Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αύξηση του τέλους για να μπει τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αύξηση του τέλους για να μπει τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας

  • A-
  • A+

Από την Πρωτοχρονιά η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε., κάνει το δεύτερο βήμα για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας με στόχο στο τέλος του χρόνου η ετήσια κατά κεφαλήν χρήση της να περιοριστεί στις 90.

Με βάση την κοινοτική Οδηγία 2015/720/ΕΚ που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από μια διετία, η χρέωση για το 2019 αυξάνεται στα 0,09 ευρώ, από 0,04 ευρώ που πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής.

Μέσα στη νέα χρονιά, οι υπουργοί Περιβάλλοντος θα αποφασίσουν για τα νέα μέτρα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές και για άλλα προϊόντα μιας χρήσης, με πιο χαρακτηριστικά τα πλαστικά καλαμάκια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα, τις μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών και τα μπαλόνια.

Το μέτρο για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης φαίνεται πως έχει ήδη αποδώσει στη χώρα μας, αν και δεν διατηρήθηκε η δυναμική των πρώτων μηνών εφαρμογής του. Ακριβής εικόνα θα υπάρχει στο πρώτο τρίμηνο του 2019, όταν οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν τον απολογισμό του τρέχοντος έτους.

Υπολογίζεται ότι ώς το τέλος του χρόνου θα έχουν διατεθεί περίπου 620 εκατ. σακούλες, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.

Με βάση τις εκτιμήσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τον δημόσιο φορέα ελέγχου του μέτρου, στο τέλος του χρόνου θα αναλογούν 120-130 σακούλες ανά άτομο, έναντι 245 που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του προγράμματος. Τα έσοδα από το ειδικό τέλος για το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ ανυπολόγιστο είναι το κέρδος για το περιβάλλον.

Στα σούπερ μάρκετ

Υπολογίζεται ότι το μέτρο «περπάτησε» ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, όπου καταγράφεται μείωση της τάξης του 65%. Το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που έχουν δημιουργήσει οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου και καλύπτει 1.500 καταστήματά τους σε όλη τη χώρα, στην τελευταία ενημέρωση στα τέλη Νοεμβρίου αναφέρει ότι σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων η μείωση άγγιξε το 80% και υπολογίζει ότι αυτό σημαίνει πως το 2018 διατέθηκαν 1,5 δισ. σακούλες λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Δεν διαπιστώνεται ωστόσο ανάλογη μείωση στις μικρότερες επιχειρήσεις. Στα περισσότερα σουβλατζίδικα και καταστήματα εστίασης, αλλά κυρίως στην επαρχία, δεν έχει περάσει το μήνυμα, γιατί υπάρχουν και οι προσωπικές σχέσεις που εμποδίζουν τη χρέωση της σακούλας.

«Εχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά θα χρειαστεί να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια μέσα στο 2019 για να πετύχουμε τον ευρωπαϊκό στόχο και να φτάσουμε στο τέλος του νέου χρόνου τις 90 σακούλες ανά άτομο σε ετήσια βάση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος. Την περασμένη εβδομάδα, στο ειδικό ταμείο του Οργανισμού μπήκαν 7,06 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα έσοδα από τη χρέωση στη χρήση πλαστικής σακούλας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Με ανάλογο έσοδο κατά τους υπόλοιπους μήνες, ο φορέας θα εξασφαλίσει σημαντικό «κουμπαρά» για να χρηματοδοτήσει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από ένα υλικό που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στις καθημερινές μας συνήθειες και έκανε πιο εύκολη τη ζωή μας, αλλά έχει σημαντικές παρενέργειες λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψής του, ιδιαίτερα στις θάλασσες και στα χερσαία ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Ενημέρωση των πολιτών

«Είναι πόροι που εξασφαλίστηκαν από τους πολίτες και θέλουμε να αξιοποιηθούν σωστά και με διαφάνεια», μας είπε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ και μας έδωσε τις βασικές αρχές του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και των δήμων. Περιλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

Με κεντρικό σύνθημα «Ενας πολίτης, μία σακούλα», θα μοιραστούν ώς το 2021 πάνω από 10 εκατομμύρια πάνινες τσάντες και πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων, καθώς και καροτσάκια για ψώνια με παραλήπτες άτομα που έχουν δυσκολίες στη μετακίνηση. Θα καλύψει το σύνολο των δήμων, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν σχέδιο διάθεσης με χρονοδιάγραμμα, καθώς και απολογισμό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο από τέσσερις δήμους, δύο αστικούς, έναν νησιωτικό και έναν ημιαγροτικό, οι οποίοι θα επιλεγούν σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιανουάριο. Ως το τέλος του 2019 προβλέπεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα το σύνολο των 325 «καλλικρατικών» δήμων.

«Θα περιμένουμε τις νέες αποφάσεις των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. για να ξεκινήσουμε το ελληνικό πρόγραμμα», μας είπε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ και διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η εφαρμογή των μέτρων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που σήμερα θάβονται στις χωματερές, παρόλο που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Αμεσα οφέλη

«Στην αρχή της χρονιάς, όταν ξεκίνησε το μέτρο περιορισμού της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας, υπήρχαν αρκετοί που καταστροφολογούσαν και μιλούσαν για νέο χαράτσι. Οι πολίτες όμως απέδειξαν ότι μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες, γιατί κανένας δεν θέλει στις παραλίες και στις θάλασσές μας, στα ρέματα και στα βουνά να βρίσκει πλαστικές σακούλες. Η προσπάθεια που εξελίχθηκε το 2018 μας έχει δώσει μέχρι στιγμής μια σημαντική μείωση όσον αφορά την κατανάλωση και αυτό θα φέρει άμεσα οφέλη για τους πολίτες», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και τονίζει ότι έχει θεσπιστεί η σήμανση στις λεπτές πλαστικές σακούλες, ώστε να γνωρίζουμε και τις εισαγωγές και την ποιότητά τους, αλλά και να αποδίδουν οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς το τέλος ανακύκλωσης.

«Οι προσπάθειες για τη μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας δεν μπορούν να είναι ξεκομμένες από την ανακύκλωση», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει:

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού και αυτό είναι μια “πρόσκληση” και προς την ελληνική βιομηχανία πλαστικού. Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξουμε και συνήθειες σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης. Σύμφωνα με τα νούμερα, σήμερα στα πλαστικά τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας το ποσοστό ανακυκλώσιμου υλικού είναι περίπου 6-8%. Ο στόχος που έχουμε βάλει στη στρατηγική κυκλικής οικονομίας της χώρας είναι να φτάσουμε στο 50% ανακυκλώσιμου υλικού μέσα στα πλαστικά. Το μήνυμα για τους πολίτες αλλά και τους παραγωγούς είναι να ανακυκλώνουμε πολύ περισσότερο, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο και την περιβαλλοντική βιομηχανία, δημιουργώντας έτσι και νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας σε ελληνικές βιομηχανίες που θα ανακυκλώνουν πλαστικό. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα για την αλλαγή συνηθειών όσον αφορά τη λεπτή πλαστική σακούλα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο χαράτσι για τις σακούλες
Πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο τραπέζι βρίσκεται η θέσπιση «περιβαλλοντικού τέλους» για όλες τις σακούλες.
Νέο χαράτσι για τις σακούλες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλαστικές σακούλες υπό εξαφάνιση
Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα την πρώτη χρονιά εφαρμογής της μείωσης στη χρήση της πλαστικής σακούλας  Η χώρα μας δείχνει ότι θα πιάσει και ίσως και να ξεπεράσει τους στόχους  Περίπου 13 εκατ. ευρώ στον...
Πλαστικές σακούλες υπό εξαφάνιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα για ανταποδοτικότητα του τέλους πλαστικής σακούλας
Τη διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων και οικιακών καροτσιών σε νοικοκυριά τεσσάρων δήμων από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για...
Πιλοτικό πρόγραμμα για ανταποδοτικότητα του τέλους πλαστικής σακούλας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος
Οι παρεμβάσεις για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας αποδίδουν καρπούς με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να βεβαιώνει το ποσό των 10.788.055 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 που θα χρησιμοποιηθεί...
10 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση 75% στις πλαστικές σακούλες
Θεαματική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας, που στα σούπερ μάρκετ είναι της τάξης του 75%, καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του ευρωπαϊκού μέτρου. Αν οι Ελληνες πολίτες συνεχίσουν αυτή την οικολογική...
Μείωση 75% στις πλαστικές σακούλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας