• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.9°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 30.5°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 29.3°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 28.6°C
  1 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.0°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 26.5°C / 35.5°C
  2 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 30.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.5°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.5°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 30.8°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 34.2°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  45%

Ζητώντας την άμεση κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ΄, οι Γουρνάς, Κουφοντίνας και Μαζιώτης προχωρούν σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας το απάνθρωπο καθεστώς και τη ρατσιστική αντιμετώπιση από τη διεύθυνση

ΕUROKINISSI

Απεργία πείνας στις φυλακές Δομοκού

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ασφυξία προκαλούν στους κρατούμενους οι τιμωρητικοί νόμοι Αθανασίου και η απομόνωση που ήδη υφίστανται, ειδικά στις φυλακές Τύπου Γ, οδηγώντας τους σε απεργίες πείνας. Παράλληλα, άλλοι κρατούμενοι διαμαρτύρονται με απεργίες πείνας για τη στέρηση των εκπαιδευτικών τους αδειών, ακόμα κι αν τα μαθήματα γίνονται μέσα στη φυλακή («Εφ.Συν.», 28/2). Τέλος, σε φυλακές όπου η διοίκηση έχει συχνά καταγγελθεί για ιδιαίτερα σκληρή στάση, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα, οι κρατούμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Με κείμενό τους οι κρατούμενοι Κώστας Γουρνάς και Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοινώνουν την έναρξη απεργίας πείνας στα απομονωμένα κελιά του Δομοκού, με αιτήματα την άμεση κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, αλλά και την αποφυλάκιση του βαριά άρρωστου και ανάπηρου Σάββα Ξηρού, στο πρόσωπο του οποίου εφαρμόζεται μεθοδικά η πλέον εκδικητική πολιτική. Δηλώνουν παράλληλα ότι παλεύουν, για να καταργηθούν οι έκτακτοι νόμοι και τα έκτακτα δικαστήρια, αλλά και «η δόλια χρήση αποδεικτικών μέσων (π.χ. DNA) και η ειδική κατασκευή αποδεικτικών στοιχείων».

«Μήνυμα αντίστασης»

Τέλος, ζητούν τη συμπαράσταση της κοινωνίας και δηλώνουν: «Ο αγώνας αυτός των πολιτικών κρατουμένων, οι κινητοποιήσεις και η απεργία πείνας, θέλει να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης στον ελληνικό λαό: εμείς και μόνο εμείς, αναλαμβάνοντας το κόστος των επιλογών μας, χρειάζεται να πάρουμε ενωτικά και αποφασιστικά τις τύχες μας στα χέρια μας. Δικό μας είναι αυτό το χρέος απέναντι στην αξιοπρέπειά μας, απέναντι στις ερχόμενες γενιές».

Σε απεργία πείνας κατεβαίνει και ο έτερος έγκλειστος στις φυλακές τύπου Γ΄, ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ με κείμενό του αναλύει τον τρόπο που ξέσπασε «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά». Επαναλαμβάνει «ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει ουσιαστικά τα πράγματα» και προτάσσει τις ίδιες διεκδικήσεις με τους δύο άλλους κρατούμενους.

Συλλογή υπογραφών

Επίσης, με πάνω από 300 υπογραφές οι κρατούμενοι της Λάρισας αναφέρουν σειρά ακραίων και αυθαίρετων συμπεριφορών της διοίκησης. «Η αυθαιρεσία και η κάθε είδους ρατσιστική αντιμετώπιση των κρατουμένων από τη διεύθυνση, αλλά και το προσωπικό της φυλακής έχει επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα ως προς τη διαβίωσή μας. Θεμελιώδη δικαιώματα παραβιάζονται σε μόνιμη βάση, άδειες και αναστολές χορηγούνται κατ' εξαίρεση υπό τα κριτήρια του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα, ενώ ένας άτυπος διαχωρισμός κρατουμένων προκαλεί την αντίδρασή μας. Απορίας άξιο θεωρούμε την μη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, δίχως πειθαρχικές ποινές και με υπόλοιπο ακόμα και 2 μήνες».

Αναφέρουν ακόμα ότι οι κρατούμενοι υποσιτίζονται με πανάκριβες τιμές σε ό,τι προμηθεύονται, ενώ μόνο ένα κοινό παυσίπονο χορηγείται σε όλους, άσχετα με την πάθησή τους. Το ζεστό νερό δεν φτάνει ούτε για αστείο και -όπως είναι φυσικό- θεωρούν ότι προσβάλλονται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Μετά από 4 ημέρες κινητοποιήσεων καταγγέλλουν -κι αυτό είναι το χειρότερο- ότι ο διευθυντής και ο αρχιφύλακας κάνουν μεταγωγές μέσα στη νύχτα. Είναι φανερό ότι πραγματικά το σύστημα στις φυλακές είχε αγγίξει τα όριά του και πέρα από τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες το υπουργείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει με κάποια άμεσα μέτρα την κατάσταση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ισονομία, αλλά όχι για τον Κουφοντίνα 
Μπορεί οι μεταγωγές να γίνονται επί πανδημίας «με φειδώ», όπως είπε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, αλλά φαίνεται ότι ειδικά για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ισχύουν κι εδώ άλλοι, «άγραφοι» νόμοι.
Ισονομία, αλλά όχι για τον Κουφοντίνα 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλαλούμ στις διοικήσεις των φυλακών με τις κομματικές αλλαγές
Το γενικό αλαλούμ των διορισμών «ημετέρων» στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των προϊσταμένων ανέδειξαν με χθεσινή τους ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλαλούμ στις διοικήσεις των φυλακών με τις κομματικές αλλαγές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλουν απάνθρωπες φυλακές
Τι προβλέπει το νέο αυστηρότερο πλαίσιο που παρουσίασε στη Βουλή η γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου ● Δημιουργούνται καταστήματα υψίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες.
Θέλουν απάνθρωπες φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάγκελα παντού
Από το δόγμα «νόμος και τάξη» εμφορείται η πολιτική για τα σωφρονιστικά καταστήματα που παρουσίασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφ. Πρ. του Πολίτη Λ. Οικονόμου και η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ....
Κάγκελα παντού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας