Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανένδοτος για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανένδοτος για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

  • A-
  • A+

Νέο γύρο κινητοποιήσεων, σε συνέχεια χρόνιων αγώνων, ξεκινούν κάτοικοι και αιρετοί του Δήμου Μαραθώνα, αντιδρώντας στην επικείμενη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού.

Αφορμή, η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ προ ολίγων ημερών – κάτι που σύμφωνα με στελέχη του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) «προβλέπεται στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων [ΑΕΠΟ]. Δεν υπάρχει θέμα αδειοδότησης. Αδεια θα απαιτηθεί για τη μετέπειτα λειτουργία του ΧΥΤΥ», συμπληρώνουν μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης (εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα), ο ΕΔΣΝΑ έχει ορίσει επιτροπή διοικητικής παραλαβής του έργου, ενώ χθες, στη διάρκεια συνεδρίασής του, ελήφθη απόφαση για τη δυναμικότητα της μονάδας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής για λειτουργία:

α. ΧΥΤΥ δυναμικότητας 23.000 τόνων/έτος
β. Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (μονάδα ανακύκλωσης) 60.000 τόνων/έτος
γ. Μονάδας κομποστοποίησης 20.000 τόνων/έτος.

Υπενθυμίζεται ότι το «ΠΕΣΔΑ Σγουρού» προέβλεπε -μεταξύ άλλων- ΧΥΤΑ δυναμικότητας 127.000 τόνων/έτος στο Γραμματικό.

Η χθεσινή απόφαση ελήφθη ενώ ταυτόχρονα κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.

Οι κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες, αρχικά με μια προσπάθεια αποκλεισμού των δρόμων που οδηγούν στον ΧΥΤΥ, και αναμένεται να συνεχιστούν. Προγραμματίζεται συγκέντρωση την Πέμπτη στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ενώ, σύμφωνα με όσα περιγράφουν δημοτικοί σύμβουλοι στην «Εφ.Συν.», εξετάζεται και το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων.

Στα επιχειρήματα των αντιδρώντων, ότι στον χώρο του ΧΥΤΥ υπάρχει ρέμα με υδροφορία και υδατοπερατότητα του εδάφους – «συνθήκη απαγορευτική» κατά τους ίδιους, διότι τονίζουν πως οι θύλακες του νερού δεν είναι στεγανοί και επικοινωνούν με υδροφόρους ορίζοντες, με κίνδυνο τη διαφυγή ρύπων σε πηγάδια και στη θάλασσα.

Ζητούν διασφάλιση

«Οι κάτοικοι μπορούν και δικαιούνται να ελέγξουν ότι η λειτουργία του ΧΥΤΥ θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα προκληθεί η οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πρέπει να στηρίξουμε την αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και θα πρέπει να δεχθεί ο καθένας να διαχειρίζεται τα απορρίμματα που παράγει ο ίδιος, ώστε να πάψει το αίσχος της Φυλής που δέχεται όλα τα απορρίμματα της Αττικής. Το να αρνούνται γενικά είναι λάθος», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» στέλεχος του ΕΔΣΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έχει ξεκαθαρίσει πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ενώ από πλευράς περιφερειακής αρχής έχει επισημανθεί ότι εάν το έργο δεν λειτουργήσει υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσα χρήματα (περίπου 20 εκατ.) έχουν δοθεί για την κατασκευή του.

Από την άλλη πλευρά, οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα έχουν λάβει σχεδόν ομόφωνη απόφαση να εξετάσουν και νομικές ενέργειες κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΥ.

Κάτοικοι εμπόδισαν απορριμματοφόρο

Σκηνικό έντασης, χθες το βράδυ, στον ΧΥΤΥ Γραμματικού. Απορριμματοφόρο που προσέγγισε το σημείο προκειμένου να ρίψει υπολείμματα του ΚΔΑΥ Κορωπίου έγινε αντιληπτό από κατοίκους, που ζήτησαν να ελέγξουν αν το όχημα είχε άδεια.

Οι κάτοικοι θέλησαν να εμποδίσουν τη διέλευση του απορριμματοφόρου και ακολούθησαν μικροεπεισόδια, από τα οποία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός στο πόδι, ενώ ζημιές υπέστησαν και δύο περιπολικά. ΜΑΤ πέταξαν κρότου - λάμψης προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος, καταγγέλλουν κάτοικοι.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχαν πληροφορίες που μιλούσαν για κατάσχεση του απορριμματοφόρου στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Στο ίδιο τμήμα, παράλληλα, κάτοικοι και αιρετοί, όπως ενημέρωναν την «Εφ.Συν.», κατέθεσαν τρεις μηνύσεις κατά υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και της αστυνομίας, για τη διέλευση απορριμματοφόρων και την απόθεση χωρίς άδεια, όπως υποστηρίζουν, υπολειμμάτων στον ΧΥΤΥ. Τονίζουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές μηνύσεις.

Βόμβες αέρος, εδάφους και... υπεδάφους από τον ΧΥΤΑ Φυλής

«Θάφτηκαν» για 2,5 χρόνια στα συρτάρια ενός δημαρχείου. Θα «θαφτούν» τώρα στο αρχείο της Δικαιοσύνης;

Ο λόγος για τις μελέτες που παρήγγειλε -αλλά στη συνέχεια απέκρυψε- ο δήμαρχος Φυλής, Χρ. Παππούς, από την εταιρεία «Asprofos Engineering» για τη ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ και θα παρέμεναν στο σκοτάδι αν η «Εφ.Συν.» δεν είχε αποκαλύψει το περιεχόμενό τους με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της (28/3/2018: «Βόμβες... αέρος, εδάφους, υπεδάφους στον ΧΥΤΑ Φυλής»).

Παρά τις δύο μηνυτήριες αναφορές του συντονισμού συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο» και του οικολογικού δικτύου «Φίλοι της Φύσης», με τις οποίες ζητούσαν τη διερεύνηση και τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών για την απόκρυψη των μελετών, η υπόθεση φαίνεται να οδηγείται στο αρχείο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ενσωματώθηκε σε άλλη δικογραφία και στην προγραμματισμένη για αύριο εκδίκαση δεν έχουν κληθεί καν τα μέλη των συλλογικοτήτων που κατέθεσαν τις μηνύσεις...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών ναι μεν έλαβε υπόψη της τα συμπεράσματα των μελετών και την ύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων στην παλιά χωματερή, αλλά στην ουσία υιοθέτησε τα επιχειρήματα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που αμφισβητεί την επιστημονική ορθότητα των μελετών της «Asprofos Engineering».

Θυμίζουμε ότι οι συντάκτες των μελετών ήταν οι ίδιοι που είχαν προτείνει περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την ΕΕΑΕ. Αν και η εισήγηση αυτή είχε γίνει στον δήμαρχο Φυλής τον Οκτώβριο του 2015, αυτός επέλεξε να απευθυνθεί στην ΕΕΑΕ με καθυστέρηση 2,5 ετών και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου 2018, εφόσον είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις με μέλη του «Δυτικού Μετώπου» και δημοτικούς συμβούλους για το θέμα των μελετών.

Η δε ΕΕΑΕ απάντησε στον δήμαρχο στις 28 Μαρτίου 2018, δηλαδή κάποιες ώρες μετά την κυκλοφορία του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.» στα περίπτερα.

Δεν εντοπίζουν παραπτώματα στα παραπάνω πραγματικά περιστατικά οι εισαγγελικές αρχές;

Κλήθηκαν από τους εισαγγελείς Περιβάλλοντος οι μελετητές της «Asprofos» να απαντήσουν στην ΕΕΑΕ και στα περί «αβάσιμων και ανυπόστατων» συμπερασμάτων τους;

Δεν έκριναν οι εισαγγελείς ότι στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες περί σκόπιμης απόκρυψης στοιχείων που συνδέονται με σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
Απέκρυπτε για 2,5 χρόνια τις μελέτες με τις τρομακτικές συγκεντρώσεις ρύπων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής και έσπευσε κατόπιν εορτής να συμμορφωθεί στην πρόταση των μελετητών, αλλά με γνώμονα την......
Η ρύπανση... θόλωσε τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιμένοντας χημείο και δήμαρχο
Νέα «πηγή δηλητηρίου» -έστειλαν δείγματα για ανάλυση- από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας καταγγέλλουν οι κάτοικοι που συνεχίζουν επί 28 ημέρες τον αποκλεισμό του. Στο αίτημά τους να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου...
Περιμένοντας χημείο και δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η νέα... μάχη του Μαραθώνα για τα σκουπίδια
Θα είναι το Γραμματικό η νέα Κερατέα; Πρόκειται για το ερώτημα που προκύπτει μετά την υψηλών εντάσεων συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα, την περασμένη Πέμπτη, όπουαποφασίστηκε όχι μόνο η παύση των...
Η νέα... μάχη του Μαραθώνα για τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση κατά του ΧΥΤΑ Αιγείρας
Βροντερό «όχι» σε κάθε ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας ειπώθηκε από πλευράς κατοίκων της Ανατολικής Αιγιαλείας κατά τη χθεσινή τους συγκέντρωση στη διασταύρωση της Ακράτας.
Συγκέντρωση κατά του ΧΥΤΑ Αιγείρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομηροι της δυσοσμίας
Αντιμέτωποι με έντονη δυσοσμία δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι της περιοχής πλησίον των Nεκροταφείων Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας. Σε έναν δρόμο εντός μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς, σταθμεύουν απορριμματοφόρα...
Ομηροι της δυσοσμίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας