• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.5°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 8.0°C / 13.8°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  95%

Τι θα γίνει στο Δημόσιο αν επανέλθει ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις»

Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

4ετής σχεδιασμός προσλήψεων στο Δημόσιο

 • A-
 • A+

Προσλήψεις στον δημόσιο τομέα με στρατηγική ανάλυση αλλά και με απλούστερες -και ταυτόχρονα ταχύτερες- διαδικασίες σηματοδοτεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (με τίτλο «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, Ενίσχυση και Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»), που βρίσκεται από χθες σε διαβούλευση (ολοκληρώνεται τη Δευτέρα) και υπολογίζεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις γιορτές.

Πρόκειται όχι μόνο για το πρώτο νομοσχέδιο επί υπουργίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Δημόσια Διοίκηση στη λεγόμενη μεταμνημονιακή περίοδο, με σαφή στόχο την αναβάθμισή της -πρώτα και κύρια σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού- και την προσαρμογή της στις ανάγκες της εποχής.

«Μπαίνουμε σε νέα φάση, ανακτώντας σταδιακά την κυριαρχία μας και τη δυνατότητα πολιτικών επιλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός παρουσιάζοντας από κοινού με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γρ. Θεοδωράκη, το νομοσχέδιο σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Κυρίαρχη επιδίωξη της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η έγκαιρη προετοιμασία του κράτους για την κάλυψη όλων των αναγκών του σε προσωπικό – είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικό προσωπικό. Το σύνολο των προσλήψεων, λοιπόν, θα αποτυπώνεται σε έναν πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό (με ορίζοντα 4ετίας) και θα εξειδικεύεται σε ετήσιους προγραμματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, τα πλάνα θα είναι προσαρμοσμένα πλήρως στις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, κρατικός προϋπολογισμός). «Είναι ανάγκη οι προσλήψεις να μην είναι ούτε αποσπασματικές, κάτω από την πίεση της συγκυρίας και των αναγκών, ούτε αυτοσκοπός», ήταν ακόμη μια χαρακτηριστική αναφορά της υπουργού.

Πώς θα διαμορφώνονται οι σχεδιασμοί; Κάθε έτος, μέχρι τέλη Ιανουαρίου, τα υπουργεία θα αποστέλλουν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τετραετή σχέδια προγραμματισμού προσλήψεων, περιλαμβάνοντας για τις δομές τους και τους φορείς που εποπτεύουν για κάθε έτος ξεχωριστά:

● εκτιμήσεις αποχωρήσεων/συνταξιοδοτήσεων προσωπικού

● καταγραφή του συνόλου των κενών θέσεων

● εκτιμώμενες ανάγκες σε προσωπικό κατά κατηγορία και ειδικότητα και τρόπους κάλυψής τους (μετατάξεις ή προσλήψεις).

Με βάση τους παραπάνω σχεδιασμούς, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα συντάσσει το συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων και θα το υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάρτιση του εκάστοτε Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Με βάση τον πολυετή προγραμματισμό του, κάθε υπουργείο, κάθε έτος μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, θα καταρτίζει ξεχωριστό ετήσιο αίτημα έγκρισης προσλήψεων, συνοδευόμενο από συνοπτική έκθεση που θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητά τους, με βάση εκτιμήσεις όπως οι προαναφερθείσες, αλλά και τον υπολογισμό των μισθολογικών δαπανών.

Το συγκεντρωτικό ετήσιο πλάνο θα συντάσσεται επίσης από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ασφαλιστική δικλίδα

Θα εκδίδεται μόνο μία εγκριτική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για όλες τις προσλήψεις ενός έτους, μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την υπουργό, θα προβλεφθεί ένα περιθώριο εν είδει «ασφαλιστικής δικλίδας» για προσλήψεις σε περίπτωση που υπάρξουν τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Ο εγκεκριμένος ετήσιος προγραμματισμός θα αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να διαμορφώσει τον δικό του προγραμματισμό προκηρύξεων. Με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δυνατότητα ενοποίησης αιτημάτων φορέων σε μια ενιαία προκήρυξη, σε περίπτωση που αφορούν ίδιους κλάδους/ειδικότητες. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που υπουργεία και ΟΤΑ ζητούν μηχανικούς, θα υπάρχει ένας ενιαίος διαγωνισμός.

Παράλληλα, το ΑΣΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί περισσότερους από έναν πανελλήνιους γραπτούς διαγωνισμούς, εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Ακόμη, με στόχο την αποφυγή πρόσθετου γραφειοκρατικού βάρους, θα μπορεί το ΑΣΕΠ να προκηρύσσει διαγωνισμούς διετούς διάρκειας για φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στο τετραετές πλάνο προγραμματισμού προσλήψεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για την έκδοση αποτελεσμάτων δύο ετών, ώστε να γίνεται σύντμηση διαδικασιών. Την πρώτη χρονιά θα προσλαμβάνεται ο αριθμός των επιτυχόντων που αναλογούν στις δημοσιονομικές δυνατότητες του πρώτου έτους και όσοι απομένουν θα προσλαμβάνονται την επόμενη χρονιά – για την οποία ο φορέας θα μπορεί να ζητήσει πρόσθετο προσωπικό μόνο εάν υπάρχει έκτακτος λόγος.

Η μεγαλύτερη προωθούμενη αλλαγή, όμως, αφορά την υποβολή αιτήσεων από πλευράς υποψηφίων. Για όλους τους διαγωνισμούς όπου επιλέγονται υποψήφιοι μέσω μοριοδότησης (ουσιαστικά εκτός από τους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ), οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα έχουν αρχικά μορφή υπεύθυνης δήλωσης, όπου θα καταγράφουν τους τίτλους τους και τα τυπικά προσόντα τους.

Το ΑΣΕΠ θα κάνει την πρώτη του εκτίμηση για την κατάταξη των υποψηφίων με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις τους. Στη συνέχεια και πριν -τονίζεται- από την έκδοση των προσωρινών πινάκων, το ΑΣΕΠ θα καλεί -με μια πρώτη κατάταξη που θα έχει κάνει- τους ενδιαφερομένους που αντιστοιχούν στον απόλυτο αριθμό των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, συν έναν αριθμό υποψηφίων που αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον 50% (υπό μία έννοια τους επιλαχόντες), να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που έχουν δηλώσει ότι κατέχουν, προκειμένου να τεκμηριώσουν τα προσόντα τους.

Σε περίπτωση αναντιστοιχίας, θα διαγράφονται από τον διαγωνισμό. Οι προσωρινοί πίνακες θα αναρτώνται αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Περαιτέρω διαδικασίες ελέγχου δεν θα αλλάξουν.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτίμησε η υπουργός, θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών, έως και κατά 3 ή 4 μήνες, καθώς το ΑΣΕΠ θα μειώσει τον χρόνο ελέγχου έως και κατά 5 ή 10 φορές, ανάλογα βέβαια με την προκήρυξη. Την ίδια στιγμή, με το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η ενίσχυση της στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής, μέσω αποσπάσεων υπαλλήλων διάρκειας ενός έτους -με δυνατότητα ανανέωσης ακόμη ενός έτους- σε περιόδους με αυξημένο φόρτο εργασίας για το ΑΣΕΠ - όπως η τρέχουσα περίοδος.

Χαμένη η Δημόσια Διοίκηση με τη θέση του Κ. Μητσοτάκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Να ανταποκριθεί η ελληνική Δημόσια Διοίκηση σε ρόλο «βασικού μοχλού» στη συνολική προσπάθεια για τη θεσμική, παραγωγική, αναπτυξιακή και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας είναι ο στόχος που έθεσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περιγράφοντας την κατεύθυνση στην οποία κινείται το εν λόγω νομοσχέδιο και τονίζοντας την ανάγκη το Δημόσιο να μπορεί με ίδια μέσα, χωρίς εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες και χωρίς να χρειάζεται υποχρεωτικά τεχνική στήριξη και βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες, να έχει τις δικές του δομές.

Παράλληλα, η υπουργός προέβη στην αποδόμηση της προγραμματικής θέσης του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για επαναφορά του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» (υπενθυμίζεται ότι το 2019 θα ισχύσει η αναλογία «1 προς 1»).

Οπως υπολόγισε, με εκτιμώμενες 8.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων εντός του 2018, εάν ίσχυε το «1 προς 5» θα υπήρχε η δυνατότητα μόλις περίπου 1.500 προσλήψεων.

Με αυτόν τον αριθμό «δεν μπορούν να καλυφθούν καν επαρκώς οι ανελαστικές ανάγκες του Δημοσίου, δηλαδή οι προσλήψεις από τις παραγωγικές Σχολές του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Διπλωματικού Σώματος.

Αρα μιλάμε όχι απλώς ότι δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες που χρειάζεται για την υγεία, για την παιδεία, για τους δήμους, για τον πολίτη, αλλά θα έχουμε μια κατακόρυφη περαιτέρω μείωση του Δημοσίου», εξήγησε η υπουργός.

Ελληνική Task Force

Τη δημιουργία του «Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης» προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μηχανισμό συνολικής παρακολούθησης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας πολιτικών για τον δημόσιο τομέα, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ενίσχυση του επιτελικού σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οργανώνεται η Υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης των φορέων του Δημοσίου, με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων διοικητικής ανασυγκρότησης.

Γονικές εκπαιδευτικές άδειες

Ισα δικαιώματα στη λήψη γονικών αλλά και εκπαιδευτικών αδειών φέρνει για τους υπαλλήλους το προωθούμενο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, με τροποποιήσεις στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα:

● Θα δικαιούνται τρίμηνη άδεια μητρότητας και οι μητέρες που αποκτούν παιδί με υιοθεσία – κατ’ αντιστοιχία με την άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό.

● Η άδεια επεκτείνεται και στον θετό πατέρα, κατ’ επιταγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας των φύλων.

● Τρίμηνη άδεια μητρότητας θα χορηγείται και στους γονείς που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.

● Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται τις ίδιες με τους φυσικούς γονείς άδειες, που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του ανηλίκου. Θα χορηγείται και η τρίμηνη άδεια.

● Αυξάνονται στις 14 (από 10) οι ημέρες άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλους.

● Καταργείται με ρητή διάταξη το όριο ηλικίας για τη μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων – ήταν αρχικά στα 45 έτη, καταργήθηκε με διάταξη, που άφηνε όμως περιθώρια παρερμηνειών.

Κίνητρα επιμόρφωσης

Θεσπίζεται το Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας για δημοσίους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), με το σχετικό πρόγραμμα να οργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Με την προωθούμενη ρύθμιση, επίσης, καθίσταται δυνατή και η συμμετοχή σε εξ αποστάσεως προγράμματα επιμόρφωσης.

Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού θα μειώνουν κατά ένα έτος τον χρόνο που απαιτείται για τη βαθμολογική τους εξέλιξη, ενώ θα αποκτούν πρόσθετη μοριοδότηση 30 μονάδων κατά τις διαδικασίες επιλογής τμηματαρχών.

Ταχύτερες ΕΔΕ

Ενδεικτική προθεσμία τριών μηνών για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε υπάλληλο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα από διενεργηθείσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), θεσπίζεται με το νομοσχέδιο.

Αποσπάσεις για λόγους υγείας

Δυνατότητα απόσπασης και μετάταξης για λόγους υγείας όχι μόνο του εαυτού του αλλά και των μελών της οικογενείας του (σύζυγος, συμβίος/α ή πρόσωπο με α’ βαθμό συγγένειας) δίνεται σε υπαλλήλους με άρθρο του νομοσχεδίου που τροποποιεί τη σχετική διάταξη του νόμου για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Ενιαία στάση ΑΣΕΠ

Υποχρεωτικές για τα μέλη του ΑΣΕΠ θα είναι οι αποφάσεις της (μείζονος) Ολομέλειας και της Ελάσσονος Ολομέλειας. Αυτό προβλέπει διάταξη του προωθούμενου νομοσχεδίου, με στόχο την ενοποίηση της στάσης του ΑΣΕΠ σε ζητήματα που έχουν να κάνουν, π.χ., με τη συνάφεια τίτλων με το αντικείμενο προκηρυσσόμενων θέσεων.

Η αφορμή είναι προφανής: το αλαλούμ που προκλήθηκε με την προκήρυξη (1Κ/2017) για τις προσλήψεις διοικητικών γραμματέων σε δικαστήρια της χώρας, οπότε υπήρξε αλλαγή στάσης του ΑΣΕΠ ως προς τη συνάφεια μεταπτυχιακών μεταξύ προσωρινών και οριστικών πινάκων.

Μια υπόθεση που είχε αναδείξει με επανειλημμένα ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.». Σήμερα, η διαδικασία έχει παγώσει με προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΙΑ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτές σχετικές αιτήσεις υποψηφίων.

! Ο Δαίμων του Τυπογραφείου, φαίνεται, δεν χτυπά μόνο... δημοσιογράφους! Χωρίς τη διάταξη που αναφέρεται στην υποβολή αιτήσεων στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ με μορφή υπεύθυνης δήλωσης (βλ. αναλυτικότερα το ρεπορτάζ) αναρτήθηκε στο opengov.gr το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μαθαίνουμε ότι πρόκειται για μια εκ παραδρομής παράλειψη. Είμαστε σίγουροι, ταυτόχρονα, ότι θα διορθωθεί το ταχύτερο. Δεν θα ήθελε το υπουργείο να παραλείψει αυτήν την αλλαγή, που υπολογίζει να επιταχύνει κατά πολύ τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ
​Διχασμένο το ΑΣΕΠ μετά το μπάχαλο με τους πίνακες επιτυχόντων της προκήρυξης για 404 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δικαστικές υπηρεσίες. Ο διαγωνισμός, που πάγωσε με διαταγή του Διοικητικού Εφετείου...
Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
Σε εννέα υπουργεία κατανέμονται οι 22 (από τις συνολικά 69) θέσεις γραμματέων που θα επαναπροκηρυχθούν, με στόχο να εναρμονιστούν και αυτές σε ένα μίνιμουμ κριτηρίων που έχει θεσπιστεί και για τις υπόλοιπες...
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάγκη η συνέχιση της πολιτικής για προσλήψεις
Στην ανάγκη επαρκούς στελέχωσης και ανανέωσης του προσωπικού του Δημοσίου εστίασε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Θυμίζοντας ότι λόγω περιοριστικών πολιτικών «ουσιαστικά δεν...
Ανάγκη η συνέχιση της πολιτικής για προσλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσλήψεις με πολυετές πλάνο
Πλήρη καταγραφή των κενών θέσεων και πρόταση με τις προσλήψεις που κρίνουν αναγκαίες σε βάθος τετραετίας καλούνται να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όλοι οι φορείς του Δημοσίου...
Προσλήψεις με πολυετές πλάνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συρρίκνωση του Δημοσίου αποδεικνύει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού
Συρρίκνωση και όχι διόγκωση προσωπικού στον δημόσιο τομέα στη διάρκεια των τελευταίων ετών, τόσο σε επίπεδο μόνιμων υπαλλήλων όσο και σε επίπεδο συμβασιούχων, δείχνουν τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου...
Συρρίκνωση του Δημοσίου αποδεικνύει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαγγέλλουν προσλήψεις «στον αέρα»
Το μεγαλύτερο μέρος των 17.942 θέσεων μόνιμου προσωπικού που εξήγγειλε ο Μ. Βορίδης εμπίπτουν στον λεγόμενο κανόνα «1 προς 1», δηλαδή μίας πρόσληψης έχει προηγηθεί μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου.
Εξαγγέλλουν προσλήψεις «στον αέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας