Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια παραλίγο σύγκρουση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια παραλίγο σύγκρουση

  • A-
  • A+

Σύγκρουση «παρά θίν’ αλός» της δημοτικής παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και της ΕΥΑΘ –ακόμη και με προσωπικά χαρακτηριστικά, αλλά κρύβει και συνδικαλιστικές διαμάχες– προέκυψε στη Θεσσαλονίκη μετά τις καταγγελίες της παράταξης κατά του προέδρου της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Γιάννη Κρεστενίτη για «προσπάθεια φίμωσης και συνδικαλιστικής δίωξης, ενδεχομένως και ενόψει των δημοτικών εκλογών».

Αφορμή, η κλήση της διοίκησης στον πρώην πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων και υποψήφιο της παράταξης, Κώστα Μαριόγλου, να δώσει στοιχεία σχετικά με όσα είπε σε εκδήλωση για το παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης και για την έλλειψη συντήρησης των αντλιοστασίων, «που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντική υποβάθμιση του Θερμαϊκού».

«Απαράδεκτη κίνηση»

Η έγγραφη κλήση του κ. Μαριόγλου ερμηνεύτηκε από τον επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο του συνδυασμού «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλο ως «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική κίνηση ελέγχου των απόψεων».

Ο ίδιος ο κ. Μαριόγλου τόνισε ότι «η προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης θυμίζει παλαιότερες εποχές, όταν προηγούμενη διοίκηση είχε σύρει με περισσότερες από 250 μηνύσεις τους εργαζομένους της εταιρείας στα δικαστήρια, προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσει, να τους κλείσει το στόμα και να τους αφαιμάξει οικονομικά».

Τη συμπαράσταση και στήριξή του στον κ. Μαριόγλου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, στηλιτεύοντας την «απουσία του σωματείου εργαζομένων, που όχι μόνο δεν πήρε θέση κατά της διοίκησης, αλλά συμπλέει μ’ αυτήν», και έτσι ανέδειξε τον πόλεμο που μαίνεται από καιρό ανάμεσα στα δύο σωματεία εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Τι αναφέρεται όμως στο επίμαχο έγγραφο προς τον κ. Μαριόγλου; Οτι «εφόσον τα ανωτέρω (σημ. τα αναγραφόμενα στον Τύπο) αποδίδουν ορθά τις δικές σας δηλώσεις, παρακαλώ όπως καταθέσετε στην ΕΥΑΘ Α.Ε. και στην αρμόδια Διεύθυνση τα στοιχεία σύμφωνα µε τα οποία τεκμηριώνεται η άποψή σας για “έλλειψη συντήρησης των αντλιοστασίων”».

Ερωτηθείς για τα καταγγελλόμενα ο κ. Κρεστενίτης είπε στην «Εφ.Συν.» πως «από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχει κάποιου είδους δίωξη. Τον κάλεσα να επιβεβαιώσει την αλήθεια των δημοσιευμάτων και αν έχει στοιχεία για ελλιπή συντήρηση να μας τα καταθέσει».

Από την πλευρά της η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» αντιπαραθέτει πως «η ΕΥΑΘ γνωρίζει όχι μόνο το πρόβλημα αλλά και τη σύλληψη από το Λιμεναρχείο τον Φεβρουάριο του 2014 ενός προϊσταμένου συνεργείου της, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ρύπανση του Θερμαϊκού» και ότι «η ρύπανση γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, όταν τα αστικά λύματα αφήνονται να πέσουν ελεύθερα στη θάλασσα για να γίνει ο καθαρισμός των αντλιοστασίων από τα φερτά υλικά, τα λίπη κτλ, που κολλούν στα τοιχώματα. Μετά την επιβολή της ποινής στον υπάλληλο, ο καθαρισμός των αντλιοστασίων της αποχέτευσης γίνεται πλημμελώς και μόνο με τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία».

Εχει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι ο κ. Μαριόγλου είναι ενεργό και μαχητικό μέλος της συλλογικότητας «Κίνηση 136», η οποία είχε εκδηλώσει πολλές φορές το ενδιαφέρον της –είναι μέρος της προσπάθειας δήμων και ομάδων που ενδιαφέρονται– για την εξαγορά του 25% των μετοχών της ΕΥΑΘ προκειμένου αυτή να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Η απάντηση

Η ΕΥΑΘ απάντησε για το θέμα των αντλιοστασίων αναφέροντας ότι η εταιρεία λειτουργεί και συντηρεί 46 αντλιοστάσια αποχέτευσης, 11 από αυτά στο παραλιακό μέτωπο, τα οποία «συντηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα και εν λειτουργία, χωρίς δηλαδή διακοπή εισόδου των λυμάτων στο αντλιοστάσιο, μια μέθοδο κοστοβόρα, που όμως διασφαλίζει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από περιστατικά ρύπανσης».

Σύμφωνα με την Εταιρεία, η παρούσα διοίκηση «εκπόνησε σχέδιο αναθεώρησης της υφιστάμενης Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων - ΑΕΠΟ (ίσχυε από το 2006 και έχρηζε αναθεώρησης) για τα αντλιοστάσια» προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου και η μέγιστη προστασία του Θερμαϊκού.

Τονίζει ακόμη ότι το θέμα της απόρριψης λυμάτων στην περιοχή Δενδροποτάμου το έχει αναδείξει η ίδια και «μετά από πιέσεις της προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά εντός του 2019 στην έναρξη κατασκευής των αναγκαίων έργων για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής κόμβου Κ16 - Δενδροποτάμου και συγχρηματοδοτεί τα συγκεκριμένα έργα με 3 εκατ. ευρώ».

Επισημάνσεις

Επιπλέον σημειώνει ότι «οι διαδοχικές αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις ανώτατων στελεχών της ΕΥΑΘ και διοικήσεών της (όπως η πρόσφατη του Νοεμβρίου 2018, που αφορούσε και την προηγούμενη και την παρούσα διοίκηση), που κατηγορήθηκαν για το θέμα αυτό, όπως και η ανάκληση του σχετικού προστίμου από το ΥΠΕΝ, επιβεβαιώνουν ότι ακέραιη την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων φέρει το ελληνικό Δημόσιο» (θα έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον πριν από 20 χρόνια).

Οπως τονίζει, τέλος, η ΕΥΑΘ, το θέμα αυτό έχει αποτελέσει για 39 χρόνια το αντικείμενο «επιστημονικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής πορείας του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, με πλήθος επιστημονικών άρθρων, ερευνών, μελετών και παρεμβάσεων στον δημόσιο διάλογο» και προσφέρεται «κατεξοχήν για συνέργειες και συλλογικές δράσεις, όχι για καταγγελίες και δίκη προθέσεων».

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» βλέπει στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ότι προκύπτει «αναδίπλωση της εταιρείας», διότι, «αν και απαντά σε δημοσιεύματα, η αναφορά της σε “δίκη προθέσεων” βάζει φρένο στην έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας και σηματοδοτεί την εγκατάλειψή της ως “παρανόηση”», ενώ σχολιάζει ότι η διοίκηση «φαίνεται πως αφέθηκε να παρασυρθεί από μικρόψυχες, αντιδημοκρατικές και εκδικητικές λογικές κακών συμβούλων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα να τοποθετήσει, στη θέση του Γ.Γ. του δήμου τον μέχρι σήμερα δήμαρχο Δέλτα Ευθύμη Φωτόπουλο ο οποίος δεν επανεξελέγη.
Ο γνωστός κύριος Φωτόπουλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάρτε θέση για το νερό»
Δημόσιες και καθαρές απαντήσεις από τους υποψήφιους δημάρχους σχετικά με τις θέσεις τους για το μέλλον της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ζητά η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη...
«Πάρτε θέση για το νερό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ και στρατηγικός επενδυτής για την ΕΥΑΘ
Η κυβέρνηση, και μάλιστα διά στόματος πρωθυπουργού, έχει καλέσει δήμους, κοινωνικούς και ασφαλιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν το 24% της Εταιρείας, ωστόσο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής...
ΤΑΙΠΕΔ και στρατηγικός επενδυτής για την ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι γυρεύουν οι δήμαρχοι στη Suez;
Μόνο ως οδυνηρή έκπληξη μπορεί να εκληφθεί ο κατακλυσμός δημοσιευμάτων από το Παρίσι, για να πληροφορηθούμε ότι η Suez (γαλλική πολυεθνική εταιρεία-μνηστήρας για την ιδιωτικοποίηση νερού και σκουπιδιών) τρέφει...
Τι γυρεύουν οι δήμαρχοι στη Suez;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάρει θέση για την αγωγή των κληρονόμων του γενικού διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής Αθ. Χρυσοχόου κατά των αντιστασιακών Αλ. Γρίμπα, Σπ. Σακέττα και...
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτο βήμα για την προστασία του «Σταγειρίτη» και της «Καραμελίτσας»
Η Επιτροπή Κατοίκων Μαλακοπής Πυλαίας και οι οικολογικές ομάδες που τη στήριξαν κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν κατά των έργων που ήθελε να κάνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στα δύο ρέματα.
Πρώτο βήμα για την προστασία του «Σταγειρίτη» και της «Καραμελίτσας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας