Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα δικαστήρια ο ξυλοδαρμός διανομέα από τον εργοδότη του

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ // ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στα δικαστήρια ο ξυλοδαρμός διανομέα από τον εργοδότη του

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διανομέων στη Θεσσαλονίκη για τον ξυλοδαρμό που καταγγέλλει ότι δέχτηκε ο 36χρονος συνάδελφός τους, Τάσος Τοπαλίδης, την περασμένη Δευτέρα από τον πρώην εργοδότη του. Η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Ο πρώην εργοδότης συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου στις 3 Δεκεμβρίου ύστερα από μήνυση του διανομέα, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο ΑΧΕΠΑ («Αγριος ξυλοδαρμός διανομέα στη Θεσσαλονίκη», «Εφ.Συν.», 5.12.2018).

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, ο εργαζόμενος καταγγέλλει ότι o πρώην εργοδότης του τον γρονθοκόπησε αρκετές φορές και μάλιστα με χρήση σιδερογροθιάς, προκαλώντας του κατάγματα στα ζυγωματικά. 

Όπως ο ίδιος ο εργαζόμενος αναφέρει, εργαζόταν στο κατάστημα του εργοδότη για ενάμιση περίπου μήνα ανασφάλιστος. Όταν μια μέρα ενημέρωσε τον εργοδότη ότι δεν θα μπορέσει να δουλέψει λόγω ασθένειας, ο συγκεκριμένος, μέσω μηνυμάτων από την Ελβετία, τον απειλούσε με χυδαίες ύβρεις, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη δουλειά.

Δυστυχώς όμως για τον εργαζόμενο, ο τελευταίος βρέθηκε ξανά μπροστά στον πρώην εργοδότη του λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος και υπέστη τον άγριο ξυλοδαρμό. 

«Περιστατικά, όπως ο ξυλοδαρμός εργαζομένου στη διανομή φαγητού από πρώην εργοδότη του στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δεν γίνονται ανεκτά, αλλά θα καταπολεμηθούν αποφασιστικά», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η εστίαση είναι κλάδος αιχμής για τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι «θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά».

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) καταδικάζει το περιστατικό κάνοντας λόγο για «εγκληματική ενέργεια σε βάρος του εργαζόμενου ντελιβερά».

«Το περιστατικό αυτό φέρνει με το χειρότερο τρόπο στο φως τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται οι διανομείς φαγητού, όπου οι εργοδότες -σε πολλές περιπτώσεις - αρνούνται να τους καταβάλλουν τα νόμιμα, τις υπερωρίες και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ δεν διστάζουν να δημιουργούν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να εργάζονται υπό άκρως αντεργατικές συνθήκες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ, το οποίο υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους. 

Τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό καταδικάζει και το τμήμα Εργατικής Πολιτικής των Νομαρχιακών Επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τέτοια περιστατικά δεν μπορούν να απαντώνται ατομικά ή από ομάδες με τη λογική της "βίας στη βία". Το οργανωμένο εργατικό κίνημα οφείλει να απαντήσει. Η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τις αρχές της επεκτασιμότητας αλλά και με το σύνολο των  νομοθετικών παρεμβάσεων για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τώρα είναι η ώρα το εργατικό κίνημα να παλέψει για καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας για όλες και όλους», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο εδώλιο το θύμα!
Στο εδώλιο κάθεται σήμερα η αγωνιζόμενη καθαρίστρια Βάσω Γκόβα, η οποία όχι μόνο ήταν θύμα αστυνομικής βίας, αλλά βρέθηκε στη συνέχεια στο στόχαστρο...
Στο εδώλιο το θύμα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάπτυξη στη «βαριά βιομηχανία», με απλήρωτους εργαζόμενους
Μετά τον πρόσφατο θάνατο από εξάντληση 19χρονης εργαζόμενης σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, στην «Εφ.Συν.» καταγγέλθηκε επώνυμα από υπάλληλο ξενοδοχείου...
Ανάπτυξη στη «βαριά βιομηχανία», με απλήρωτους εργαζόμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηττήθηκε το κήρυγμα μίσους από άμβωνος
Ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης του κράτους δικαίου, καταδίκης των ασύδοτων ρατσιστικών κηρυγμάτων της Ιεραρχίας και προστασίας των θυμάτων του ομοφοβικού...
Ηττήθηκε το κήρυγμα μίσους από άμβωνος