• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.2°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 21.2°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 19.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 21.4°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 18.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.5°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  60%
EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταδίκη της Ελλάδας για τη σαρία

 • A-
 • A+

Νέα καταδίκη ντροπής για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε την απαγόρευση των διακρίσεων, εφαρμόζοντας ισλαμικό θρησκευτικό νόμο (τη σαρία) σε μια κληρονομική διαμάχη μεταξύ μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.

Παρότι η υποχρεωτικότητα της σαρίας καταργήθηκε πρόσφατα με νόμο, γεγονός που αναγνωρίστηκε ως θετική εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη της χώρας μας, αφού η προσφυγή –Ελληνίδας πολίτη– είχε γίνει το 2014.

«Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη δίκη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άσκησε παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι η θρησκευτική ελευθερία της μειονότητας δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί την υποχρέωση υπαγωγής των μελών της στο μουσουλμανικό δίκαιο παρά τη θέλησή τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης», τονίζει στη χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕλΕΔΑ.

AP Photo / Christian Lutz

«Η προσφεύγουσα, χήρα Θρακιώτισσα μουσουλμάνα, κληρονόμησε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που της άφησε ο σύζυγός της με δημόσια διαθήκη, όπως προβλέπει ο Αστικός Κώδικας.

»Τη διαθήκη προσέβαλαν οι αδερφές του συζύγου όταν αυτός είχε πια πεθάνει, επικαλούμενες ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί υποχρεωτικά το ισλαμικό δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να πάρουν οι ίδιες τα τρία τέταρτα ως αδελφές του άντρα.

»Το πρωτοδικείο και το εφετείο Θράκης έκριναν ορθά ότι η διαθήκη ήταν έγκυρη και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί το ισλαμικό δίκαιο», μας είπε ο Κωστής Τσιτσελίκης, καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, που μαζί με τον καθηγητή του ΔΠΘ Γιάννη Κτιστάκι ήταν οι δικηγόροι της προσφεύγουσας.

Η δικαστική πορεία του παραλόγου είχε συνέχεια, όταν για την ίδια υπόθεση ο Αρειος Πάγος έκρινε αντίθετα και αρνήθηκε ουσιαστικά την εφαρμογή του Συντάγματος σε συγκεκριμένο πολίτη της Ελλάδας.

Η απόφαση του Α.Π. έκρινε άκυρη τη διαθήκη του θανόντος με την οποία δήλωνε την επιθυμία του να κληροδοτήσει την περιουσία του στη σύζυγο. Η χήρα προσέφυγε το 2014 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού με τη συγκεκριμένη απόφαση έχασε τα τρία τέταρτα της περιουσίας της.

«Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η διαθήκη δεν είναι έγκυρη, καθώς οι μουσουλμάνοι της Θράκης υπάγονται ακόμα και χωρίς τη θέλησή τους στο ιερό μουσουλμανικό δίκαιο, δηλαδή στη δικαιοδοσία του μουφτή.

»Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία της προσφεύγουσας σε συνδυασμό με την άσκηση διακρίσεων» μας είπε ο Κ. Τσιτσελίκης. Με νέα απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης που θα κληθεί να πληρώσει η σημερινή κυβέρνηση.

Η στάση του Αρειου Πάγου

Κλείνοντας τη συνομιλία μας, ο Κ. Τσιτσελίκης σχολίασε: «Το ΕΔΑΔ λοιπόν καταδίκασε την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου και κατά συνέπεια για πολλές άλλες παλαιότερες, που επέβαλαν επί δεκαετίες θρησκευτικό διαχωρισμό στους μουσουλμάνους της Θράκης, στέλνοντάς τους υποχρεωτικά στο ιεροδικείο ακόμα και όταν με τη βούλησή τους ήθελαν να λύσουν τις διαφορές τους ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων ή να υπαχθούν στον Αστικό Κώδικα. Το δικαστήριο του Στρασβούργου είπε το αυτονόητο.

»Το ερώτημα είναι γιατί τόσοι δικαστές και κυρίως του Αρείου Πάγου επέμεναν σε μια στρεβλή και παράλογη ερμηνεία. Μένει τώρα να δούμε πώς θα διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση τις πτυχές ασυμβατότητας του ίδιου του ιερού μουσουλμανικού δικαίου όπως τον εφαρμόζει ο δικαστής-μουφτής, δηλαδή ζητήματα ισότητας των φύλων και το συμφέρον του παιδιού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σαρία: ένας μεσαίωνας με ελληνικά χρώματα
Πόσο γνωστό είναι άραγε ότι ένα μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας δεν προστατεύεται από τον νόμο; Οτι ανήλικα κορίτσια 14 χρόνων υποχρεώνονται να συνάψουν γάμο ανεξάρτητα από τη βούλησή τους, ότι οι...
Σαρία: ένας μεσαίωνας με ελληνικά χρώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαϊκισμός, ψηφοθηρία ή απλή αφέλεια;
Θυμίζοντας τη μέθοδο της πρώην ένδοξης κρυφής δημοσιογραφικής κάμερας, με το φανερό κινητό και προκειμένου να πείσει -όπως ο θείος του- ότι για όλα φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο, o Κ. Μπακογιάννης κατέγραψε...
Λαϊκισμός, ψηφοθηρία ή απλή αφέλεια;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαστικό «στοπ» στην πρακτική της «προστατευτικής φύλαξης»
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτό το αίτημα δύο ασυνόδευτων ανήλικων κοριτσιών να σταματήσει η κράτησή τους στα κρατητήρια ενηλίκων γυναικών της Πέτρου Ράλλη.
Δικαστικό «στοπ» στην πρακτική της «προστατευτικής φύλαξης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκληση για τον 17χρονο πρόσφυγα Ναμπίλ
Εκκληση να βρεθούν 12.000 ευρώ για να αγοραστούν τεχνητά μέλη και να δοθεί λύση στην ασύλληπτη περιπέτεια και το μαρτύριο ενός 17χρονου Αφγανού πρόσφυγα απευθύνει η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ.
Εκκληση για τον 17χρονο πρόσφυγα Ναμπίλ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
Το αυτονόητο αίτημα των κρατουμένων και των επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλα τα ιδρύματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μέτρο του ευεργετικού...
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων
Αίτημα-πρόταση κατατέθηκε από 55 βουλευτές, ώστε η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ.,...
Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας