• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.2°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -1.9°C / 0.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  67%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκατάσταση αδικίας για τους βιοκαλλιεργητές

 • A-
 • A+

Στην αποκατάσταση μιας αδικίας σε βάρος των παραγωγών βιολογικών προϊόντων -και ειδικότερα των μικρών- προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με εγκύκλιο του υπουργείου και της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης προς όλους τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, αποσαφηνίζεται ότι καταχωρίζεται στη σχετική ηλεκτρονική βάση δεδομένων ακόμη μία δραστηριότητα, αυτή του «Παραγωγού Ιδιοπαραγόμενων Προϊόντων», η οποία θα αφορά παραγωγούς που διαθέτουν προς πώληση στην αγορά αμεταποίητα προϊόντα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην αγροτική τους εκμετάλλευση ή και μεταποιημένα προϊόντα που έχουν παραχθεί στην παρασκευαστική τους μονάδα.

Το αποτέλεσμα είναι οι εν λόγω παραγωγοί να αποφεύγουν τον χαρακτηρισμό «έμποροι» στη βιολογική πιστοποίηση, κάτι που τους απέκλειε από τις αγορές παραγωγών -που προϋποθέτουν την ιδιότητα του παραγωγού-μεταποιητή- αλλά και από πολλά αναπτυξιακά προγράμματα - είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά.

Προηγήθηκε επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Καταναλωτών «Βιοζώ» προς τη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονταν έμποροι και όχι μεταποιητές οι παραγωγοί που ήθελαν να προσθέσουν αξία στο προϊόν τους μεταποιώντας το.

Για παράδειγμα: «Σταφυλοπαραγωγοί που οινοποιούν, είτε αποστάζουν (...), παραγωγοί δημητριακών που αποφλοιώνουν και τυποποιούν το προϊόν τους χαρακτηρίζονται έμποροι», περιέγραφε η καταναλωτική ένωση, τονίζοντας ότι τα παραπάνω -πέρα από τον αποκλεισμό των παραγωγών από αγορές και αναπτυξιακά προγράμματα- έρχονταν «σε αντίθεση με τον νόμο περί οικοτεχνίας και τους χαρακτηρισμούς του υπουργείου Οικονομικών».

«Αλλιώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ο έμπορος που μεταποιεί είτε τυποποιεί εμπόρευμα και αλλιώς ο παραγωγός που μεταποιεί είτε τυποποιεί το προϊόν του», επισήμανε η «Βιοζώ», εκφράζοντας ανησυχία από πλευράς καταναλωτών για το προϊσχύον καθεστώς «που αποκλείει τους μικρούς παραγωγούς από τις αγορές μας και μας οδηγεί σε μεγάλες εταιρείες».

Σε συνέχεια της επιστολής, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου, αφού εξέτασε το αίτημα, προχώρησε στην καταχώριση της δραστηριότητας του «Παραγωγού Ιδιοπαραγόμενων Προϊόντων», που θα καταχωρίζεται αντί της δραστηριότητας «Χονδρεμπόριο» για παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου βιολογικών προϊόντων και διαθέτουν προς πώληση στην αγορά:

-αμεταποίητα προϊόντα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην αγροτική τους εκμετάλλευση

-μεταποιημένα προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί στην παρασκευαστική τους μονάδα που είναι καταχωρισμένη στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)

-μεταποιημένα προϊόντα στα οποία το πρωταρχικό συστατικό (που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% του τροφίμου) προέρχεται εξ ολοκλήρου από την αγροτική τους εκμετάλλευση και έχουν παραχθεί σε παρασκευαστική μονάδα διαφορετικού ιδιοκτήτη.

Η αλλαγή των αποφάσεων προς τη θετική κατεύθυνση ισοδυναμεί με «ζωογόνα νίκη στο κίνημα της βιολογικής γεωργίας», παρατηρεί σε ανακοίνωσή της η «Βιοζώ», σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι πολύτιμη ακτίδα αισιοδοξίας για το κίνημα όταν τα δίκαια αιτήματά του συναντούν “ώτα ακουόντων” στην κεντρική διοίκηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
8,2 εκατ. έκτακτες ενισχύσεις σε παραγωγούς καπνού
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες για τους παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτης, σε...
8,2 εκατ. έκτακτες ενισχύσεις σε παραγωγούς καπνού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε
Εύσημα από τον Ευρωπαίο επίτροπο Φ. Χόγκαν δέχτηκαν οι Ν. Παππάς και Στ. Αραχωβίτης για το πρόγραμμα της «ευφυούς γεωργίας», βασισμένο στις σύγχρονες τεχνολογίες, που πρόκειται να εφαρμοστεί στις 13...
Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρωματικές... επενδύσεις
Δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν για τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), ενώ για τη μείωση του κόστους παραγωγής ο κ. Αποστόλου πρότεινε συμπράξεις. Το...
Αρωματικές... επενδύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκο στις σήραγγες των Τεμπών
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας. Με βάση την απόφαση που έλαβαν, το Σάββατο θα κινηθούν προς τις σήραγγες των Τεμπών...
Μπλόκο στις σήραγγες των Τεμπών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύθηκε το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας
Πολύμορφο χαρακτήρα αποκτούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, το οποίο ενισχύθηκε σε αριθμό τρακτέρ και παραγωγών. Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής των Μπλόκων,...
Ενισχύθηκε το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
Ενώ φαινόταν πως όλα είχαν τελειώσει για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το επενδυτικό σχήμα Kingsley Capital Partners ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά 70 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της. Η ΕΒΖ είναι...
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας