• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η dream team της ελληνικής τεχνολογίας πάει στο Λας Βέγκας

 • A-
 • A+

Δέκα ομάδες στον τομέα της νεοφυούς τεχνολογίας, η «αφρόκρεμα» των πολυάριθμων ελληνικών start ups, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας για πρώτη φορά στο Consumer Electronics Show (SEC), τη σημαντικότερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο, που γίνεται στο Λας Βέγκας και ανοίγει τις πύλες της στις 8 Ιανουαρίου σε έναν χώρο που καλύπτει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τ.μ.

Διοργανώνεται από το 1967 στην αμερικανική μεγαλούπολη και φέτος θα φιλοξενήσει πάνω από 4.500 εταιρείες και ομάδες από 150 χώρες.

«Είσαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της καινούργιας Ελλάδας, που ξαναστέκεται στα πόδια της μετά τα μνημόνια», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε με αφορμή την αναχώρηση της τεχνολογικής dream team και εξελίχθηκε σε ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους των ομάδων, που αποκάλυψε καινοτομίες, μεράκι και πρωτιές που έχουν ήδη κερδίσει σημαντικά βραβεία.

Η τεχνολογία που επιστρατεύεται για να κάνει πιο εύκολη την αγροτική παραγωγή, οι νέες δυνατότητες του cloud computing (υπολογιστικό «νέφος»), η εκπαίδευση γιατρών σε επεμβάσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και η ρομποτική, αλλά με κοινωνική διάσταση, είναι μερικοί από τους τομείς που θα παρουσιαστούν από τις ελληνικές start ups στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η τελευταία πρωτοβουλία, που αναπτύσσεται από την ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Ευρώπης και ανέπτυξε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που έχει τη μορφή... λουλουδιού για να είναι πιο φιλικό για παιδιά με αυτισμό και να τα βοηθά να επικοινωνούν με άτομα του περιβάλλοντός τους!

Ο Νίκος Παππάς τόνισε πολλές φορές ότι τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν προγράμματα που διευκολύνουν αλλά και χρηματοδοτούν πρωτοβουλίες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, στον οποίο η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει αξιοζήλευτες επιδόσεις.

Αποκάλυψε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, διαπιστώθηκε όμως ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προγραμματιστές και γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό μέσα από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ

«Το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα σε αυτούς τους τομείς», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπορεύονται χωρίς να αλληλοδαιμονοποιούνται. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για ηλεκτρονικό μητρώο επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) σε συνδυασμό με 130.000 ψηφιακές υπογραφές που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ξεκινήσει από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και θα επεκταθεί στο μετρό, που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020. Προανήγγειλε την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα γήπεδα, καθώς και στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων.

«Το 2019 θα είναι η χρονιά της τεχνολογίας», διαβεβαίωσε ο Στέλιος Ράλλης, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, και σημείωσε ότι θα είναι ο νέος τομέας που θα αναδείξει η Ελλάδα στην προσπάθεια να ξεφύγει από τη σημειολογία του γνωστού τουριστικού προϊόντος που την έχει κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Η ελληνική παρουσία στην έκθεση τεχνολογίας ενισχύεται από το Enterprise Greece, τον δημόσιο φορέα που δραστηριοποιείται για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την εξωστρέφεια των ελληνικών πρωτοβουλιών, συμμετέχοντας σε κυβερνητικά προγράμματα για ανακοπή του brain drain, τη φυγή «εγκεφάλων» στο εξωτερικό και την επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του φορέα, Ηλίας Ηλιάδης.

Ενημέρωσε ότι χρηματοδοτούνται 40 δράσεις τον χρόνο, ενώ υποβάλλονται περίπου 1.000 αιτήματα δυνητικών επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Οι δέκα ομάδες επιλέχθηκαν ανάμεσα από 140 προτάσεις που υποβλήθηκαν, όπως εξήγησε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, γενική γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η οποία επισήμανε πως η συμμετοχή στην έκθεση του Λας Βέγκας είναι το «επόμενο βήμα» μετά την επιτυχημένη παρουσία των ελληνικών start ups στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των ομάδων, που περιέγραψαν τις εμπειρίες τους από την ανάπτυξη των τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά έθεσαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι ευφυείς μεταφορές

Η αγροτική παραγωγή, ένας τομέας δύσκολος αλλά με μεγάλες προοπτικές για την Ελλάδα, είναι το σημείο αναφοράς για τον Βασίλη Τσίπα.

Ο νεαρός γεωπόνος από το Καμάρι Κορινθίας είναι ο ιδρυτής της Plant Box, που ξεκίνησε από το φυτώριο της οικογένειάς τους και ανέπτυξε ένα πρωτότυπο τεχνολογικό σύστημα για την παραγωγή και μεταφορά φυτών σε μεγάλες αποστάσεις. Ξεκίνησε από την ελιά, που του εξασφάλισε ήδη ένα πανευρωπαϊκό βραβείο, ενώ ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα σε άλλες καλλιέργειες.

Ο Αντώνης Καραλούλης, συνιδρυτής της Ridemind, ανέπτυξε τις δυνατότητες που υπάρχουν στις ευφυείς μεταφορές. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι συνδυασμένες μετακινήσεις, που θα δώσουν νέα ώθηση στον τουρισμό, αλλά θα διευκολύνουν και τις καθημερινές μετακινήσεις, μέσα από το σύστημα του carpooling, το οποίο εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό, επιτρέπει τη χρήση ενός Ι.Χ. για την από κοινού μετακίνηση εργαζομένων που έχουν κοινό σημείο αναφοράς, π.χ. ίδια επιχείρηση ή ίδιο ωράριο.

Η πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα για προσομοίωση χειρουργικών επεμβάσεων έγινε από την OramaVR, που ιδρύθηκε το 2016 από ομάδα καθηγητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας με πρωτοβουλία των καθηγητών Γιώργου Παπαγιαννάκη, Ελευθέριου Τσιρίδη και Πάνου Τραχανιά.

Εδρεύει στο Τεχνολογικό Πάρκο στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχει ήδη γραφεία στις ΗΠΑ, ενώ έχει συνεργασίες με νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική, κυρίως στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής.

Η ομάδα κέρδισε ήδη το δεύτερο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό Καινοτομίας. Ο επόμενος στόχος της, όπως εξήγησε ο Χρήστος Τσάκος, είναι ένα σύστημα κλινικής δοκιμής σε πολλούς τομείς.

Ο Παναγιώτης Μήτσιος, από την ομάδα ΤΕΚΜΟΝ, παρουσίασε το λογισμικό που επιτρέπει τη μαζική και αυτόματη ειδοποίηση πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης. Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ομάδα CityCrop επεξεργάστηκε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει την καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου μέσα στο νερό. Οι σπόροι τοποθετούνται σε ειδική κατασκευή που έχει προγραμματιστεί ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του φυτού σε κάθε φάση ανάπτυξής του, όπως εξήγησε ο Χρήστος Ραυτογιάννης.

Η Μαργαρίτα Δόμπα εκπροσώπησε τη SpotlightPOS, που έχει ήδη αναπτύξει δραστηριότητες στις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Ξεκίνησε από την ανάγκη των μελών της ομάδας να οργανώσουν ένα ιδιόκτητο δίκτυο καφέ και τα βήματά τους τους οδήγησαν στην αξιοποίηση άγνωστων «περιοχών» του cloud που τους επιτρέπει να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται δεδομένα.

Το lifeStyle Wallet είναι ένα ελληνικής επινόησης «πορτοφόλι» που μπορεί να αξιοποιηθεί στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης.

Μια ιδέα η οποία θα φέρει... λαβράκια στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τον εντοπισμό «μαύρου» χρήματος υλοποίησε η ομάδα Norbloc, που εδρεύει στη Σουηδία, αλλά αναπτύσσει μέρος των συστημάτων της στην Ελλάδα. Ο Λεωνίδας Σταυρόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από το μηδέν και επιτρέπει τη διασταύρωση δεδομένων από το τραπεζικό σύστημα.

Η «κοινωνική» ρομποτική

Τον επίλογο της χθεσινής «ξενάγησης» στον κόσμο της τεχνολογίας έκανε με τον καλύτερο τρόπο ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Φαχαντίδης, από την ομάδα Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει από χρόνια και είχε πετύχει σημαντικές διακρίσεις, αλλά συγκροτήθηκε σε Ακαδημία Ρομποτικής μόλις το 2015. Ενα χρόνο αργότερα κέρδισε μια πανευρωπαϊκή διάκριση με το STIMEY, που βαθμολογήθηκε με άριστα ανάμεσα σε 207 προγράμματα.

Η ομάδα έχει ήδη περάσει στην «κοινωνική» ρομποτική και ξεκίνησε με ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε αυτιστικά παιδιά να επικοινωνούν με το περιβάλλον.

Βασίστηκε στην επιστημονική παραδοχή, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά αυτής της κατηγορίας έχουν αυξημένες δυνατότητες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν λόγω του αυτισμού.

Ξεκίνησαν φτιάχνοντας ένα ρομπότ που έχει τη μορφή λουλουδιού, γιατί εκτιμήθηκε ότι είναι μια εικόνα που δημιουργεί θετικά αισθήματα στα παιδιά.

Τα ηθικά ζητήματα

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και ήδη η ομάδα ετοιμάζεται να δημιουργήσει αυτόματα μηχανήματα για την εξυπηρέτηση μοναχικών ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. «Προβληματιζόμαστε για τη μορφή που πρέπει να έχουν», εξήγησε ο εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τεχνικά και κυρίως στα ηθικά ζητήματα που δημιουργεί η είσοδος των ρομπότ στην καθημερινή ζωή.

Οι άλλες δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να εκπροσωπηθούν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής γιατί δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταξί που αξιοποιεί την τεχνολογία
Σε εποχές κρίσης, το Taxibeat είναι μια μεσαία επιχείρηση που έχει κερδοφορία και κάνει προσλήψεις προσωπικού, έχει κάνει τα πρώτα βήματα για τη λειτουργία γραφείου στη Θεσσαλονίκη και στα επόμενα σχέδιά της...
Ταξί που αξιοποιεί την τεχνολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Academy Gardens «πουλάνε» αντισταθμιστικά
Με ένα πακέτο παροχών η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το νέο εμπορικό κέντρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της...
Στο Academy Gardens «πουλάνε» αντισταθμιστικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ιντερκάτ» μειοδότησε στην πέμπτη εργολαβία του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος
​Εξελίξεις με «ζουμί» έκρυβε ο χθεσινός διαγωνισμός για το πέμπτο από τα συνολικά οκτώ τμήματα του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Στη διαδικασία δεν εμφανίστηκε καν η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα, η...
Η «Ιντερκάτ» μειοδότησε στην πέμπτη εργολαβία του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίσημη «πρεμιέρα» τον Ιούνιο
Τον Ιούνιο προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Αύριο γίνονται εργασίες σε δύο τελευταίους σταθμούς του μετρό, στον Αγιο Ιωάννη και τον...
Επίσημη «πρεμιέρα» τον Ιούνιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη καταδίκη για την ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων
Το 40% της ενέργειας στην Ε.Ε. καταναλώνεται στον κτιριακό τομέα, ο οποίος συμβάλλει στο 40% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Τα «σπάταλα» κτίρια κυριαρχούν στη χώρα μας, δεδομένου ότι το 60% των...
Πρώτη καταδίκη για την ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραβιάζονται οι όροι δόμησης
Επτά ουρανοξύστες με 60 ορόφους, αντί για δύο υψηλά κτίρια-τοπόσημα, αλλά και 16ώροφες οικοδομές γύρω από το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων προτείνουν οι επενδυτές για το Ελληνικό,...
Παραβιάζονται οι όροι δόμησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας