Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διασώζεται ένας θησαυρός από ιστορικά ντοκουμέντα

Η μονή Βλατάδων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διασώζεται ένας θησαυρός από ιστορικά ντοκουμέντα

  • A-
  • A+

Ψηφιοποιείται, συντηρείται, διασώζεται το πλούσιο και ανεκτίμητο αρχείο χειρογράφων, βιβλίων και παλαιτύπων της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων (ΙΜΒΛ) –η οποία ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο– και αποκαθίστανται όλες οι βλάβες του υλικού ενός θησαυρού ιστορικών ντοκουμέντων ανυπολόγιστης πνευματικής, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Αποτελείται από 98 μικροταινίες με κώδικες, το αρχείο εγγράφων της Ιεράς Μονής (πατριαρχικά σιγίλλια, οθωμανικά και ελληνικά έγγραφα, από τον 18ο αι.), 500 παλαίτυπα της Ιεράς Μονής, 21 χειρόγραφους κώδικες της συλλογής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και 2.000 παλαίτυπα της συλλογής του Ιδρύματος.

Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στις 80.000 ευρώ και θα καλυφθεί μέσω της ενεργοποίησης της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων (ΙΜΒΛ), του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ) και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τη σύμβαση, κατά τη διάρκεια έκτακτης ειδικής πανηγυρικής συνεδρίασης του Δ.Σ. του ιδρύματος, υπέγραψαν στις 23 Οκτωβρίου ο επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων και πρόεδρος του ΠΙΠΜ και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, παρουσία του διευθυντή του ιδρύματος και καθηγητή Πανεπιστημίου Συμεών Πασχαλίδη, των μελών του Δ.Σ. και εντεταλμένων συμβούλων Θεόδωρου Γιάγκου, Γεωργίου Ξεινού, Φλώρας Καραγιάννη, Αναστάσιου Βαβούσκου, Πολύβιου Στράντζαλη, π. Γρηγόριου Σταμκόπουλου και Μανόλη Λαμτζίδη, πρ. προέδρου ΔΣΘ.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.». ο κ. Λαμτζίδης, εντεταλμένος άμισθος νομικός σύμβουλος του ΠΙΠΜ, δήλωσε ότι «η υπογραφή της σύμβασης είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης μιας ψηφιακής κιβωτού ιστορικών, θρησκευτικών κειμηλίων και πολιτιστικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας για τον ελληνικό πολιτισμό, διαχρονικά, και την Ανατολική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και όχι μόνο».

↳ Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος σε παλαιότερη επίσκεψή του στη μονή Βλατάδων, ακολουθούμενος από τον επίσκοπο Αμορίου, ηγούμενο της μονής και πρόεδρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Νικηφόρο, ο οποίος συνυπέγραψε τη σύμβαση για τη διάσωση των ντοκουμέντων με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου

Σημειώνεται ότι το ΠΙΠΜ ιδρύθηκε το 1965, αποτελεί Θεολογικό Επιστημονικό Ιδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέσα από μια συστηματική εργασία 42 ετών έχει στην κατοχή του σε μορφή «μικροφίλμ» και διαφανειών τα χειρόγραφα και παλαίτυπα της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, περίπου το 96% των χειρογράφων του Αγίου Ορους και άλλων Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών καθώς και Βιβλιοθηκών.

Η ψηφιοποίηση του υλικού κρίθηκε άκρως απαραίτητη, καθώς ο ανεκτίμητος αυτός γνωσιακός και ιστορικός πλούτος, όχι μόνο θρησκευτικής, αλλά και εθνικής και παγκόσμιας αξίας, απειλούνταν από τη φθορά του χρόνου, αφού είχε παρέλθει ο «χρόνος ζωής» μεγάλου αριθμού μικροταινιών, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταγραφεί και διασωθεί σε άλλο μέσο, από την ελλιπή συντήρηση και τήρηση ορθών πρακτικών αποθήκευσης του αρχείου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και από βλάβες στο αρχείο λόγω αυξημένης υγρασίας που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο έτος εξαιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων και βλαβών των κτιριακών υποδομών φύλαξης του αρχείου, οι οποίες βρίσκονται εκτός του χώρου της Ιεράς Μονής.

Με την ψηφιοποίηση του αρχείου, εκτός από τη διάσωση των ανεκτίμητων υλικών θα δοθεί πρώτη φορά και η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να έχει ψηφιακή πρόσβαση στο περιεχόμενο των πολύτιμων χειρογράφων, παλαιτύπων και του αρχείου του ΠΙΠΜ και της ΙΜΒΛ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλημμυριάρχης Τζιτζικώστας!
Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τζιτζικώστας κατονομάζεται σε δημόσια κριτική από δήμαρχο που ανήκει στη Ν.Δ. και γι’ αυτό η… ιστορική πρωτιά έχει σημασία να καταγραφεί.
Πλημμυριάρχης Τζιτζικώστας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλει συνεχείς παραβιάσεις του κανονισμού
Στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ι. Σάββα κατέφυγε η Δέσπ. Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», για να ελέγξει τη μη τήρηση της νομιμότητας.
Καταγγέλλει συνεχείς παραβιάσεις του κανονισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκλειστικά στα «Παραπολιτικά» η διαφήμιση της Agrotica
Ανενδοίαστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να διαφημιστεί αποκλειστικά και μόνο στα «Παραπολιτικά», εκδοτικό όμιλο φιλικά διακείμενο στον Β. Μαρινάκη. Η δαπάνη εγκρίθηκε και με ΦΠΑ είναι 12.400...
Αποκλειστικά στα «Παραπολιτικά» η διαφήμιση της Agrotica
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο περιφερειάρχης και η συγγνώμη για το σεξιστικό βίντεο
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναγκάστηκε, με καθυστέρηση, να αναδιπλωθεί για τις χυδαίες ατάκες του στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο περιφερειάρχης και η συγγνώμη για το σεξιστικό βίντεο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
 Δέσποινα Χαραλαμπίδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην Κ. Μακεδονία η ΛΑ.Ε
Με τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου επικεφαλής και ονομασία συνδυασμού «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» θα κατέλθει η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) στις επικείμενες εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην Κ. Μακεδονία η ΛΑ.Ε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας