• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.7°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 7.4°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.1°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  7 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  89%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τελευταία ευκαιρία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

 • A-
 • A+

Με τρεις διαδοχικές τροπολογίες η κυβέρνηση έδειξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι δρομολογεί πλέον τον τελευταίο συρμό στην πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Αν θα είναι ευτυχής η κατάληξη ή όχι κανείς δεν το ξέρει και κανείς δεν θα στοιχημάτιζε για οτιδήποτε.

Το θέμα είναι ότι με τις δύο πρώτες τροπολογίες προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και με την τρίτη τα μέλη των διοικήσεων από το 2016 μέχρι σήμερα έναντι αξιώσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Είναι η τελευταία επιχείρηση να ξεβαλτώσει η διοίκηση, προχωρώντας την εξυγίανση χωρίς κινδύνους που υπάρχουν από τη συσσώρευση οφειλών. Κυρίως, όπως λέει η αιτιολογική έκθεση της τρίτης τροπολογίας, «για να αποφευχθεί άτακτη χρεοκοπία, με άμεσες αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, η περαιτέρω απομείωση των περιουσιακών στοιχείων (της ΕΒΖ)».

Με την πρώτη τροπολογία προβλέπεται το δικαίωμα των εργαζομένων της ΕΒΖ να μεταφερθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Με τη δεύτερη θεσπίζεται ειδικό επίδομα για άλλους 100 εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας για να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, προκειμένου να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία υποβολής πρότασης για το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης.

Την ώρα πάντως που η ΕΒΖ ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για εξυγίανση μέσω του πτωχευτικού κώδικα, δηλαδή για υπαγωγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, οι πιθανοί επενδυτές αγνοούνται.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο εξυγίανσης θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου -τότε λήγει η τετράμηνη δικαστική προστασία που έχει λάβει η ΕΒΖ έναντι των πιστωτών- η μεν προσφορά του επικεφαλής του fund «Innovation Brain», Lukas Fecker, δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα Πειραιώς, ο δε δεύτερος ενδιαφερόμενος Χρήστος Φαρμάκης δεν έχει δώσει «σημεία ζωής», εκτός και ετοιμάζεται κάποια πρόταση για την οποία δεν έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής τίποτα.

Αν δεν εμφανιστεί κανένας, τότε η ΕΒΖ περιέρχεται ουσιαστικά στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς, της οποίας ο σχεδιασμός είναι άγνωστος.

Αμεσο πάντως πρόβλημα είναι η καταβολή της αμοιβής για την παράδοση της φετινής σοδειάς στους τευτλοπαραγωγούς, για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα.

Από τους μόλις 4.000 τόνους ζάχαρης που παρήχθησαν φέτος στο Πλατύ, λίγες ποσότητες έχουν απομείνει καθώς ένα τμήμα της σοδειάς είναι δεσμευμένο για χρέη στη ΔΕΠΑ, μια ποσότητα έχει πουληθεί στα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, ενώ καλύπτεται κι ένα συμβόλαιο (;) της προηγούμενης διοίκησης της ΕΒΖ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζήτησαν αύξηση και έλαβαν διαθεσιμότητα
Τριακόσιοι τριάντα εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ, της μεγαλύτερης σήμερα χαλυβουργίας της χώρας, βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας σε διαθεσιμότητα δυόμισι εβδομάδων, καθώς έκαναν το «λάθος» να ζητήσουν...
Ζήτησαν αύξηση και έλαβαν διαθεσιμότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά ίσως αυτή να είναι η τελευταία παράσταση για την πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Απλήρωτοι άλλη μία χρονιά, οι τευτλοκαλλιεργητές κατέλαβαν τα γραφεία της εταιρείας, όμως είναι...
Απλήρωτοι και απογοητευμένοι για το μέλλον της ΕΒΖ οι καλλιεργητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζάχαρη, η μητέρα όλων των μαχών
Αγριος πόλεμος διεθνών κεφαλαίων μαίνεται γύρω από την τύχη της ΕΖΒ. Ενώ όλα έδειχναν ότι η υπόθεση της διεκδίκησης είχε κλείσει υπέρ του ενός και είχαν γίνει ανακοινώσεις ακόμη και στο Χρηματιστήριο, ο...
Ζάχαρη, η μητέρα όλων των μαχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κραυγή από τον εργασιακό μεσαίωνα της ανακύκλωσης
Ο Κ.Χ. στέκεται καθημερινά στην κορυφή του πολιτισμού μας. Ακροπατάει την κορυφή του Καυκάσου μας: των σκουπιδιών μας. Των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως καλούνται τα περιτυλίγματα των αναγκών και κυρίως των...
Κραυγή από τον εργασιακό μεσαίωνα της ανακύκλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται γλυκές μέρες στην ΕΒΖ
Σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και καταβάλλονται προσπάθειες να...
Ερχονται γλυκές μέρες στην ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αχτίδα στο τούνελ της ΕΒΖ
Στο κυνήγι του χαμένου χρόνου έχουν αποδυθεί στην κυβέρνηση προκειμένου την ύστατη κυριολεκτικά ώρα να βρεθεί λύση για να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί, να μην αναστείλουν τη λειτουργία τους τα εργοστάσια της...
Αχτίδα στο τούνελ της ΕΒΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας