• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.8°C
  5 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 31.6°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 28.8°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.0°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%

Στιγμιότυπο από την ιστορική Γ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού που ενέκρινε το νέο καταστατικό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε νέες περιπέτειες ο Ερυθρός Σταυρός

 • A-
 • A+

Με παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνη Αυγερινού, όπως καταγγέλλεται από τη νυν διοίκηση, το μεγαλύτερο σωματείο της χώρας μπαίνει σε νέες περιπέτειες, καθώς δημιουργούνται προβλήματα στην έγκριση του νέου καταστατικού από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Λίγες μόλις μέρες μετά την ιστορική ψήφισή του από το 82% των μελών, η ειρηνοδίκης που ανέλαβε την υπόθεση ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, καθώς εκρεμμεί η δικαστική εκδίκαση ενός αμφισβητούμενου παλαιότερου καταστατικού, το οποίο είχε καταθέσει η διοίκηση Αυγερινού το 2015.

Η δικάσιμος έχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2019 και, αν δεν εγκριθεί νωρίτερα από το Πρωτοδικείο Αθηνών το νέο καταστατικό, δεν μπορεί να υλοποιηθεί η απαιτούμενη δημοκρατική διεύρυνση των μελών και οι νέες εκλογές ώστε να αποτραπεί η οριστική αποβολή του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Ζητά επανίδρυση

«Την ώρα που ο Ερυθρός Σταυρός έχει πάρει τον δρόμο της νομιμοποίησης και έχει ψηφιστεί το καταστατικό σε συνεννόηση με τη Διεθνή Ομοσπονδία, κάποιοι αντιδρούν ικανοποιώντας προσωπικές φιλοδοξίες.

»Η μη αιρετή διοίκηση Αυγερινού δεν είχε καμία νομιμοποίηση και παρανόμως συνέταξε καταστατικό, κάτι που έχει ήδη τελεσιδικήσει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών θα έχει εγκρίνει το καταστατικό, ύστερα από τα έγγραφα που θα σταλούν από τη διοίκηση προς το δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρώην πρόεδρος Αντώνιος Αυγερινός έσπευσε να ενημερώσει με επιστολή του τον πρόεδρο της ΔΟΕΣ, Francesco Rocca, μέσα από την οποία αμφισβητεί τόσο την εκλογή του Νίκου Οικονομόπουλου τον Ιούνιο του 2018 όσο και την τελευταία, της διοίκησης Μαμαντόπουλου, και ζητά την επανίδρυση του οργανισμού.

Ο ίδιος κάνει λόγο για παραπλάνηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας (η οποία επί των ημερών του επέβαλε την αναστολή λειτουργίας, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.») και υπερασπίζεται το δικό του καταστατικό, του Απριλίου 2015.

«Δυστυχώς οι φίλοι του Μαρτίνη, αγνοώντας επιδεικτικά τις απαιτήσεις της ΔΟΕΣ, υπέβαλαν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Ως εκ τούτου ορίστηκε δικάσιμος τον Απρίλιο του 2019.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα άρχισαν όλες οι παράνομες πράξεις και ενέργειες που δεν τιμούν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και οδήγησαν την κοινή γνώμη στην απαξίωση του κινήματος» ισχυρίζεται ο Αντώνης Αυγερινός στην επιστολή του.

Εκλεκτός του Αδωνη

Αξίζει να σημειωθεί πως με την απόφαση 440/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών πάφθηκε η διοίκηση του μη εκλεγμένου προέδρου Αντώνη Αυγερινού, εκλεκτού του πρώην υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη.

«Η επιστολή του Αντώνη Αυγερινού προς τον κ. Ρόκα μάς δείχνει ότι αυτός είναι πίσω από τη δικαστική εκκρεμότητα που εμποδίζει τον Ερυθρό να προχωρήσει και μας βάζει σε κίνδυνο να εφαρμοστεί στην πράξη η αναστολή λειτουργίας» σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Αναστάτωση επικρατεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στους εργαζόμενους, ενώ απορίας άξιο είναι πώς η επιτροπή του νέου καταστατικού, οι νομικοί σύμβουλοι του ΕΕΣ και της ΔΟΕΣ αλλά και του εποπτευόμενου υπουργείου Υγείας δεν είχαν έγκαιρα προβλέψει αυτό τον σκόπελο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν ύποπτες εγγραφές
Η αθρόα και δυναμική εισροή νέων μελών οδήγησε στην αναβολή της γενικής συνέλευσης και των αρχαιρεσιών. Ορισμένοι από τους υποψηφίους, ωστόσο, κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού...
Καταγγέλλουν ύποπτες εγγραφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς χθες, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, καθαιρέθηκε ύστερα από πρόταση μομφής ο μέχρι χθες πρόεδρος Νίκος...
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aγωγή ύψους 324 εκατ. κατά του Ερυθρού Σταυρού
Αγωγή αποζημίωσης ύψους πάνω από 324 εκατ. ευρώ κατατέθηκε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου εναντίον του σωματείου του Ερυθρού Σταυρού για τη βλάβη που υπέστη εξαιτίας της μη χρήσης για πάνω από 16 χρόνια.
Aγωγή ύψους 324 εκατ. κατά του Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος εξελέγη πρόεδρος του ΕΔΔΑ
Ο καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ένας από τους διαπρεπέστερους Ελληνες νομικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου...
Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος εξελέγη πρόεδρος του ΕΔΔΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για τα ηλεκτρικά πατίνια
Τη ζωή πατίνι σε πολύ κόσμο φαίνεται πως έχουν κάνει εσχάτως τα ηλεκτρικά πατίνια στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας ακόμη και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να «γκρινιάξει» για το καθεστώς λειτουργίας τους.
Διαμαρτυρίες για τα ηλεκτρικά πατίνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στα νομοθετικά κείμενα
Οχι μόνο την αντιμετώπιση της πολυνομίας, αλλά και την ελεύθερη (και εύκολη) πρόσβαση των πολιτών στα νομοθετικά κείμενα υπόσχεται η «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας»,...
Ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στα νομοθετικά κείμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας