Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φωτίζουν τα... αόρατα πρόσωπα

Η παράσταση του «ΕΔΩ» κάνει πρεμιέρα απόψε με το εμβληματικό έργο «Αόρατες πόλεις» του Ιταλο Καλβίνο

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτίζουν τα... αόρατα πρόσωπα

  • A-
  • A+

«Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε», έγραφε ο Ιταλο Καλβίνο για ένα από τα πιο εμβληματικά του έργα, τις «Αόρατες Πόλεις», ένα έργο που μένει μονίμως επίκαιρο.

Οι πόλεις στις οποίες αναφέρεται ο Καλβίνο δεν μπορούν να εντοπιστούν σε κάποιον χάρτη. Είναι νοητές και υπάρχουν μόνο στη μνήμη. Βασίζονται όμως στα βιώματα, τους φόβους, τις ενδόμυχες σκέψεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων που συναντά ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο στα ταξίδια του, γεγονός που τις καθιστά πιο πραγματικές απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

Το βιβλίο υπήρξε αφορμή για τη συνάντηση ανθρώπων από τις δομές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και τις δομές φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι συνεργάστηκαν δημιουργικά τους τελευταίους τρεις μήνες στο εργαστήριο θεάτρου, μουσικής, λόγου και ήχου για ενήλικες «ΕΔΩ».

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι η παράσταση που ανεβαίνει σήμερα το βράδυ στις 8.00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Με εφαλτήριο τον αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχοντες απαγγέλλουν αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ η παράσταση αναδεικνύει τα ιδιαίτερα στοιχεία του καθενός, μέσα από τη θεατρική διάδραση, τον λόγο και τον ήχο.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν δει μια πλευρά της πόλης την οποία λίγοι έχουν δει. Οι ιστορίες που αφηγούνται είναι η προσωπική τους διαδρομή μέσα από μια πόλη με εκατομμύρια πρόσωπα που κανείς δεν έχει προσέξει.

Οι ήχοι που δημιουργούνται στην παράσταση υφαίνουν ένα πρωτάκουστο ηχόχρωμα που αναδεικνύει μια πλευρά της πόλης άγνωστη στους πολλούς.

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Βρεθήκαμε σε μία από τις πρόβες της ομάδας και συνομιλήσαμε με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι συμφώνησαν ότι το εργαστήριο ήταν κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτούς.

«Γιατί τις Αόρατες Πόλεις;» ρωτάμε. «Γιατί ο καθένας είναι μια αόρατη πόλη και ειδικά η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων βιώνει ό,τι γίνεται στην πόλη πιο έντονα από κάθε άλλον» μας λέει η Μαρίσσα Τριανταφύλλου, ηθοποιός και μία από τους δύο εμψυχωτές του εργαστηρίου. Σκοπός του εργαστηρίου και της παράστασης είναι «μέσα από το θέατρο και τη μουσική να πάψουν οι πόλεις να είναι αόρατες τόσο για τους θεατές όσο και για τους ίδιους τους συμμετέχοντες», επισημαίνει ο δεύτερος εμψυχωτής της ομάδας και μουσικός, Δημήτρης Κλωνής.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν πάρει μέρος και σε άλλες δράσεις του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) του Δήμου Αθηναίων. Αλλά «αυτή είναι μια διαφορετική παράσταση», λένε.

Αποφάσισαν να γίνουν μέρος της ομάδας του εργαστηρίου «ΕΔΩ» άλλοι από περιέργεια, άλλοι από τη μεγάλη τους αγάπη για το θέατρο και εδώ και τρεις μήνες δίνουν ραντεβού κάθε Δευτέρα για τρεις ώρες.

Η αδρεναλίνη

«Με το θέατρο γεμίζω τις μπαταρίες μου και αναπληρώνω το κενό που έχω στη ζωή μου» μας λέει ο Μιχάλης.

Ο Γιάννης προσθέτει ότι «είναι πολύ δύσκολο να κάνεις θέατρο. Ειδικά εμείς που κάνουμε δύσκολη ζωή. Πρέπει να έχεις μεγάλο απόθεμα ψυχής».

Για την Αντζελίνα, τη Μαρία και τη Στέλλα, κίνητρο ήταν το θεατρικό παιχνίδι, που τους προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, ενώ για τη Λήδα, το θέατρο είναι όνειρο ζωής.

Ο σινεφίλ και θεατρόφιλος, όπως μας συστήνεται, Νικόλας λέει ότι το θέατρο του προσφέρει αυτή την έξαψη, το ανέβασμα της αδρεναλίνης που το έψαχνε με άλλους τρόπους παλιότερα.

«Μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση αναγνωρίζω και ξεχωρίζω διαφορετικές πτυχές στους ανθρώπους. Γίνεται άνοιγμα ψυχής. Παρά τα 60 μου χρόνια, μαθαίνω και βρίσκω κάτι καινούργιο, κάτι που στην καθημερινότητα δεν το έχω» λέει.

Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου Σχεδία», το ΚΥΑΔΑ και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

«Οσο περνάνε οι μήνες της διοργάνωσης έχουμε διασπορά του βιβλίου σε όλη την πόλη και σε όλους τους πολίτες» μας λέει η διαχειρίστρια του έργου «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», Εριφύλη Μαρωνίτη, υπενθυμίζοντας το σύνθημα «Βιβλία παντού και βιβλία για όλες και όλους», το οποίο γίνεται πράξη μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων που προωθούν τη φιλαναγνωσία σε άτομα και κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον κόσμο και τον χώρο του βιβλίου, όπως η «Πλανόδια Βιβλιοθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού», η δράση κινητής βιβλιοθήκης για πρόσφυγες και μετανάστες, η Λέσχη Ανάγνωσης για τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και τα ακουστικά βιβλία για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Οπως ο Καλβίνο στις «Αόρατες Πόλεις» μας καλεί να μάθουμε να διαβάζουμε την πόλη στην οποία ζούμε, έτσι και η ομάδα του εργαστηρίου «ΕΔΩ» μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε μια παράσταση-ταξιδιωτικό οδηγό στην άγνωστη για τους περισσότερους Αθήνα, παράσταση μέσα από την οποία θα μας αποδείξουν ότι η ζωή είναι πράξη και αξίζει να προσπαθείς.

● Η παράσταση πραγματοποιείται σήμερα στις 8 το βράδυ στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη) και είναι ανοιχτή στο κοινό.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαρίζοντας χαμόγελα και αλληλεγγύη με το θέατρο
Η «Εφ.Συν.» παρακολούθησε την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στη Λέσχη Φιλίας Ανω Πετραλώνων, στο πλαίσιο των θεατρικών επισκέψεων που διοργάνωσε το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων σε ανθρώπους που δεν...
Χαρίζοντας χαμόγελα και αλληλεγγύη με το θέατρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος
Ολοκληρώθηκε η οργανωμένη καταγραφή των αστέγων, με παράλληλη έρευνα πεδίου, σε επτά μεγάλους δήμους της χώρας, δίνοντας μια πρώτη εικόνα του πολύμορφου και πολυπαραγοντικού ζητήματος της αστεγίας. Τα...
Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν φυλές και θρησκείες· παίζουν όλα μαζί
Μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας, της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στον Ελαιώνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου...
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν φυλές και θρησκείες· παίζουν όλα μαζί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για την προστασία των αστέγων από το κρύο
Λόγω της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, ο Δήμος Αθηναίων έθεσε σε ισχύ σειρά από μέτρα για την προστασία των αστέγων και των ευπαθών ομάδων της πόλης. Περιλαμβάνουν θερμαινόμενους...
Μέτρα για την προστασία των αστέγων από το κρύο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλληλεγγύη με ημερομηνία λήξης
Επειτα από τρία χρόνια και τρεις μήνες λειτουργίας, η «Κοινωνική Πολυκατοικία» της οδού Μπουμπουλίνας 36, στα Εξάρχεια, κλείνει ως δομή φιλοξενίας αστέγων και άπορων οικογενειών. Αιτία, σύμφωνα με τη δημοτική...
Αλληλεγγύη με ημερομηνία λήξης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γεύση» κοινωνίας για τους απόκληρους της κοινωνίας...
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στην οδό Αθηνάς, απέναντι από την κεντρική αγορά, στήνεται ένας ιδιότυπος «πολυχώρος» όπου τρεις οργανώσεις προσφέρουν φαγητό -και όχι μόνο- σε αστέγους. Εστω κι έτσι, έστω και για...
«Γεύση» κοινωνίας για τους απόκληρους της κοινωνίας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας