• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.9°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 25.4°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.8°C / 28.8°C
  3 BF
  26%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.5°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 27.1°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.4°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  91%
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Ξεπέρασαν τις 29.000 οι μεταφορές ευάλωτων και αναγνωρισμένων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα το 2018, με τον πληθυσμό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) να φτάνει τις 11.693, σημαντικά μειωμένος από τις 18.107 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου την ελπίδα να μειωθεί ο πληθυσμός κάτω από 11.000 στο τέλος Ιανουαρίου, κάτω από 4.000 στη Μόρια.

«Αρχίζουμε και κατεβαίνουμε προς το 3.100 που είναι το όριο της χωρητικότητας» της Μόριας, σημείωσε.

Εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του 24χρονου πρόσφυγα από το Καμερούν από ισχαιμικό επεισόδιο στις αρχές της εβδομάδας, σημείωσε ότι αναμένεται η τοξικολογική εξέταση και υπογράμμισε ότι ο πρόσφυγας βρισκόταν σε θερμαινόμενο κοντέινερ με καλές συνθήκες και ότι τον μετέφεραν οι συγκάτοικοί του στο νοσηλευτικό προσωπικό της Μόριας, από όπου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το 2018 σημείωσαν αύξηση περίπου 45%, που οφείλεται κυρίως στην πολύ αυξημένη ροή στον Εβρο. Σε απόλυτους αριθμούς, οι αφίξεις έφτασαν τις 47.929 (έναντι 34.707 το 2017), από τις οποίες 32.115 στα νησιά (έναντι 29.130, αύξηση 10%) και 15.814 στον Εβρο (έναντι 5.577, αύξηση 284%).

Από την Ελλάδα αναχώρησαν 6.558 πρόσφυγες το 2018. Οι 322 απελάθηκαν στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας, οι 1.004 απελάθηκαν με το πρόγραμμα επιδοτούμενων απελάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το λεγόμενο «οικειοθελών επιστροφών», και οι 5.232 αναχώρησαν στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης του κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι λύθηκε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα που υπήρχε στη Μαλακάσα, όπου δεν μένει κανένας σε σκηνές.

Προανήγγειλε δύο νέα κέντρα φιλοξενίας για τα οποία έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί, ένα στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης, το οποίο είχε κλείσει, και ένα στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών, συνολικής χωρητικότητας 1.500 ατόμων.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη δομή στα Διαβατά, που λειτουργεί σαν κέντρο υποδοχής για όσους μπαίνουν από τον Εβρο, σημείωσε όμως ότι τα υπόλοιπα κέντρα της ενδοχώρας βρίσκονται σε κατάσταση μεσαία προς καλή, ενώ υπάρχουν και μερικά σε άριστη κατάσταση.

Επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τουλάχιστον δύο γιατρών σε κάθε ΚΥΤ στα νησιά και ότι θα βρίσκονται στη θέση τους μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως θα βρίσκονται γιατροί στη θέση τους σε κέντρα της ενδοχώρας. Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να απελαύνονται στην Τουρκία οικογένειες Σύρων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν, διευκρίνισε όμως ότι οι Σύροι αποτελούν πια μικρό μέρος της ροής.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου Μάρκος Καραβίας σημείωσε ότι με τη συμφωνία Γερμανίας και Ελλάδας στα τέλη Αυγούστου επιταχύνθηκε η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης προσφύγων προς τη Γερμανία, καθώς έχουν μεταφερθεί για να ζήσουν μαζί με την οικογένειά τους περισσότεροι από 1.900.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί 223 αιτήματα επιστροφής προσφύγων από ευρωπαϊκά κράτη στο πλαίσιο της διαδικασίας επιστροφών του κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά ότι ο αριθμός όσων έχουν επιστραφεί ανέρχεται σε 20 άτομα.

Η διευθύντρια της Αρχής Προσφυγών Μαρία Φωκιανού σημείωσε ότι σήμερα στα νησιά απαιτούνται 64 μέρες από την κατάθεση δευτεροβάθμιας προσφυγής μέχρι την εξέτασή της, χρόνος που έχει μειωθεί περίπου στο μισό, και είπε ότι με τον διορισμό των νέων επιτροπών θα μειωθεί σύντομα και άλλο.

Η πραγματική ανάγκη

Ως προς την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια «είναι πάντα χρειαζούμενα», ωστόσο δεν αποτελούν τη μεγαλύτερη ανάγκη της χώρας. «Η μεγαλύτερη ανάγκη μας είναι να υπάρχει μια ανακατανομή του βάρους σε όλη την Ε.Ε. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», είπε.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου προκειμένου να θεσπιστεί διαδικασία νόμιμης μετανάστευσης - «δεν μπορούν να καθορίζουν οι διακινητές πόσοι περνάνε». Επισήμανε όμως ότι η αναθεώρηση του κανονισμού είναι κάτι δύσκολο και ότι στο ενδιάμεσο η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού αναλογικής κατανομής προσφύγων από χώρες που ενδιαφέρονται.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με την πορεία της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει πριν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο υπουργός, προκειμένου να συγκροτηθεί ομάδα κρατών που θα συμμετείχαν στον μηχανισμό, ο κ. Βίτσας εκτίμησε πως 15 με 18 χώρες θα ήταν έτοιμες να συζητήσουν τη συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αλλά: «Δυστυχώς οι συζητήσεις στην Ε.Ε. προχωράνε πάρα πολύ αργά».

Επισήμανε ακόμα ότι υπήρξαν παραπλήσιες προτάσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες όμως έβαζαν προϋποθέσεις, όπως τη δημιουργία κέντρων κράτησης, για τις οποίες χρειάζεται πολλή συζήτηση. Και απηύθυνε έκκληση στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέραν της κριτικής που ασκούν για την κατάσταση στα δύο ΚΥΤ, αναφερόμενος προφανώς στα ΚΥΤ της Λέσβου και της Σάμου.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο την Εθνική Στρατηγική για την Ενταξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν είδαν στη Λέρο την ξενοφοβική ρητορική του δημάρχου
Η δημοσίευση της διάψευσης εκ μέρους πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα στηρίζει την υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια, γνωστού για την ξενοφοβική στάση και ρητορική του ενόχλησε τα μέλη της...
Δεν είδαν στη Λέρο την ξενοφοβική ρητορική του δημάρχου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
Σε καθεστώς αβεβαιότητας εξακολουθούν να ζουν οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Εκφραση στη δομή του Ελαιώνα, καθώς τους οφείλονται δύο μηνιάτικα, ενώ η διοίκηση της ΜΚΟ «δείχνει» το υπ. Μεταναστευτικής...
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιέσεις από ΣΥΡΙΖΑ για να δοθεί τέλος στην παράταση της «έκτακτης ανάγκης»
Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ρυθμίζει κυρίως οικονομοτεχνικά θέματα. Το νομοσχέδιο...
Πιέσεις από ΣΥΡΙΖΑ για να δοθεί τέλος στην παράταση της «έκτακτης ανάγκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρα υγείας στους καταυλισμούς
Δημιουργία κέντρων υγείας μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να βελτιωθεί η προβληματική πρόσβαση των προσφύγων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μειωθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας...
Κέντρα υγείας στους καταυλισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής εξετάζει ο Δ. Βίτσας
Προς τη λειτουργική αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσανατολίζεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανακοίνωσε τις προθέσεις...
Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Υποδοχής εξετάζει ο Δ. Βίτσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας