• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 30.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.3°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.1°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.4°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  80%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι επίγονοι ζητάνε και τα ρέστα

 • A-
 • A+

Η Ιστορία στο εδώλιο. Δεν είναι δα η πρώτη φορά, ωστόσο φαίνεται ότι τα φαντάσματα των αιματηρών γεγονότων της γερμανικής κατοχής στοιχειώνουν ακόμη τη Θεσσαλονίκη.

Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ ζητούν με αγωγή τους, η οποία επιδόθηκε παραμονή των Χριστουγέννων, τα δύο παιδιά του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου από τους Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Αλέκο Γρίμπα και Σπύρο Σακέττα, θεωρώντας ότι, με επιστολή τους προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, προσέβαλαν τη μνήμη του πατέρα τους, θεωρώντας τον συνεργάτη των ναζί κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Οι τρεις, με κοινή δήλωσή τους στην «Εφ.Συν.», απαντούν με σφοδρότητα στην αγωγή, την οποία χαρακτηρίζουν «ως μια προσπάθεια εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης», σχολιάζοντας πικρόχολα ότι, αφού φυλακίστηκαν και οι τρεις από τη χούντα, διά της αγωγής επιχειρείται «η φυλάκισή μας και πάλι!!!».

Οι δύο υπερήλικες απόγονοι του στρατηγού θεωρούν δυσφημιστική την επιστολή που συνέταξαν και απέστειλαν στο συμβούλιο οι Γρίμπας και Σακέττας και την οποία δημοσιοποίησε μέσω φέισμπουκ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και αφορούσε τη συζήτηση στο συμβούλιο για τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.

Το σχετικό επεισόδιο στο συμβούλιο ήταν ουσιαστικά το τελευταίο μιας μακράς συζήτησης που έγινε στη Θεσσαλονίκη για την αλλαγή ονομασιών και άλλων δρόμων που φέρουν ονόματα ανθρώπων η δραστηριότητα των οποίων στα χρόνια της Κατοχής είναι τουλάχιστον… αμφιλεγόμενη.

Τελικά, μετά τη συζήτηση, αποφασίστηκε η μετονομασία της Χρυσοχόου σε Ναρ και τώρα τα παιδιά του στρατηγού βάλλουν κατά των τριών, ζητώντας μ' αυτόν τον τρόπο την αποκατάσταση του πατέρα τους.

Στην αγωγή τους η Ελένη και ο Ιωάννης Χρυσοχόου, αφού κάνουν μια σύντομη επισκόπηση στη στρατιωτική δράση του πατέρα τους στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1918, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, σημειώνουν ότι «το καλοκαίρι του 1941 τοποθετήθηκε με σύμφωνη γνώμη των Αγγλων και την κάλυψη της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει τη βουλγαρική κατοχή και προπαγάνδα στη Μακεδονία…».

Κατέθεσε υπέρ του Μαξ Μέρτεν

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, ο πατέρας τους «κατά τη διάρκεια της Κατοχής αποτέλεσε στέλεχος της αντιστασιακής κατασκοπευτικής οργάνωσης ΖΕΥΣ που σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής αποτέλεσε το σημαντικότερο κατασκοπευτικό δίκτυο που έδρασε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Κατοχής».

Για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν -περί δωσιλογισμού και συνεργασίας με τις κατοχικές δυνάμεις- αναφέρουν ότι ο Χρυσοχόου «απαλλάχθηκε όλων των κατηγοριών και αναφερόμαστε ενδεικτικά στην με αριθμό 28/19.06.1945 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία διατάχθηκε η απόλυσή του από τις φυλακές στην οποία γίνεται αναλυτική αναφορά στο αβάσιμο των κατηγοριών που του αποδόθηκαν…».

Στην αγωγή δεν γίνεται αναφορά στη δίκη του μακελάρη των Θεσσαλονικιών Εβραίων Μαξ Μέρτεν για την οποία τα ρεπορτάζ των εφημερίδων εκείνης της εποχής εξέφραζαν την έκπληξή τους διότι ο Αθ. Χρυσοχόου κατέθεσε ουσιαστικά υπέρ του ναζί αξιωματικού, προσπαθώντας να μειώσει τον ρόλο του στον αφανισμό των 45 χιλιάδων ανθρώπων της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Επίσης δεν υπάρχουν σχόλια για το γεγονός ότι το όνομά του αποδόθηκε σε δρόμο της πόλης από το χουντικό καθεστώς και το διορισμένο από αυτό δημοτικό συμβούλιο. Δεν γίνεται δε κανένα απολύτως σχόλιο για την πρόσφατη και τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2018) για μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.

Οι ενάγοντες θεωρούν κύριους υπεύθυνους τους Γρίμπα και Σακέττα για το περιεχόμενο της επιστολής τους και τον Μηταφίδη διότι μετέδωσε τους ισχυρισμούς τους.

Υποστηρίζουν επίσης ότι έχει τελεστεί σε βάρος τους «το ποινικό αδίκημα της προσβολής μνήμης νεκρού» και θεωρούν συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς ότι ο πατέρας τους «υπήρξε το δεξί χέρι του σφαγέα της πόλης Μαξ Μέρτεν, ότι ήταν επίορκος αξιωματικός, ότι τέθηκε υπό τις διαταγές των κατοχικών κυβερνήσεων και των δημίων του Χίτλερ, ότι προσπάθησε να αποτρέψει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τις αντιστασιακές δυνάμεις οπλίζοντας και κινητοποιώντας τους δωσίλογους των Ταγμάτων Ασφαλείας και ότι είχε ενεργό ρόλο στη Γενοκτονία της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης», όπως καταγραφόταν στην επιστολή των Γρίμπα και Σακέττα.

Η υπόθεση δεν είναι πρωτοφανής, δεν αποκλείεται όμως να είναι η πρώτη που θα φτάσει στο ακροατήριο. Είχε προηγηθεί το 2016 η αγωγή που είχαν κάνει ο γιος και οι κόρες του κατοχικού νομάρχη Κυκλάδων, Βαΐτση Βάγια, κατά των εκδόσεων «Αλεξάνδρεια» και της ιστορικού Σίλα Λεκλέρ για το βιβλίο της «Το νησί του Μουσολίνι».

Η υπόθεση εκείνη, που είχε προκαλέσει σάλο, δεν έφτασε τελικά στο ακροατήριο, αφού οι απόγονοι του Βάγια απέσυραν την τελευταία στιγμή την αγωγή τους.

«Προσπάθεια εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων»

Δήλωση των Τρ. Μηταφίδη, Αλ. Γρίμπα και Σπ. Σακέττα στην «Εφ.Συν.»

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τα παιδιά του Αθανάσιου Χρυσοχόου, κατοχικού φρουράρχου Θεσσαλονίκης και, εν συνεχεία, γενικού διοικητή Μακεδονίας, άσκησαν αγωγή για προσβολή μνήμης νεκρού, εναντίον μας (Τρ. Μηταφίδη, Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέττα) με την αιτιολογία ότι, με ανοικτή επιστολή μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, συκοφαντήσαμε και δυσφημήσαμε τον πατέρα τους: ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν φρούραρχο της πόλης, ως δεξί χέρι του Μαξ Μέρτεν, του δήμιου της Θεσσαλονίκης, ως επίορκο ανώτατο αξιωματικό που, αντί να αντισταθεί στους κατακτητές, εντασσόμενος είτε στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής είτε στις ανταρτικές δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, όπως έπραξε η πλειοψηφία των μονίμων αξιωματικών, υπηρέτησε τον εχθρό, αναμείχθηκε και ανέχθηκε τα εγκλήματα των κατακτητών, με τον αφανισμό του 1/5 του πληθυσμού της πόλης -με την εξόντωση των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας στα καταναγκαστικά έργα και στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου-, με τις εκτελέσεις 1.500 αντιστασιακών και πολιτών στο Επταπύργιο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά, με τους χιλιάδες θανάτους από πείνα.

Κι όλα αυτά μετά τη μετονομασία της οδού που έφερε το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου -μετά από απόφαση του διορισμένου από τη χούντα ΔΣΘ το 1971, που στηρίχτηκε στο καταργημένο το 1982 κατάπτυστο Ν.Δ. 179/1969 της δικτατορίας- σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, η οποία έγινε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η αγωγή αυτή, πέραν της προκλητικότητάς της, έχει και ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό, διότι στρέφεται κατά τριών αντιστασιακών -δεσμωτών της χούντας- αλλά ταυτοχρόνως και παιδιών αντιστασιακών της Κατοχής: ο σιδηροδρομικός πατέρας του Αλέξανδρου Γρίμπα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ του Σπύρου Σακέττα ήταν ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού και του ΕΛΑΣ. Και είναι προκλητική, διότι ζητούν με την αγωγή τους ποσό 600.000 ευρώ επ’ απειλή προσωπικής κράτησης, δηλαδή φυλακίσεώς μας και πάλι(!!!).

Ετσι η αγωγή τους δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία προσπάθεια εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης: εξίσωση ναζισμού – κομμουνισμού, μετατροπή των θυτών σε θύματα -τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας-, αλλά και με τη «συντριβή της Αριστεράς για ό,τι πράττει και πιστεύει».

Η προκλητικότητα όμως των εναγόντων ξεπερνά κάθε όριο, όταν επικαλούνται ότι ο Χρυσοχόου «τοποθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των Αγγλων και την κάλυψη (sic) της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης ως φρούραρχος από τους Γερμανούς το καλοκαίρι του '41…». Αλήθεια, τι «φρουρούσε» για λογαριασμό των ναζί; Πέρα από αυτή την τερατώδη αναλήθεια προχωρούν στην περαιτέρω κακοποίηση της Ιστορίας, ισχυριζόμενοι ότι ο Χρυσοχόου ανέπτυξε «το σημαντικότερο κατασκοπευτικό δίκτυο της Κατοχής…», ζητούν δηλαδή, ούτε λίγο-ούτε πολύ, «προστιθέμενη αξία» αντιστασιακού για τον συγγενή τους!

Την αγωγή θα την αντικρούσουμε όχι μόνο με τα συντριπτικά στοιχεία και έγγραφα στα οποία στηρίχτηκε και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και με όσα νεότερα στοιχεία έφερε στο φως η ιστορική έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολλά είχαν δει τα μάτια της, μα αυτό δεν της έφερε τρόμο
Φαντάσματα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της αγωνίας επιβίωσης των εβραϊκών οικογενειών στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη αναβίωσαν χθες, όπου «Δίκαιοι των Εθνών» ανακηρύχθηκε την οικογένεια Αθυρίδη...
Πολλά είχαν δει τα μάτια της, μα αυτό δεν της έφερε τρόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδός δωσίλογου Χρυσοχόου
Δύσκολα φεύγουν οι σκιές δωσιλόγων από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η αρμόδια επιτροπή ονοματοθεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε χθες με ψήφους τρεις έναντι μίας την πρόταση του Δήμου...
Οδός δωσίλογου Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστάσιμη μουσική από τους τάφους των δολοφονημένων παιδιών
Η Στέλλα Σάλεμ ζει και κινείται σε ένα αόρατο νεκροταφείο. Καθημερινά βάζει ονοματεπώνυμα σε χιλιάδες, ανώνυμους μέχρι σήμερα, τάφους. Μόνη της, εκπληρώνει το χρέος της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ανθρωπότητας,...
Αναστάσιμη μουσική από τους τάφους των δολοφονημένων παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχουν όνομα αυτοί που μας κάνουν να ντρεπόμαστε;
Στη Θεσσαλονίκη σιώπησαν και, κυρίως, επέβαλαν τη σιωπή, ενίοτε και με το κνούτο, συγκεκριμένες ομάδες: πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και φυσικά επιχειρηματικές. Είναι οι ίδιοι που ακόμη και σήμερα δεν...
Εχουν όνομα αυτοί που μας κάνουν να ντρεπόμαστε;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 300 και τα 70 ενοχικά χρόνια
Προσκύνημα και αναμέτρηση με το οχληρό κομμάτι του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης ήταν και φέτος η Πορεία Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό....
Οι 300 και τα 70 ενοχικά χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί
Με σειρά εκδηλώσεων θα τιμηθεί αυτό το Σάββατο 30 Οκτωβρίου η 77η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ύστερα από την είσοδο στην πόλη των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας