Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πρώτη ενιαία πληρωμή όλων των προνοιακών/αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρώτη ενιαία πληρωμή όλων των προνοιακών/αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ

  • A-
  • A+

Γίνονται εντατικές προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου η πρώτη ενιαία πληρωμή όλων των προνοιακών/αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), που από την 1η του τρέχοντος μηνός αναλαμβάνει τη χορήγηση όλων των επιδομάτων αυτής της κατηγορίας, τα οποία μέχρι και πέρυσι χορηγούνταν από τους ΟΤΑ, με βασικό στόχο τα επιδόματα να καταβάλλονται κάθε μήνα σε σταθερή και γνωστή εκ των προτέρων σε όλους ημερομηνία.

Ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι δήμοι παραδίδουν, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, σταδιακά στον ΟΠΕΚΑ τα ηλεκτρονικά τους αρχεία, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την τελευταία πληρωμή του Νοεμβρίου 2018, η οποία αφορούσε το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος.

Στα ηλεκτρονικά αρχεία που παραδίδονται στον ΟΠΕΚΑ συμπεριλαμβάνονται και τυχόν δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις υποβλήθηκαν εφόσον είχε ολοκληρωθεί η τελευταία πληρωμή και διεκπεραιώθηκαν από τους δήμους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Διμηνιαία δόση

Η πρώτη πληρωμή για το τρέχον έτος από τον ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα και θα αφορά το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος.

Από τον Οργανισμό διευκρινίζεται ότι την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί και η πληρωμή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων που θα αφορούν τον μήνα Δεκέμβριο.

To διατροφικό επίδομα χορηγείται σε νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης διά τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή κάθαρση και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και σε όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχι, σπλήνα, πάγκρεας, νησίδια παγκρέατος, έντερο (παχύ ή λεπτό), ήπαρ, νεφρός, καρδιά, πνεύμονες και μυελός των οστών.

Η αμέσως επόμενη πληρωμή των διατροφικών επιδομάτων θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά τον μήνα Ιανουάριο του 2019, ενώ τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος του τρέχοντος έτους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι δικαιούχοι έχουν σε ισχύ γνωμάτευση από Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ορισμένης διάρκειας εντάσσονται στις καταστάσεις καταβολών του ΟΠΕΚΑ και θα επανεξεταστούν από ΚΕΠΑ όταν λήξει η ισχύς της γνωμάτευσής τους, όπως συνέβαινε και το 2018.

Πηγές του Οργανισμού μάς ενημερώνουν ότι θα ακολουθηθεί εν πολλοίς ηλεκτρονική διαδικασία, στα πρότυπα του πιλοτικού προγράμματος απονομής προνοιακών επιδομάτων που ήδη «τρέχει» σε τρεις περιφέρειες της χώρας. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι όσοι πολίτες έχουν γνωματεύσεις εφ’ όρου ζωής εντάσσονται εφ’ όρου ζωής στις καταστάσεις καταβολής προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από την παραπάνω διαδικασία.

«Για τη χορήγηση των προνοιακών παροχών από τον ΟΠΕΚΑ ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τα ποσά που καταβάλλονται παραμένουν ακριβώς τα ίδια χωρίς καμία απολύτως μεταβολή στο ύψος των παροχών και χωρίς καμία περικοπή», αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι βάσει της σχετικής ΚΥΑ τα προνοιακά αναπηρικά, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται, ούτε συμψηφίζονται με χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα, ούτε υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

◼ Υπάρχει σχεδιασμός επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος καταβολής προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας του ΟΠΕΚΑ, που ήδη εφαρμόζεται στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και πρόσφατα επεκτάθηκε στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και σε μία θεσσαλική πρωτεύουσα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στις 18/1 τα πρώτα αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Την ερχόμενη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΑ - Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος αναλαμβάνει...
Στις 18/1 τα πρώτα αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σήμερα πραγματοποιείται η τρίτη καταβολή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας, του ΟΠΕΚΑ -Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής...
Καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tο πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε ΑμεΑ και στη Θεσσαλονίκη
Ξεκίνησε από χθες η υποβολή αιτήσεων εξέτασης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για την απονομή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρίες. Το πιλοτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους από την...
Tο πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε ΑμεΑ και στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αριστεία και στην Πρόνοια
Δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί, ακόμη και... τραγουδιστές αναλαμβάνουν να διοικήσουν ένα κέντρο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών δομών παιδικής προστασίας και υποστήριξης ατόμων με αναπηρία.
Αριστεία και στην Πρόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν λέτε για όλους... πόσους εννοείτε;
Οριζόντια αλλά όχι για όλους τα μέτρα στήριξης της οικογένειας δήλωσε η υφ. Εργασίας αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου σε χθεσινή της τηλεοπτική συνέντευξη.
Οταν λέτε για όλους... πόσους εννοείτε;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημογραφική πολιτική χωρίς... προφυλάξεις
Μπόνους τεκνοποίησης και οι άλλες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης υπονομεύουν την ισότητα και δείχνουν στη γυναίκα ξανά τον δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι.
Δημογραφική πολιτική χωρίς... προφυλάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας