• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 26.2°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.5°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.1°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.5°C / 24.5°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.3°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει ο κανονισμός ασφαλείας στους δήμους

 • A-
 • A+

Ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και των νέων (επικείμενων) προβλέψεων, εκπαίδευση των νεοδιοριζόμενων και αλλαγή κουλτούρας με πιστή προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας ήταν όχι μόνο τα βασικά συμπεράσματα, αλλά και ο «κοινός τόπος» μεταξύ των ομιλητών της σχετικής χθεσινής ημερίδας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που διοργανώθηκε με στόχο να μπει ένα οριστικό τέλος στη μαύρη λίστα των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους.

Κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι εντός Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος πλαισίου (χρονολογείται από το 2010), βάσει του πορίσματος που συντάσσει η ειδική επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο (με συμμετοχή και της ΠΟΕ-ΟΤΑ) και θα ολοκληρωθεί προσεχώς.

Τα όσα προανήγγειλε για το περιεχόμενο των αλλαγών φάνηκε να ευχαριστούν το ακροατήριο των εργατών, με τους εκπροσώπους τους να διαπιστώνουν ότι υιοθετείται η πλειονότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Επιτροπή. «Μένει να τα δούμε αποτυπωμένα και στο νομοσχέδιο» ήταν ένα σχόλιο.

Δίκαιη αγανάκτηση

Ο κ. Χαρίτσης πάντως ήταν σαφής για τις διαθέσεις του υπουργείου προς τους δημάρχους-εργοδότες: «Οσοι δήμοι εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα θα μας βρουν συμμάχους. Οσοι δεν τηρούν τον νόμο θα μας βρουν απέναντί τους» είπε, για να καταλήξει στην ομιλία του: «Πιο δίκαιη αγανάκτηση από αυτή των εργαζομένων όταν συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα δεν υπάρχει».

Στο προς ολοκλήρωση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές όπως:

◼ Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων διασυνδεδεμένη με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών, ώστε να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο ο βαθμός συμμόρφωσης κάθε ΟΤΑ στις σχετικές υποχρεώσεις του.

◼ Παρεμβάσεις για την πλήρη στελέχωση των απαιτούμενων θέσεων Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας στους ΟΤΑ και τη θεσμική θωράκιση της λειτουργικής ανεξαρτησίας τους.

◼ Πλήρης αναθεώρηση της απαρχαιωμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και πρόβλεψη υποχρεωτικής προμήθειας των αναγκαίων, σύγχρονων μέσων για κάθε ειδικότητα και χώρο εργασίας.

◼ Υποχρεωτική διενέργεια, ανά ειδικότητα και χώρο εργασίας, των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών.

◼ Αυστηροποίηση του συστήματος κυρώσεων για τους ΟΤΑ-παραβάτες της νομοθεσίας.

Περαιτέρω προτάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

● Επέκταση χορήγησης ΜΑΠ και σε όσους κλάδους είχαν μείνει εκτός παροχής.

● Σύσταση αυτοτελών γραφείων υγείας και ασφάλειας της Εργασίας στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων και πρόσληψη μόνιμων Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας με σύσταση Οργανικών Θέσεων.

● Πρόβλεψη δυνατότητας συνταγογράφησης φαρμάκων από τους Ιατρούς Εργασίας.

● Αναγνώριση εργατικών ατυχημάτων και στο προσωπικό των ΟΤΑ με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, όπως ισχύει στο προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.

● Πειθαρχική και ποινική δίωξη δημάρχων όταν αποδεδειγμένα και συνεχώς παραβιάζουν τη νομοθεσία και σημειώνονται εργατικά ατυχήματα.

● Υποχρεωτική αρχική 10ήμερη εκπαίδευση στους νεοπροσλαμβανόμενους, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

● Υποχρεωτική συνεχή εκπαίδευση όλου του προσωπικού.

Αρνητική εικόνα

Μερίδα δήμων της χώρας εμφανίζει «μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα» ως προς την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, τόνισε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Π. Κορφιάτης. Εξήγγειλε «εκστρατεία ελέγχων» στους δήμους το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα προηγούμενα δύο χρόνια έγιναν 1.078 έλεγχοι σε ΟΤΑ, τους οποίους ακολούθησαν 147 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, Γ. Ιωακειμίδης, απέδωσε σε δύο βασικά αίτια την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους:

α) η παλαιότητα των οχημάτων, καθώς οι τελευταίες αγορές έγιναν το 2010,
β) η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με συνέπεια οι νεοπροσλαμβανόμενοι να βγαίνουν για δουλειά χωρίς να έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί.

Σχετικά με το πρώτο ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε νέα πρόσκληση του «ΦιλόΔημου» για την ανακαίνιση δημοτικών στόλων οχημάτων. «Χρηματοδότηση θα υπάρχει. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι δήμαρχοι» επισήμανε.

Ο κ. Ιωακειμίδης κάλεσε και τους εργαζόμενους σε «αλλαγή κουλτούρας», δηλαδή να μην αμελεί μερίδα τους τη χρήση ΜΑΠ και την εφαρμογή των κανονισμών ασφάλειας.

Μιλώντας στη συνέχεια ο Ν. Κρέτσης, μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κάλεσε κάθε εργαζόμενο να συμβάλει στην εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης και εκπαίδευσης των συναδέλφων του.

Πάντως ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας, υπήρξε αποκαλυπτικός σχετικά με το πώς... αντιμετωπίζονται δήμαρχοι και εργαζόμενοι από τις αρμόδιες αρχές.

Αναφερόμενος στο διπλό θανατηφόρο δυστύχημα στην Τήνο το περασμένο καλοκαίρι, κατήγγειλε τη μη έκδοση του σχετικού πορίσματος έως σήμερα.

«Αντίθετα, με κάθε απεργιακή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι καλούμαστε στην Ευελπίδων εντός 2-3 ημερών» τόνισε με νόημα.

Καθυστερούν στο ΑΣΕΠ οι 8.166 προσλήψεις

Αυστηρό μήνυμα στο ΑΣΕΠ, με αφορμή την καθυστέρηση στην έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων (3Κ/2018), έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές, όχι ανεξέλεγκτες αρχές» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στην ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συμπληρώνοντας ότι «οι καθυστερήσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Επανέλαβε δε ότι από πλευράς υπουργείου έχει προταθεί κάθε είδους βοήθεια στο ΑΣΕΠ. Χαρακτηρίζοντας την προκήρυξη μια «πρωτοβουλία-τομή» για την κάλυψη των κενών στους ΟΤΑ που αποψιλώθηκαν από μόνιμο προσωπικό στη μνημονιακή περίοδο, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το θέμα αφορά και την ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους, καθώς οι υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται θα αποκτήσουν επαρκή στελέχωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πακέτο 114 εκατ. στους δήμους
Eκτακτη χρηματοδότηση, που όμως δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος που καλούνται να «σηκώσουν» δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - άρδευσης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Πακέτο 114 εκατ. στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
Την ύπαρξη «μειονεκτημάτων» που πρέπει να διορθωθούν άμεσα παραδέχθηκε για το πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
Στο διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού φορέα εκλέχτηκε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος, βάσει της διαδικασίας που αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έμειναν εκτός ο Θ. Τζήμερος και οι...
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρυσή ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους
Παράταση δύο μηνών, ώς το τέλος του έτους, παίρνει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους σε έως και 100 δόσεις με διαγραφή των προσαυξήσεων ● Σε αυτή μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα.
Χρυσή ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας