• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.0°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 29.3°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.8°C / 34.8°C
  5 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  20%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 32.2°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  63%

Η συντονίστρια δημοσιογράφος Φαίη Μαυραγάνη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ και ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ευάγγελος Βενιζέλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αξίες της κοινωνίας μας

 • A-
 • A+

Οι εννέα στους δέκα διαφωνούν με την άποψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης και οι εφτά στους δέκα δεν θα ήθελαν έναν τοξικομανή για γείτονά τους. Το 94% δίνει μεγάλη αξία στην οικογένεια, με διαφορά από το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα που αξιολογούν ότι είναι η εργασία (67,5%).

Αντίστοιχα θεωρούν σημαντικό να μάθουν στα παιδιά τους καλούς τρόπους και την αξία της εργατικότητας, ενώ στον αντίποδα τοποθετούν τη φαντασία και την ανιδιοτέλεια που αναφέρονται με τη μικρότερη συχνότητα.

Από τους θεσμούς και οργανισμούς που εμπιστεύονται περισσότερο είναι τα δημόσια πανεπιστήμια, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Εκκλησία, η Αστυνομία και τα δικαστήρια και στον αντίποδα μηδαμινής σχεδόν εμπιστοσύνης χαίρουν τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο και ο Τύπος.

Ωστόσο, τάσσονται οι περισσότεροι υπέρ της δημοκρατικής διακυβέρνησης, κι ας ενδιαφέρεται μόλις το 28,2% για την πολιτική.

Το 81,4% δηλώνει θρησκευόμενο, ωστόσο μικρό ποσοστό εκκλησιάζεται ή πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή.

Μπορεί η κρίση να προκάλεσε κυρίως αισθήματα ντροπής, να υπάρχει διάχυτος ο φόβος για τυχόν τρομοκρατική ενέργεια και ληστεία ή κλοπή, να κυριαρχεί η ανασφάλεια σχετικά με την απώλεια της εργασίας, ωστόσο στην πλειονότητά τους δηλώνουν πολύ έως αρκετά ευτυχισμένοι σε ποσοστό 71,4%.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που αντανακλούν τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας που διενεργήθηκε σε 110 χώρες και για πρώτη φορά και στην Ελλάδα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Τα ευρήματα κλήθηκαν να σχολιάσουν οι πολιτικοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Φίλης και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, σε εκδήλωση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πριν από τρεις μέρες.

Συντηρητική, φοβική

Για μια συντηρητική, καχύποπτη και φοβική κοινωνία που βρίσκεται σε αξιακή κρίση και αδυνατεί να προβεί σε ορθολογική εκτίμηση των αναγκών της, που ακόμη παραπαίει ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, έκανε λόγο ο κ. Βενιζέλος.

Απέδωσε τη φοβικότητα ως χαρακτηριστικό σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς και την κρίση αντιπροσώπευσης και συμμετοχής, την οποία χαρακτήρισε κρίση ευημερίας και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και χαρακτηριστικό της παγκόσμιας κρίσης, καθώς σήμερα η οικονομική ανάπτυξη δεν συναρτάται πλέον από τη δημοκρατική διακυβέρνηση, όπως φανερώνει το μοντέλο της Κίνας.

Χρέωσε επίσης στην κυβέρνηση την αποδιάρθρωση της μεσαίας τάξης, την υπερφορολόγηση και το υπερπλεόνασμα ως φραγμό στην ανάπτυξη, που απαιτεί εξωστρέφεια.

Το πολιτισμένο κλίμα φάνηκε να υποχωρεί και το ακροατήριο διέκοπτε συχνά και αγενώς τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Νίκο Φίλη, ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη της οποίας χαίρουν τα πανεπιστήμια, στον αντίποδα του χαρακτηρισμού «άντρα ανομίας», αλλά και στο αίτημα διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας που αποδέχεται η πλειονότητα της κοινωνίας, σύμφωνα με μελέτες κοινής γνώμης, καθώς μάλιστα οι πολιτικοί γάμοι υπερτερούν των θρησκευτικών τα τελευταία χρόνια.

Εν μέσω οχλήσεων, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι ήταν ακριβώς αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και τους πολιτικούς που κατακρήμνισε τον δικομματισμό, φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, γεγονός που δεν σηματοδοτεί και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, όπως δείχνει και η έρευνα.

Υπογράμμισε το γεγονός ότι η προσπάθεια για την ηγεμόνευση των προοδευτικών αξιών είναι ένας διαρκής αγώνας.

Μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που είναι ώριμες και μερικές πραγματοποίησε ήδη η κυβέρνηση σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στο σχέδιο για μια πιο δίκαιη Ευρώπη που υπογράφουν 50 Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, ιστορικοί και πολιτικοί, με στόχο την αναχαίτιση της φτώχειας, της ανισότητας, του λαϊκισμού και της απογοήτευσης που σαρώνουν σήμερα την ενωμένη Ευρώπη και συμφώνησε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει χωρίς εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Γαβριήλ, ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για την ξεχωριστή θέση της ορθοδοξίας στις κοινωνικές αξίες, τη συνεισφορά της στο ότι οι άνθρωποι δηλώνουν ευτυχισμένοι και κάλεσε να δείξουμε ανθρωπιά στην προσφυγική κρίση, καθώς κάθε πρόσφυγας είναι ο Χριστός.

●Ολόκληρη η έρευνα διατίθεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού διαΝΕΟσις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο απέναντι στο παλιό
Το Ινστιτούτο Εναλλακτικής Πολιτικής «ΕΝΑ», σε συνεργασία με την εταιρεία ProRata, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας για το τι αναζητούν σήμερα οι πολίτες. Τα τρία τέταρτα του κοινού τάχθηκε υπέρ της...
Το νέο απέναντι στο παλιό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά ούτε μία εβδομάδα διακοπών σε κάποιο...
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν. Ζήτω οι δημοσκοπήσεις»
Το ζήτημα των δημοσκοπήσεων εξέτασε η Prorata στη συζήτηση που οργάνωσε με θέμα: «Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν. Ζήτω οι δημοσκοπήσεις» με συμμετοχή καθηγητών, στελεχών και δημοσιογράφων
«Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν. Ζήτω οι δημοσκοπήσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο αντίκτυπος της κατάστασης της οικονομίας στα νοικοκυριά, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές, που φτωχοποιούνται με ισοπεδωτικούς ρυθμούς, γεγονός που μεταφράζεται στην...
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάμπινγκ στο Ναύπλιο
Στο χθεσινό μας δημοσίευμα με τίτλο «Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ», στο κομμάτι που αναφέρεται στο κάμπινγκ των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης, μπήκαν εκ παραδρομής οι πληροφορίες...
Κάμπινγκ στο Ναύπλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγόρευσαν... ανεπιθύμητο τον Γιούνκερ οι φοιτητές!
Θερμή... υποδοχή ετοιμάζουν φοιτητικές νεολαίες της Θεσσαλονίκης για την αναγόρευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου...
Αναγόρευσαν... ανεπιθύμητο τον Γιούνκερ οι φοιτητές!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας