Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
18.6° 16.1°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.7° 14.2°
2 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
18.2° 15.5°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
14.6° 10.9°
2 BF
87%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
15.0° 11.8°
2 BF
82%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 9.5°
0 BF
66%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
65%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.1°
3 BF
62%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.7°
3 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.8°
3 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
4 BF
82%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.9° 13.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 14.5°
2 BF
70%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
1 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
18.6° 16.5°
2 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.3°
2 BF
86%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.7° 12.5°
2 BF
100%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.8° 10.8°
2 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου, 2024
| «Εφ.Συν.»

Συμμετέχουν και στηρίζουν την απεργία στον κλάδο της ενέργειας

Τη στήριξή τους στην 24ωρη γενική προειδοποιητική απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας και βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα σωματεία του κλάδου.

Η απεργία πραγματοποιείται ενάντια στην εκποίηση των εταιρειών ενέργειας και προκειμένου να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις των «αόρατων» εργολαβικών εργαζόμενων στις εταιρείες του κλάδου, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με τη μονιμοποίησή τους.

Στα ΕΛΠΕ

«Οι μέρες των εορτών πλησιάζουν, μα το δικό μας μυαλό δεν βρίσκεται σε ξέγνοιαστες εικόνες. Το δικό μας μυαλό βρίσκεται και πάλι στην εργασιακή αβεβαιότητα μέσα στην οποία βουλιάζει καθημερινά η ζωή μας. Το 2018 μας αποχαιρετά και η κυβέρνηση φαίνεται να χαιρέτησε τις αρχικές της δεσμεύσεις για αποκατάσταση της εργασιακής αδικίας που βιώνουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Το πάγιο αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία, για νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για αξιοπρέπεια και δίκαιο μεροκάματο, φαίνεται πως φαντάζει γραφικό στα μάτια των αρχόντων της εξουσίας», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών, Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΕΠΦΧ) , που καλύπτει τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ.

«Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και η διοίκηση των ΕΛΠΕ, που ενώ αρχικά τάχτηκε υπέρ μας λέγοντάς μας πως θα υπερασπιστεί το δικαίωμά μας σε σταθερή εργασία, τώρα φαίνεται πως το χριστουγεννιάτικο χιόνι, σκέπασε την τότε αριστερή ματιά της. Όσον αφορά τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η ειρωνεία του απέναντι στους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους, δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο, αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας», επισημαίνει.

Και ζητά τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους χώρους των ΕΛΠΕ, στους χώρους των επιχειρήσεων ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την τήρηση κανόνων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, ενώ τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης του κλάδου ενέργειας.

Στον ΔΕΣΦΑ

«Ο ΔΕΣΦΑ, μια εταιρία εθνικής, στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας στον τομέα της ενέργειας, πωλείται “άνευ όρων” χωρίς να εξασφαλίζεται το Δημόσιο συμφέρον, αλλά και χωρίς καν να διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού της», αναφέρει ο Πανελλήνιο Συνδέσμο Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ).

«Παρ’ όλες τις οχλήσεις προς κάθε κατεύθυνση από το Δ.Σ. του ΠΣΕΦΑ (υπουργεία, πολιτικά κόμματα κ.λ.π.), εισπράξαμε κατανόηση και υποσχέσεις χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση προς την κατεύθυνση ανατροπής της δυσοίωνης προοπτικής για την Εταιρία και τους εργαζομένους της».

«Η τακτική καθυστέρησης από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας της οποίας ο σκοπός είναι εμφανής, δηλαδή η μεταβίβαση της ευθύνης στον νέο ιδιοκτήτη, δεν είναι ανεκτή από τους εργαζομένους του ΔΕΣΦΑ. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να διαιωνίζεται», τονίζει.

Και διεκδικεί τη μονιμοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων, την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους, την ανατροπή των σχεδίων εκποίησης των εταιριών ενέργειας και τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας.

Στη ΔΕΠΑ

«Η εργολαβοποίηση έχει ξεπεράσει σε ποσοστό επί του συνόλου των εργαζομένων το 70% στη ΔΕΠΑ και ΔΕΔΑ, ο απόλυτος αριθμός των εργαζομένων με εργολαβικές συμβάσεις ξεπερνά τα 150 άτομα και διαρκώς αυξάνεται , υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται με αυτό το καθεστώς περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολείται περισσότερα από 10».

«Κύρια αιτία της εργολαβοποίησης είναι η αύξηση της κερδοφορίας των εκάστοτε μετόχων και η αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ).

Μεταξύ άλλων, ζητά την άμεση ρύθμιση των κατώτερων αμοιβών των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ Α.Ε. με αυξήσεις μισθών, «ξεπάγωμα» των επιδομάτων και τριετιών και οριζόντιες άμεσες ενισχυτικές ρυθμίσεις ανεξαρτήτως μισθού με αναδρομική ισχύ. Κι ακόμη, την ανάκληση της πώλησης της ΔΕΠΑ Α.Ε.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Εργαζομένων στη ΔΕΠΑ (ΕΝΕΡ – ΔΕΠΑ).

Στην ΚΑΒΑΛΑ OIL

«Η κυβέρνηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις μνημονιακές επιταγές των δανειστών εκχωρεί όλες τις εταιρείες ενέργειας και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, ανεξαρτήτως της κερδοφορίας αυτών και της στρατηγικής τους σημασίας. Τελευταίο θύμα, ο ∆ΕΣΦΑ του οποίου σε μια ε βδομάδα ολοκληρώνεται η μεταβίβαση τ ων μετοχών, με ότι συνέπειες έχει αυτό για την εθνική στρατηγική και την ενεργειακή αυτοτέλεια της χώρας».

«Επίσης χωρίς να υπάρχουν δεσμεύσεις για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και χωρίς υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους μόνιμους, τους αφήνει έρμαιο στις δια θέσεις των νέων μετόχων, δείχνοντας μας, το δρόμο και την τακτική που θα ακολουθήσουν στις επερχόμενες Ιδιωτικοποιήσεις του Κλάδου», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL « ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ »που συμμετέχει στην απεργία με 4ωρη στάση εργασίας.

Και απαιτεί τη διαφύλαξη του εθνικού και κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας και την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων των εταιρειών του κλάδου. Κι ακόμη, την προάσπιση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, καθώς και των θέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών.

Με 4ωρη στάση εργασίας συμμετέχει στην απεργία και το Σωματείο Δανειζόμενων Εργαζόμενων στην επιχείρηση ΝΤΙΑΞΟΝ, όπως και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΕΚΟ ΑΒΕΕ.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στην απεργία εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι εργαζόμενοι της CORAL GAS, το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Βιομηχανικών Λιπασμάτων Ν. Καρβάλης Καβάλας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συμμετέχουν και στηρίζουν την απεργία στον κλάδο της ενέργειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας