Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τους άρπαξαν τη Ρίνα μέσα από τα χέρια!

Η οικογένεια εξήγησε στην εισαγγελέα ότι η δίχρονη Ρίνα, ένα τσοπανόσκυλο που κάποιος ασυνείδητος είχε πετάξει σε ηλικία 2-3 μηνών στον δρόμο, όχι μόνο δεν κακοποιείται, αλλά υπεραγαπιέται

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τους άρπαξαν τη Ρίνα μέσα από τα χέρια!

  • A-
  • A+

Μπορεί μια ωραία μέρα να έρθει η αστυνομία στο σπίτι σας και να σας πάρει ετσιθελικά και με τον νόμο τον αγαπημένο σας σκύλο, που τον έχετε στα όπα όπα, μέσα από τα χέρια σας γιατί βρέθηκε ένας «καλός» γείτονας που σας κατηγόρησε/κατήγγειλε ότι κακοποιείτε το ζώο, δίχως να στοιχειοθετηθεί εάν αυτό ισχύει; Κι όμως, μπορεί.

Το περιστατικό συνέβη κάπου στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τέσσερις (!) αστυνομικοί εισβάλλουν στο σπίτι οικογένειας με παιδιά, όχι για να συλλάβουν κάποιον επικίνδυνο κακοποιό, αλλά για να «σώσουν» έναν σκύλο από τα χέρια των ιδιοκτητών του.

Η αστυνομική επέμβαση πραγματοποιείται με εισαγγελική εντολή που διατάσσει την αφαίρεση του ζώου από τους «γονείς» του, έπειτα από καταγγελία γείτονα στην εισαγγελέα προστασίας ζώων, στην οποία ανέφερε ότι το σκυλί τον ενοχλούσε γιατί γάβγιζε και είχε δημιουργήσει γι’ αυτόν μια αφόρητη κατάσταση -μόνο γι’ αυτόν σε ολόκληρη τη γειτονιά- και, επιπλέον, ότι το ζώο κακοποιείται.

Η αφαίρεση του ζώου δεν πραγματοποιείται, καθώς βρίσκεται σε βόλτα και η οικογένεια σε κατάσταση σοκ πηγαίνει στην εισαγγελέα για να εξηγήσει ότι η δίχρονη Ρίνα, ένα τσοπανόσκυλο που κάποιος ασυνείδητος είχε πετάξει σε ηλικία 2-3 μηνών στον δρόμο, όχι μόνο δεν κακοποιείται, αλλά υπεραγαπιέται.

Η εισαγγελέας σκέφτεται να ανακαλέσει την εισαγγελική εντολή για να μην αποχωριστούν οι άνθρωποι το ζώο τους, αλλά ο «καλός» γείτονας επανέρχεται με δεύτερη καταγγελία και υποβολή μήνυσης, φέρνοντας ως μάρτυρες δύο συγγενείς του, και αυτή τη φορά η αστυνομία παίρνει το ζώο με τη βία μέσα από το σπίτι.

Ετσι, η Ρίνα οδηγείται και απομονώνεται σε ένα κλουβί στο κτηνιατρείο του δήμου, ανάμεσα σε άλλα ζώα σε διπλανά κλουβιά, μακριά από την οικογένειά της. Και περιμένει να περάσει από την αρμόδια 5μελή επιτροπή του Δήμου Κηφισιάς για να αποδείξει ότι… δεν είναι ελέφαντας.

«Η αφαίρεση ζώου γίνεται όταν αυτό κακοποιείται και η συγκεκριμένη διάταξη που προέρχεται από τη γαλλική νομοθεσία είναι σωτήρια για πάρα πολλές περιπτώσεις. Ομως, εδώ είναι όντως υπερβολική και προσχηματική η καταγγελία για κακοποίηση του ζώου και αποτέλεσε το όχημα για να οδηγήσει στην αφαίρεση. Με το πρόσχημα της κακοποίησης κάποιος κατάφερε να πετύχει την αφαίρεση του ζώου», λέει η Νίκη Τηλιακού, δικηγόρος με εξειδίκευση στη νομοθεσία περί ζώων.

«Το να γαβγίζει ένα σκυλί δεν είναι λόγος αφαίρεσης από τον ιδιοκτήτη και υπάρχει μια άλλη διαδικασία σε τέτοια περίπτωση, όπου απευθύνεται κανείς στα πολιτικά δικαστήρια, στα κατά τόπους αρμόδια ειρηνοδικεία, και κάνει ασφαλιστικά μέτρα για διατάραξη της νομής. Εδώ έχουμε μια πολύ γρήγορη διαδικασία όπου, ενδεχομένως, ο εισαγγελέας να μην ακούσει και τον ιδιοκτήτη του ζώου, δηλαδή να το αφαιρέσει απευθείας», μας λέει η ίδια.

«Εχουμε πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ότι το ζώο δεν κακοποιείται και ότι δεν είναι επικίνδυνο. Ωστόσο, θα κρατήσουν το ζώο ένα διάστημα 15 έως 20 ημερών για να παρακολουθήσουν αν εκδηλώνει αντικοινωνική συμπεριφορά. Βέβαια, όσο το ζώο απομονώνεται μέσα στο κλουβί και ανάμεσα σε άλλα ζώα σε κλουβιά κινδυνεύει να πέσει σε κατάθλιψη ή να εκδηλώσει μια διαφορετική από τη συνηθισμένη του συμπεριφορά».

Ωστόσο, σε κατάθλιψη βρίσκεται και η οικογένεια της Ρίνας, έπειτα από αυτή την αναπάντεχη συμφορά που τη βρήκε, η οποία αγωνιά για την τύχη της και προσμένει τη στιγμή που θα ξαναπάρει το ζώο της στην αγκαλιά της.

Το ότι κάποιο μέλος της ενδέχεται να καθίσει και στο εδώλιο του κατηγορουμένου όταν θα προχωρήσει η προκαταρκτική εξέταση, εάν ο εισαγγελέας δεν κρίνει τα στοιχεία ανεπαρκή και δεν βάλει τη μήνυση στο συρτάρι, της φαίνεται το λιγότερο αυτή τη στιγμή.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
Παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του θέματος της παράνομης επιβολής χρηματικών προστίμων από αστυνομικά όργανα σε φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα απεύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών...
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμο από... δεσπόζουσα άγνοια
Αντρες της ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από καταγγελία γείτονα, επέβαλαν πρόστιμο 1.800 ευρώ σε γυναίκα επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες στην αυλή της στη Θέρμη Θεσσαλονίκης καταλογίζοντάς της ότι είναι δικές της.
Πρόστιμο από... δεσπόζουσα άγνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμεση παρέμβαση Τσίπρα ζητούν οι φιλοζωικές ομοσπονδίες
Δριμύ κατηγορώ κατά των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και των πολιτικών επιλογών του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη εξαπολύουν σε επιστολή τους προς τον...
Αμεση παρέμβαση Τσίπρα ζητούν οι φιλοζωικές ομοσπονδίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
Απ’ ό,τι φαίνεται, από το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν γλιτώνουν ούτε οι φιλόζωοι. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τα αστυνομικά όργανα που επέβαλαν παράλογα χρηματικά ποσά σε πολίτες που τάιζαν γάτες.
Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπέρ της αιματοβαμμένης και τοξικής γούνας
Βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2020. Οι αποκαλύψεις για τις καταστροφικές συνέπειες της γούνας στο περιβάλλον είναι αμείλικτες, κι όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της...
Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπέρ της αιματοβαμμένης και τοξικής γούνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων
Αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα και καταθέτουν μηνύσεις εναντίον φιλόζωων ● Ο παραλογισμός που προκύπτει από την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από τους, κατά τα λοιπά, εντεταλμένους για την εφαρμογή του.
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας