• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.4°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.0°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  0 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.5°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.9°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.1°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  2 BF
  80%

Στ. Αραχωβίτης, Φ. Χόγκαν και Ν. Παππάς, χθες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφιακή γεωργία μεν, μπλόκα δε

 • A-
 • A+

Εδωσε εύσημα για το ελληνικό έργο ψηφιακής γεωργίας, πήρε τις επισημάνσεις για την ανάγκη διατήρησης των κονδυλίων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τουλάχιστον στο σημερινό ύψος.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Φ. Χόγκαν βρέθηκε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Στ. Αραχωβίτη και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά.

Αν και στη συνάντησή τους κυριάρχησε το έργο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα», που υλοποιείται από τα δύο υπουργεία, ο κ. Αραχωβίτης έσπευσε να θέσει και το θέμα των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας τη σημασία να μην περικοπούν και να παραμείνουν τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος, ευχαριστώντας την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στη διατήρηση των κονδυλίων για την ΚΑΠ, δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων – η Ελλάδα αντιδρά στο ενδεχόμενο πλήρους σύγκλισης με μόνο κριτήριο τη στρεμματική ενίσχυση, προβλέποντας απώλειες για το εισόδημα των ντόπιων παραγωγών.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, παρουσιάστηκε στον επίτροπο το έργο ψηφιακής γεωργίας που «τρέχουν» από κοινού τα δύο υπουργεία. Ουσιαστικά, προωθείται η λειτουργία της πρώτης εθνικής υποδομής «ευφυούς γεωργίας» που βασίζεται σε νέες τεχνολογίες. Σχεδιάζεται η τοποθέτηση 6.500 επίγειων σταθμών στις 13 περιφέρειες της χώρας, από όπου θα συλλέγονται δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό και οι οποίοι θα έχουν συνεργασία με τους υφιστάμενους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα είναι ανοιχτά και προσβάσιμα από την ερευνητική και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο αγρότης, από την πλευρά του, θα μπορεί να ενημερώνεται μέσω του κινητού του τηλεφώνου για τυχόν ακραία φαινόμενα, αλλά και να λαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές –π.χ. για άρδευση, αλλά και φυτοπροστασία– καθώς η κίνηση των δεδομένων θα είναι αμφίδρομη: και ο ίδιος ο παραγωγός μπορεί να δίνει στοιχεία για το χωράφι του (για κάθε μέγεθος έκτασης) και να λαμβάνει συμβουλευτικές πληροφορίες.

Με βάση παραδείγματα του εξωτερικού, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπολογίζει ότι μέσω του μοντέλου «ευφυούς γεωργίας» μπορεί να επιτευχθεί μείωση κόστους έως 45% για τον παραγωγό, ανάλογα με το είδος καλλιέργειας. «Βεβαίως διαμορφώνονται αλυσίδες αξίας. Διότι ένα προϊόν ψηφιακής γεωργίας είναι πάρα πολύ καλό σήμα αξίας για τον καταναλωτή», παρατήρησε ο κ. Παππάς.

Στα τέλη Γενάρη

Ο διαγωνισμός του έργου για την εύρεση αναδόχου θα ξεκινήσει σύντομα. Το έργο προβλέπει «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και συγκεκριμένα ένα έτος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι είναι πολύ λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να αναλάβουν την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου και το ερώτημα είναι αν οι αγρότες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτό ή, σε αντίθετη περίπτωση, αν το κόστος θα είναι χαμηλό ώστε να καταστεί «ελκυστικό» για την αξιοποίησή του.

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στο μεταξύ, οι αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ακόμα και πριν από τις γιορτές (κατά τόπους), με την απόφασή τους όμως να προαναγγέλλει πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις στα τέλη Γενάρη.

Συσκέψεις όπου θα προταθούν κινητοποιήσεις προγραμματίζονται αύριο (Παλαμάς Καρδίτσας, Γαλήνη Λάρισας) και μεθαύριο (Βασιλί Φαρσάλων), για το θέμα της τιμής του βαμβακιού.

Παράλληλα, ενημερώνει η Πανελλαδική Επιτροπή, καθορίστηκε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ερχόμενη Παρασκευή στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο «για να τεθούν προς ικανοποίηση τα δίκαια αιτήματα-διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς που αφορούν την ίδια την επιβίωσή της». Οι αγρότες διαβεβαιώνουν ότι θα δώσουν το «παρών» στα συλλαλητήρια της 18ης Δεκεμβρίου απέναντι στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, οι παραγωγοί αντιδρούν «στο αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα» και ζητούν «να σταματήσει η απροκάλυπτη κοροϊδία από την κυβέρνηση εδώ και 11 μήνες και να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς» – δέσμευση που είχαν αποκομίσει κατά τις περσινές κινητοποιήσεις τους.

Μεταξύ άλλων, ζητούν λύσεις για θέματα όπως οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, τα ζητήματα των αποζημιώσεων, η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού «για το σύνολο, σχεδόν, των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκο στις σήραγγες των Τεμπών
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας. Με βάση την απόφαση που έλαβαν, το Σάββατο θα κινηθούν προς τις σήραγγες των Τεμπών...
Μπλόκο στις σήραγγες των Τεμπών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύθηκε το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας
Πολύμορφο χαρακτήρα αποκτούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, το οποίο ενισχύθηκε σε αριθμό τρακτέρ και παραγωγών. Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής των Μπλόκων,...
Ενισχύθηκε το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκατάσταση αδικίας για τους βιοκαλλιεργητές
Στην αποκατάσταση μιας αδικίας σε βάρος των παραγωγών βιολογικών προϊόντων -και ειδικότερα των μικρών- προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με εγκύκλιο του υπουργείου και της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης...
Αποκατάσταση αδικίας για τους βιοκαλλιεργητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
8,2 εκατ. έκτακτες ενισχύσεις σε παραγωγούς καπνού
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες για τους παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτης, σε...
8,2 εκατ. έκτακτες ενισχύσεις σε παραγωγούς καπνού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητείται λύση για τα ροδάκινα
Χάθηκαν στην… ερμηνεία του Εγχειριδίου Εκτιμητικής οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας από τη μία και ο ΕΛΓΑ από την άλλη. Στο ενδιάμεσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητώντας τη χρυσή τομή...
Αναζητείται λύση για τα ροδάκινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρωματικές... επενδύσεις
Δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν για τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), ενώ για τη μείωση του κόστους παραγωγής ο κ. Αποστόλου πρότεινε συμπράξεις. Το...
Αρωματικές... επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας