• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.6°C / 9.1°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.3°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.6°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 9.5°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.1°C
  0 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 7.7°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 5.0°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  73%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα

 • A-
 • A+

Με αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον, με απεγνωσμένα τηλεφωνήματα για να διευκρινιστεί το εργασιακό τους καθεστώς, απλήρωτοι για τον Δεκέμβριο και με χρωστούμενα τα δεδουλευμένα άλλου ενός μήνα πέρασαν τις γιορτές οι εργαζόμενοι της οργάνωσης Ευρωπαϊκή Εκφραση που δραστηριοποιείται στη δομή του Ελαιώνα.

Τουλάχιστον τέσσερις αποφάσισαν να μη συνεχίσουν, με την Πρωτοχρονιά να σημαίνει γι' αυτούς το πέρασμά τους στην ανεργία.

Περισσότεροι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα. Γιορτές έντασης πέρασε και η διοίκηση, που βρέθηκε αντιμέτωπη με καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και, όπως λέει στην «Εφ.Συν.», αντιμετώπισε το δίλημμα να διακόψει τη λειτουργία της στον Ελαιώνα ή να δείξει καλή πίστη στις δεσμεύσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), παρόλο που αθετήθηκαν επανειλημμένα στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τον χρόνο υλοποίησής τους.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς οι γραφειοκρατικές ή άλλες αγκυλώσεις κόντεψαν να σταματήσουν ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και έφεραν τους εργαζομένους αντιμέτωπους με τον εφιάλτη της επισφάλειας και της ανεργίας.

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Απλήρωτοι 4,5 μήνες οι εργαζόμενοι στη δομή του Ελαιώνα», 6 Δεκεμβρίου 2018), οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν στις 17 Ιουλίου τα δεδουλευμένα των τριών προηγούμενων μηνών, τρίμηνη καθυστέρηση μάλλον συνηθισμένη και προβλεπόμενη στις συμβάσεις των εργαζομένων.

Το πρόγραμμα, που γινόταν με σύμβαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την οργάνωση και χρηματοδοτούνταν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε παραταθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η παράταση έληξε και οι εργαζόμενοι δεν είχαν πληρωθεί την εργασία τους μετά τον Ιούνιο, ενώ διακυβευόταν η συνέχιση του προγράμματος.

Με καθυστέρηση, υπογράφηκε δίμηνη σύμβαση με τον ΔΟΜ για τη συνέχισή του μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα υπάρξει νέα σύμβαση με τον ΔΟΜ για το 2019.

Οι μήνες περνούσαν χωρίς να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, ενώ κάθε εβδομάδα ανανεώνονταν οι υποσχέσεις.

Αρκετοί εργαζόμενοι -μεταφραστές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι- αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων εργαζόμενος προχώρησε σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ.

Λίγες μέρες μετά, στις 27 Δεκεμβρίου, αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να καταβληθούν στην οργάνωση τα χρωστούμενα ποσά, προκειμένου να καλύψει μέρος των δεδουλευμένων, όπως και έγινε τις επόμενες ημέρες.

Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο διευθύνων σύμβουλος, η οργάνωση δεν έχει άλλους πόρους ούτε και άλλες υποχρεώσεις πέραν της μισθοδοσίας.

Για να μπορέσει να καταβάλει επιδόματα και μισθούς, αναγκάστηκε να μεταφέρει χρήματα από άλλο πρόγραμμα που υλοποιεί, ενώ πάλι εκκρεμούσε η καταβολή δεδουλευμένων ενός μήνα.

Εκκρεμεί μέχρι και σήμερα, καθώς το υπουργείο δεν έχει δώσει στην οργάνωση τις απαιτούμενες 38.000 ευρώ, παρά τις συνεχείς πιέσεις.

Οσον αφορά τη δίμηνη παράταση του προγράμματος που πέρασε τον Νοέμβριο στον ΔΟΜ, έχει πληρωθεί ο Νοέμβριος, αλλά εκκρεμεί ο Δεκέμβριος.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΟΜ, έχει καταβληθεί προκαταβολή και το σύνολο του ποσού αναμένεται να καταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Το 2018 έφτανε στο τέλος του, αλλά δεν υπήρχε σύμβαση για τη νέα χρονιά.

Οπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος, η οργάνωση ανέλαβε το ρίσκο να εγγράψει τους εργαζόμενους στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας ως μισθωτούς, αποφεύγοντας τη λύση των συμβάσεων έργου με μπλοκάκι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των εισφορών στο ΙΚΑ και της μισθοδοσίας.

Σημειώνει επίσης ότι έδωσε αγώνα να παραμείνουν στο πρόγραμμα 30 εργαζόμενοι, έναντι 17 που αντιπρότεινε ο ΔΟΜ.

Επειδή ωστόσο είχε ακολουθήσει και άλλη καταγγελία στο ΣΕΠΕ, η οργάνωση ζήτησε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, ημέρα Κυριακή, να υπογράψουν οι εργαζόμενοι μέχρι την επομένη το απόγευμα υπεύθυνη δήλωση ότι ο τρόπος καταβολής του μισθού εξαρτάται από την καταβολή της χρηματοδότησης στην οργάνωση και το παραγόμενο έργο.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ήταν ένας επιπλέον τρόπος άμυνας απέναντι στο ΣΕΠΕ, προκειμένου να είναι σαφές ότι γνωρίζουν οι εργαζόμενοι αυτή την προϋπόθεση, που άλλωστε περιγράφεται και στη σύμβαση εργασίας τους.

Οπως ήταν φυσικό, η πρόταση προβλημάτισε τους εργαζόμενους, που τη θεώρησαν εκβιαστική, ενώ μέσα στις γιορτές δεν μπορούσαν να συμβουλευτούν εργατολόγο ή δικηγόρο. Τουλάχιστον τέσσερις αποχώρησαν.

«Πρόκειται για μια εργασία στην οποία είμαστε ευπαθείς και ευάλωτοι και στην οποία έχουμε προσφέρει πολύ περισσότερο από τις αρμοδιότητές μας, καλύπτοντας μέσα στον Ελαιώνα ελλείψεις του υπουργείου.

Ολη αυτή η κατάσταση αποτελεί κάτι πολύ δυσάρεστο μέχρι και σήμερα», λένε εργαζόμενοι στην «Εφ.Συν.».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων εν όψει νέων αφίξεων
Μικροένταση και διαμαρτυρίες σημειώθηκαν χθες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εν όψει της άφιξης και άλλων προσφύγων από τα νησιά. Περίπου 50...
Ενταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων εν όψει νέων αφίξεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
​Από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής θα χρηματοδοτηθεί, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου, η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Ειδομένη, στους...
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
Στον μέχρι σήμερα γνωστό κατάλογο των προσφύγων που χτυπήθηκαν άγρια την περασμένη εβδομάδα στη Μόρια, προστίθεται η υπόθεση του Ν. από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, 4 αστυνομικοί τον...
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι ελλείψεις στο καμπ του Σκαραμαγκά και ο πνιγμός του 7χρονου
Νεκρό ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά 7χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, που είχε εξαφανιστεί από το κέντρο φιλοξενίας στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Οι γονείς δήλωσαν την...
Οι ελλείψεις στο καμπ του Σκαραμαγκά και ο πνιγμός του 7χρονου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας