Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χρωστούν στην ΕΥΑΘ 12 εκατ. ευρώ
MotionTeam / Γιώργος Κωνσταντινίδης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρωστούν στην ΕΥΑΘ 12 εκατ. ευρώ

  • A-
  • A+

Σε στρατηγικούς κακοπληρωτές της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) αναδεικνύονται δύο δημοτικές επιχειρήσεις, τα χρέη των οποίων μόνο για τα τελευταία πέντε έτη ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να έχουν κινηθεί δικαστικά μέτρα εναντίον τους.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Εταιρείες Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) των Δήμων Δέλτα και Θερμαϊκού, τα χρέη των οποίων αντιστοιχούν στο 69% του συνόλου των οφειλών του Δημοσίου και ΟΤΑ προς την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2017. Επιπλέον η ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα είναι πρώτη και με διαφορά στις οφειλές. Χρωστά πάνω από 10 εκατομμύρια αφού λειτουργούσε με μια πανελλήνια –τουλάχιστον– πρωτοτυπία: τέσσερα δημοτικά της διαμερίσματα δεν πληρώνουν καθόλου λογαριασμούς ύδρευσης.

MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
«Είναι παράλογο και εκτός δεοντολογίας κάποιοι να επιλέγουν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πόσο μάλλον όταν αυτές αφορούν υποχρεώσεις προς μια δημόσια υπηρεσία που διαχειρίζεται κοινωνικά αγαθά, όπως το πόσιμο νερό και η αποχέτευση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, τονίζοντας ότι «εγείρονται ερωτήματα πώς μπορούν να το κάνουν αυτό και πώς το δικαιολογούν στους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς αλλά και στους πολίτες του δήμου τους και γενικότερα του πολεοδομικού συγκροτήματος, που θέλουν η ΕΥΑΘ να μεριμνά για την καθημερινή βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης».

Στη ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα η ΕΥΑΘ παρέχει νερό για την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης και η τιμολόγηση πραγματοποιείται με βάση την κατανάλωση που καταγράφουν τα τοποθετημένα υδρόμετρα της ΕΥΑΘ Α.Ε. Οι συνολικές οφειλές της σήμερα ανέρχονται σε 10.688.860 ευρώ, οι οποίες αφορούν τη συνολική τιμολόγηση από τις χρήσεις 2013 έως σήμερα, καθώς η ΔΕΥΑ-ΔΔ δεν πραγματοποιεί οποιαδήποτε καταβολή έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, ενώ επιπλέον το 2013 είχε διαγραφεί προηγούμενο χρέος το ύψος του οποίου αγγίζει το χρέος που έχει δημιουργηθεί ξανά σήμερα. Τον Οκτώβριο 2017 κατατέθηκε αγωγή κατά της ΔΕΥΑ-ΔΔ για το ποσό των 7.858.444,85 ευρώ, η οποία έγινε δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και στην οποία η ΔΕΥΑ άσκησε έφεση.

Η «καυτή πατάτα»

«Το χρέος μας είναι όντως τεράστιο», παραδέχεται στην εφημερίδα μας η πρόεδρος της ΔΕΥΑ-ΔΔ Ελένη Μπαλογιάννη, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς από το 2014 είχαμε μόνο 8 υπαλλήλους, σήμερα διαθέτουμε 25, και γι’ αυτό έμεινε πίσω η έκδοση λογαριασμών του πρώην Δήμου Εχεδώρου (Σίνδος, Καλοχώρι, Μαγνησία, Διαβατά)». Ενάμιση χρόνο στη θέση η κ. Μπαλογιάννη ανέλαβε κυριολεκτικά τον «μουντζούρη» και βάζει στόχο να εισπραχθούν περίπου 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δέκα μήνες, αφού «τώρα θα εκδοθούν μαζικοί λογαριασμοί για τα χρόνια 2014-2018 και θα μπορούν οι πολίτες να εξοφλήσουν σταδιακά κι εμείς να αποπληρώνουμε τρέχουσες δόσεις για να καταστούμε φερέγγυοι».

Και γιατί φτάσαμε εδώ; «Υπήρχε η νοοτροπία ότι στον Εχέδωρο δεν πληρώνουμε. Ποτέ και κανένας δεν αναρωτήθηκε δυστυχώς γιατί συνέβαινε αυτό. Αν και έχω πάρει την «καυτή πατάτα» δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες των παλαιών διοικήσεων. Πρόθεση της σημερινής διοίκησης είναι να μπει το θέμα σε μια σειρά, βγάζουμε καταμετρητές, κάνουμε επιμερισμό εξαμήνου και χρεώνουμε αναλόγως, ενώ αιτηθήκαμε και ενίσχυση από προγράμματα του υπουργείου Οικονομικών».

Η ΕΥΑΘ πάντως δεν φαίνεται να έχει άλλη «υπομονή» καθώς, όπως μας λέει ο κ. Κρεστενίτης, «με τη ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα έχουν γίνει πολλαπλές συναντήσεις και λένε ότι θα ρυθμίσουν το θέμα της οφειλής. Κάναμε την αγωγή, αφού δεν πληρώνουν ούτε τις τρέχουσες καταναλώσεις νερού που σε καθημερινή βάση παρέχονται από την ΕΥΑΘ. Θα επανέλθουμε με νέα αγωγή και για το επιπλέον χρέος από τα μέσα του 2017 έως και σήμερα».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑ Δήμου Θερμαϊκού οι συμβάσεις υπογράφηκαν στις 24/8/2015 και 21/11/2017 και αφορούν όχι το νερό αλλά το δικαίωμα χρήσης υπονόμων που αποχετεύονται στο δίκτυο υπονόμων της ΕΥΑΘ με ετήσιο τίμημα 250.000 ευρώ για τα έτη 2015-2016 και 285.000 ευρώ για τα έτη 2017-2018. Στη σύμβαση της 21/11/2017 ορίστηκε ότι το τίμημα για το έτος 2017 θα εξοφληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 142.500 ευρώ πληρωτέες την 1/3/2018 και 1/6/2018, αντίστοιχα.

Οι παλαιότερες οφειλές διακανονίζονται σε 31 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων οι πρώτες 30 θα είναι ύψους 50.000 ευρώ και η τελευταία θα ισούται με το υπόλοιπο ποσόν της οφειλής. Η ΔΕΥΑ Δήμου Θερμαϊκού κατέβαλε μόλις μία δόση 50.000 ευρώ πριν από λίγες μέρες –έπειτα από εξώδικη δήλωση-πρόσκληση της ΕΥΑΘ–, ενώ το συνολικό υπόλοιπό της ανέρχεται σήμερα σε 1.740.391,84 ευρώ και με τις προσαυξήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.

Μονόδρομος η αγωγή

«Το χρέος μας είναι 1.450.000, καθυστερήσαμε αλλά θα πληρώσουμε κανονικά», λέει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ-Θ Ιωάννης Καλλονάς. Πώς δικαιολογεί το χρέος; «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί πολίτες δεν πληρώνουν λογαριασμούς ή αποπληρώνουν το χρέος τους με δόσεις. Συνολικά έχουμε σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτους λογαριασμούς».

«Με τη ΔΕΥΑ Δήμου Θερμαϊκού συνάψαμε σύμβαση στην οποία έγινε ρύθμιση του παλαιότερου χρέους τους, αλλά όχι μόνο δεν εκπληρώνουν τους όρους της σύμβασης που συνυπέγραψαν, αλλά δεν πληρώνουν ούτε τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», λέει ο κ. Κρεστενίτης καταλήγοντας ότι «είναι μονόδρομος η άσκηση αγωγής και στη ΔΕΥΑ αυτή».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
Η αδυναμία ανεύρεσης δύο τουλάχιστον στελεχών ή η αμηχανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αλλαγή κυβέρνησης κρατούν ακέφαλη την Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
Με παρέμβασή του, ο γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογράφη της νέας ΣΣΕ, χρεώνει το «ναυάγιο» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη
Την έγκριση χωρίς αντιρρήσεις και υποσημειώσεις πήρε, από τη συνέλευση των μετόχων το σχέδιο της ΕΥΑΘ, η οποία με συνολικές επενδύσεις 176 εκατομμύρια ευρώ προχωρά με ορίζοντα το 2023.
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
Οι εκατόν πενήντα εργαζόμενοι που προσέλαβε η ΕΥΑΘ με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν ανέβασαν τα έξοδα της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αλλά μείωσαν τις δαπάνες εξωτερικών αναθέσεων.
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάρτε θέση για το νερό»
Δημόσιες και καθαρές απαντήσεις από τους υποψήφιους δημάρχους σχετικά με τις θέσεις τους για το μέλλον της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ζητά η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη...
«Πάρτε θέση για το νερό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας