«Αλέξη, έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με τους κανίβαλους αυτού του κόσμου» αναγράφουν τα πεταμένα τρικάκια σε κεντρικούς δρόμους του βροχερού κέντρου της Αθήνας το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2018.
Τους δικούς τους λόγους για να κατέβουν στις δύο χθεσινές ξεχωριστές πορείες μνήμης και διαμαρτυρίας για τα 10 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είχαν οι εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου που έδωσαν το «παρών».
Καταστολή με «αριστερή κυβέρνηση»
Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κρατικής βίας και καταστολής, με τους συμμετέχοντες να θεωρούν ότι συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο ακόμα και με «αριστερή κυβέρνηση». Το κεντρικό πανό της απογευματινής πορείας γράφει «Από τον Αλέξη ώς τον Ζακ η θανατοπολιτική του κράτους έχει συνέχεια».
Το βράδυ και ενώ οι πορείες είχαν ολοκληρωθεί χωρίς επεισόδια, σε ένα κέντρο άδειο από άλλο κόσμο πλην αστυνομικών και διαδηλωτών, για ακόμα μια χρονιά εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια, με την αστυνομία να απαντά στη ρίψη μολότοφ με βροχή χημικών και εκτεταμένη χρήση βίας επί μιάμιση ώρα.
Η πρωινή μαθητική συγκέντρωση είχε μειωμένη συμμετοχή σε σχέση με άλλες χρονιές, εξαιτίας και του βροχερού καιρού, ενώ και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα είχε κλείσει -αναίτια- από πολύ νωρίς, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση.
Οι μερικές εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που συμμετείχαν φώναξαν συνθήματα του Δεκέμβρη του 2008 και πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια ώς τη Βουλή.
Ενταση σημειώθηκε στη Σταδίου στο ύψος της Κλαυθμώνος όταν ομάδες νεαρών πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ, που απάντησαν με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης. Ενας διαδηλωτής τραυματίστηκε και η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε κατά τη διάρκεια του πρωινού συλλαλητηρίου σε 10 προσαγωγές.
Η απογευματινή πορεία από αντιεξουσιαστές και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχε μεγαλύτερη συμμετοχή. Ακολούθησε την ίδια διαδρομή χωρίς να σημειωθεί ένταση.
Για τις 9 υπήρχε κάλεσμα στο σημείο της δολοφονίας στο οποίο κατάφεραν να παρευρεθούν ελάχιστα άτομα λόγω της ατμόσφαιρας που επικρατούσε. Δέκα χρόνια πριν, ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούσε ήταν το «Μη μας ρίχνετε δακρυγόνα, κλαίμε και μόνοι μας».
Χθες τα επεισόδια στα Εξάρχεια, κυρίως κοντά στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 8 και μαίνονταν για τουλάχιστον 1,5 ώρα, με ανταλλαγή δακρυγόνων και μολότοφ και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τα Εξάρχεια. Από νωρίς το απόγευμα είχαν στηθεί οδοφράγματα αποτελούμενα από διάφορα υλικά, όπως και σιδερένια πλέγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση προς την πλατεία.
Τα επεισόδια παρακολούθησαν από κοντά εκτός από το πλήθος ξένων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ και νεαροί τουρίστες που βρίσκονταν στα Εξάρχεια και τραβούσαν βίντεο και εικόνες με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Η αστυνομική παρουσία και στις δύο πορείες ήταν ιδιαίτερα έντονη και το βράδυ στο Πολυτεχνείο έκαναν την εμφάνισή τους και οι δύο αύρες της ΕΛ.ΑΣ. με το όνομα «Αίαντας». Οι αύρες χρησιμοποιήθηκαν κατά των οδοφραγμάτων στις Στουρνάρη, Τοσίτσα, Σπύρου Τρικούπη και Κουντουριώτου, όπως και για να αντιμετωπιστεί φωτιά σε μπαλκόνι διαμερίσματος στην Τρικούπη. Μέχρι τις 10 το βράδυ η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 66 προσαγωγές και 13 συλλήψεις (οι 10 αφορούν τη μεσημεριανή πορεία).
Επίσης, νεαρός τραυματίστηκε στην πλατεία Εξαρχείων από βομβίδα κρότου-λάμψης και μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό».
Σύμφωνα με καταγγελίες στην «Εφ.Συν.», ορισμένες από τις προσαγωγές ήταν εντελώς αναίτιες, ενώ αστυνομικές δυνάμεις εισέρχονταν σε πολυκατοικίες και «επιθεωρούσαν» με φακούς μπαλκόνια στην προσπάθεια εντοπισμού ατόμων που πιθανολογούσαν ότι σχετίζονται με τα επεισόδια.
Τι λένε οι συνήγοροι και η οικογένεια
«Η ασφάλεια δεν προστατεύεται με όπλα που στρέφονται κατά παιδιών, αλλά με δημοκρατία, δικαιοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών», επισημαίνουν οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Από την πλευρά της η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σε δηλώσεις της καταδίκασε τα επεισόδια που γίνονται κάθε χρόνο με αφορμή τη δολοφονία του και τόνισε ότι εάν ο ίδιος ζούσε, θα τα αποδοκίμαζε και θα ήθελε ειρηνικές πορείες.
Αλ. Τσίπρας: «Επίκαιρα τα αιτήματα των νέων»
Το δικό του μήνυμα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έστειλε ο πρωθυπουργός:
«Ο Δεκέμβρης δεν ήταν εικόνα στις ειδήσεις. Ηταν το σύνορο μιας εποχής επίπλαστης ευμάρειας, ηθικής διαφθοράς και πολιτικής απαξίωσης. Η νέα γενιά εξέφρασε τότε, με την εξέγερσή της, τις βαθύτερες αγωνίες μιας κοινωνίας που αισθανόταν την κρίση να έρχεται. Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, παραμένουν επίκαιρα τα αιτήματα των νέων: ενάντια στην αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό, τον φόβο, τον ολοκληρωτισμό που επιδιώκει να βάλει τις κοινωνίες στο περιθώριο. Η νέα γενιά αποτελεί το πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας μας, αυτό που εξεγείρεται πρώτο και γι’ αυτό και ποτέ δεν θα της πούμε να σωπάσει και να επιστρέψει στο παιδικό της δωμάτιο. Αντίθετα, θέλουμε να βρίσκει τη γλώσσα και τον τρόπο να μιλά, να συμμετέχει στη διαμόρφωση του κοινού μας γίγνεσθαι», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας