• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 19.8°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 16.2°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.3°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 20.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολεμώντας το τέρας της γραφειοκρατίας

 • A-
 • A+

Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ΟΤΑ της χώρας για την ταχύτερη -και καλύτερη- εξυπηρέτηση των πολιτών φιλοδοξεί να φέρει το πρόγραμμα «Αναδιοργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των 325 δήμων και των 13 περιφερειών» του υπουργείου Εσωτερικών, που σηματοδοτεί τη μετάβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή.

Το πρόγραμμα μπαίνει σήμερα στη δεύτερη φάση υλοποίησής του, με την προκήρυξη διαγωνισμού (ύψους 1,85 εκατ. ευρώ) για την απλούστευση και την προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ.

Εχει συνολικό προϋπολογισμό 30,5 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ) και αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για το επόμενο χρονικό διάστημα ο αρμόδιος υπουργός, Αλ. Χαρίτσης, με τους στόχους του προγράμματος να συνοψίζονται στην:

◼ Προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους ΟΤΑ.

◼ Επιτάχυνση, απλούστευση και αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσα από την αξιοποίηση μοντέρνων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

◼ Διαμόρφωση σύγχρονων δομών και διαδικασιών μέσα από την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των ΟΤΑ.

◼ Εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ για την ανταπόκρισή του στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, αλλά και την απελευθέρωσή του από χρονοβόρες διοικητικές λειτουργίες, ώστε να ενισχυθούν κοινωνικές και αναπτυξιακές υπηρεσίες.

◼ Ενίσχυση της διαφάνειας.

10 θεματικές επιτροπές

Για την εφαρμογή του προγράμματος έχει υπάρξει ήδη προεργασία. Πριν από περίπου έναν χρόνο υπεγράφη η σχετική προγραμματική συμφωνία μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ και με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) συγκροτήθηκαν δέκα θεματικές επιτροπές με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων (ανάλογα με τη θεματική) υπουργείων.

Οι επιτροπές αυτές θα ξεκινήσουν μια μακρά και ουσιαστική συνεργασία με τα δέκα θεματικά δίκτυα που έχουν συγκροτηθεί σε δήμους και περιφέρειες και θα προχωρήσουν στην καταγραφή και τη σχηματοποίηση όσων προτάσεων υποβληθούν για το τι πρέπει να αλλάξει για την αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ηδη έχουν αποσταλεί στα δίκτυα των ΟΤΑ τα ερωτηματολόγια για την καταγραφή των διαδικασιών που χρήζουν απλούστευσης.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα και θα κληθεί να αποτυπώσει βήμα βήμα τη μεθοδολογία λειτουργίας των ΟΤΑ και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές.

Στόχος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και η όσο το δυνατόν απρόσωπη και αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το σχέδιο του νέου επιχειρησιακού μοντέλου που θα προκύψει θα αξιολογηθεί στην πράξη με την πιλοτική εφαρμογή του σε 12 δήμους και τρεις περιφέρειες.

Παράλληλα ο ανάδοχος θα πρέπει να προτείνει προδιαγραφές για τα πληροφοριακά συστήματα που θα ψηφιοποιήσουν τις λειτουργίες των ΟΤΑ, ώστε το 2020 να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός με προϋπολογισμό 23,9 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία δράση του προγράμματος θα αφορά την επιμόρφωση του προσωπικού των ΟΤΑ στην εφαρμογή των νέων μοντέλων, με προϋπολογισμό τρία εκατ. ευρώ.

Κέρδη από το «Μητρώο»

Ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της μετάβασης δημόσιων υπηρεσιών στη νέα ψηφιακή εποχή; Από την εφαρμογή τού (επίσης χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ) «Μητρώου Πολιτών» από τον περασμένο Ιανουάριο -που χρησιμοποιείται ήδη από 3.500 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στην εγγραφή και επεξεργασία ληξιαρχικών πράξεων και εγγραφών δημοτολογίου- και την κατάργηση μεγάλου μέρους των περίπου 3.500.000 πιστοποιητικών που εκδίδονται ετησίως από ΚΕΠ και δήμους, υπολογίζεται ότι εξοικονομούνται ετησίως περισσότερα από 405 ανθρωποέτη για τους εξυπηρετούμενους πολίτες.

Παράλληλα, με την παροχή δεδομένων μέσω του υποσυστήματος διαλειτουργικότητας στα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, επιτυγχάνεται μείωση της εργασίας κατά 38%, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΕΛΛΑΔΑ
Ράπισμα ΣτΕ κατά «νόμων Θεοδωρικάκου»
«Κόλαφο» για τις κομβικότερες εκ των κυβερνητικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των δήμων αποτελεί απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ράπισμα ΣτΕ κατά «νόμων Θεοδωρικάκου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πακέτο 114 εκατ. στους δήμους
Eκτακτη χρηματοδότηση, που όμως δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος που καλούνται να «σηκώσουν» δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - άρδευσης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Πακέτο 114 εκατ. στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η υπηρεσία ταφής και ανακομιδής νεκρών θα μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων κατά του νόμου Βορίδη
Σε μαζικό αγώνα με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων, καλούν δημοτικές παρατάξεις από όλη την...
Κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων κατά του νόμου Βορίδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας