιτισμικής ηγεμονίας έχουμε την ηθική ευθύνη να μιλάμε και να απαιτούμε λογοδοσία από το Ισραήλ και τις κυβερνήσεις μας που συνεργάζονται μαζί του. Ως κοινωνικοί επιστήμονες αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να συνταχθούμε με πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο, που υποστηρίζουν την παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ στους ισραηλινούς πανεπιστημιακούς θεσμούς.

Αυτή η πρόσκληση αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης έκκλησης των παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του λεγόμενου BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) Mποϊκοτάζ, Aποεπενδύσεις, Kυρώσεις στο Ισραήλ και υποστηρίζεται από την Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών Καθηγητών και Εργαζομένων (PFUUPE) και την Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI).

Ακολουθώντας τα βήματα του αυξανόμενου αριθμού πανεπιστημιακών ενώσεων, όπως η Αμερικανική Ένωση Ανθρωπολογίας, η Βρετανική Ενωση Καθηγητών, Η Πρωτοβουλία Ακαδημαϊκών από την Νότια Αφρική, κι άλλες ενώσεις πανεπιστημιακών ανά τον κόσμο, που ενέκριναν ψηφίσματα μποϊκοτάζ, καλούμε τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς και ερευνητές να μποϊκοτάρουν τα ισραηλινά ακαδημαϊκά κι ερευνητικά ιδρύματα.

Πιστεύουμε ότι αυτό το μποϊκοτάζ είναι η μόνη μη βίαιη μορφή πίεσης που θα μπορούσε να πείσει το Ισραήλ να προβεί σε αλλαγές που θα δρομολογούσαν μια ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Η αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών συνεχίζει μια επιστημονική παράδοση υποστήριξης των αντι-αποικιακών αγώνων αλλά και των αγώνων υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η επιτυχημένη πρωτοβουλία μποϊκοτάζ για την άρση του απαρχάϊντ στη Νότια Αφρική.

Ως εργαζόμενες κι εργαζόμενοι της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας:

1. Δεσμευόμαστε να μη συνεργαστούμε στο πλαίσιο προγραμμάτων και εκδηλώσεων που αφορούν ισραηλινούς πανεπιστημιακούς κι ερευνητικούς φορείς. Η δέσμευσή μας αυτή επικεντρώνεται σε άρνηση συνεργασίας με φορείς που υποστηρίζουν το αποικιοκρατικό δόγμα του Ισραήλ και θα διαρκέσει μέχρις ότου αυτοί τερματίσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και σεβαστούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

2. Καλούμε το Ισραήλ:

- Να τερματίσει την παράνομη και απάνθρωπη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, την κατοχή όλων των αραβικών εδαφών που κατέλαβε τον Ιούνιο του 1967, να διαλύσει τους εποικισμούς και τα τείχη.

- Να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των Αραβοπαλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων Βεδουίνων της Negev, εκχωρώντας τους καθεστώς πλήρους ισότητας και ισονομίας.

- Να σεβαστεί, να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων ώστε να καταστεί δυνατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους, όπως ορίζεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

3. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση:

- Να τηρήσει αποστάσεις από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ μέχρι την συμμόρφωσή του με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

- Να αναθεωρήσει τη στάση της σε κρίσιμες ψηφοφορίες διεθνών οργανισμών (βλ. την πρόσφατη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει βέτο σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στους παράνομους εποικισμούς, καθώς και στην αρνητική της ψήφο σχετικά με την επικριτική απόφαση από την εκτελεστική επιτροπή της UNESCO). 

(Το τελικό κείμενο με τις υπογραφές θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στις πρεσβείες Ισραήλ και Παλαιστίνης, στις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις αντιπροσωπείες του ΟΗΕ στην Ελλάδα και θα δημοσιευθεί στον ελληνικό τύπο).

Υπογραφές (με αλφαβητική σειρά)

Θανάσης Αλεξίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Λίλιαν Αντωνίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ράνια Αστρινάκη, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Λεωνίδας Βατικιώτης, ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 

Μαρία Βελιώτη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Λίνα Βεντούρα, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Αιμιλία Βουλβούλη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εύη Βουλγαράκη – Πισίνα, ΕΚΠΑ

Νάντα Γαντούρ-Δεμίρη, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού

Μαρία Γιαννησοπούλου Πανεπιστήμιο Κρήτης

Χρήστος Γιοβανόπουλος, ερευνητής, Vrije Universiteit Amsterdam 

Στράτος Γεωργούλας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μαρία Γκασούκα,  Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στέλιος Γκιάλης Τμ. Γεωγραφίας, Παν. Αιγαίου

Διονύσης Γουβιάς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δημήτρης Δαλάκογλου, Vrije Universiteit Amsterdam

Βασίλης Δαλκαβούκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δουκακάρου Μαρία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Νίκος Ευστρατίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τίνα Ζορμπαλά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αφροδίτη Καντσά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αύρα Καραφίλη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κωνσταντής Καστρισιανάκης, Ανεξάρτητος ερευνητής

Κυριάκος Κατζουράκης Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Ζαμπία Κατσανεβάκη, ΕΜΠ

Στυλιανός Κατσαούνης, Δρ. Παιδαγωγικής

Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Νικόλας Κοσματόπουλος, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού

Χαρά Κούκη, University of Durham 

Πάνος Κουργιώτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Χρήστος Κουρούτζας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιάννης Μαΐστρος, ΕΜΠ

Ελένη Μαραγκουδάκη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σπύρος Μαρκέτος, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Εύχαρις Μάσχα, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Χρυσούλα Μητσοπούλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Τρύφωνας Μπαμπίλης, Ολλανδικό Ινστιτούτων Αθηνών

Κώστας Μπουγιούκος, Πανεπιστήμιο Paris Diderot

Μαρία Μοσκοφόγλου – Χιονίδου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μαρία Νικολακάκη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ειρήνη Παπαδάκη, University of Edinburgh

Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δημήτριος Πασσάκος, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Δημήτρης Πατέλης Αναπλ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Μαρία Πενταράκη, Queen’s University Belfast

Δημήτρης Πετρόπουλος, ΤΕΙ Πελοποννήσου

Κρίστη Πετροπούλου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Βαγγέλης Πισίας, ΤΕΙ Αθηνών

Έφη Πλεξουσάκη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τάκης Πολίτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας

Μαρία Σακελλάρη, University of Brighton

Δημήτρης Σερεμέτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μάνος Σπυριδάκης, Παν/μιο Πελοποννήσου

Ελένη Στεφάνου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Παναγιώτης Σωτήρης, ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Αιμίλιος Τσεκένης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιώργος Τσιμουρής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Γιάννης Τσιουλάκης, Queen’s University Belfast

Τέλης Τύμπας, ΕΚΠΑ

Σεβαστή Φιλιππίδου, CEH, UK

Μαρία Φραγκακη,  Πανεπιστήμιο Πατρων

Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. 

Νίκος Χριστοφής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μιχάλης Ψημίτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών από Ελληνες πανεπιστημιακούς
Την έντονη αντίθεσή τους στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, με την ταυτόχρονη έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των συνεργαζόμενων ισραηλινών...
Εκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών από Ελληνες πανεπιστημιακούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση στην ΕΡΤ ενάντια στη Eurovision στις 14 Μαΐου
Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» καλεί σε συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού, Τρίτη 14 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ.
Συγκέντρωση στην ΕΡΤ ενάντια στη Eurovision στις 14 Μαΐου
Χεβρώνα, πόλη - φάντασμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση μνήμης για τα 25χρονα από τη δολοφονία 29 Παλαιστινίων στη Χεβρώνα
Τον Φεβρουάριο του 1994, ένας Ισραηλινός Εβραίος έποικος σκότωσε 29 Μουσουλμάνους που προσεύχονταν σε ένα τζαμί στη Χεβρόνα, στη Δυτική Όχθη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από εκείνο το περιστατικό,θα...
Εκδήλωση μνήμης για τα 25χρονα από τη δολοφονία 29 Παλαιστινίων στη Χεβρώνα
ΣΤΑΣΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ταξικό Μέτωπο» ΣΤΑΣΥ: «Μη δίνετε πράσινη γραμμή στην κατοχή της Παλαιστίνης»
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ στην οδό Αθηνάς 67 καλούν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Εργαζομένων...
«Ταξικό Μέτωπο» ΣΤΑΣΥ: «Μη δίνετε πράσινη γραμμή στην κατοχή της Παλαιστίνης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοτοπορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
Την Παρασκευή 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία αλληλεγγύης από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών έως και την ισραηλινή πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Όπως σημειώνει η...
Μοτοπορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η οργή ξεχείλισε και στην Αθήνα
Συγκέντρωση και πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν για τη σφαγή των 60 Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα πραγματοποίησαν χθες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και Παλαιστίνιοι...
Η οργή ξεχείλισε και στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας