• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνητρα για ορθή δόμηση στο Μάτι

 • A-
 • A+

Tο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της πολεοδομικής αναρχίας που υπήρχε στο Μάτι πριν από τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού γίνεται με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Προβλέπει οικονομικό κίνητρο για κτίσματα που είχαν κατασκευαστεί -ολόκληρα ή ένα τμήμα τους- σε ρέματα, σε στενούς δρόμους ή σε σημεία που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα.

Οι ιδιοκτήτες τους θα πάρουν ολόκληρη την προβλεπόμενη αποζημίωση για το συνολικό εμβαδόν του ακινήτου και μάλιστα ανεξάρτητα από τις ζημιές που έχουν υποστεί, εάν το κατεδαφίσουν και κατασκευάσουν καινούργιο σε άλλη θέση που δεν επηρεάζει το περιβάλλον ή δεν εμποδίζει την εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων που θα εκπονηθούν.

Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση θεσπίζεται η αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης για κτίσματα που βρίσκονται:

1. Σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων εκατέρωθεν του ρέματος Παππά, το οποίο θα οριοθετηθεί κατά προτεραιότητα με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Υποδομών.

2. Σε ζώνες των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα που διέπονται από τη δασική νομοθεσία. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι για ακίνητα που δεν εντάσσονται στους δασικούς χάρτες της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι αναρτήθηκαν πρόσφατα, έχει ήδη θεσπιστεί η άμεση χορήγηση πιστοποιητικού από τα αρμόδια δασαρχεία, που είναι προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

3. Σε απόσταση μικρότερη από αυτήν που ορίζει η νομοθεσία για βασικούς οδικούς άξονες και τοπικούς δρόμους μεγάλης σημασίας. Συγκεκριμένα, σε απόσταση 8,50 μέτρων γύρω από τους άξονες των δρόμων Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας και Μικράς Ασίας. Η απόσταση εκατέρωθεν του άξονα μειώνεται στα οκτώ μέτρα για τις οδούς Κυανής Ακτής, Αχιλλέως, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Αργυράς Ακτής, Περικλέους και στην ανώνυμη οδό της νοητής επέκτασης του δυτικού τμήματος της οδού Αχιλλέως. Οι άξονες των συγκεκριμένων δρόμων προσδιορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα σε 60 ημέρες από την ψήφιση του μέτρου.

Αναστολή αδειών

Η αναστολή της έκδοσης αδειών δόμησης για όλες τις κατηγορίες ισχύει για έναν χρόνο, αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλα δύο, όπως ορίζει η πολεοδομική νομοθεσία, για να μη δημιουργηθούν καταστάσεις που ακυρώνουν τους σχεδιασμούς.

Αναστέλλεται επίσης η έκδοση οικοδομικών αδειών για όλα τα αδόμητα ακίνητα που είναι εκτός σχεδίου, για την προσθήκη νέων τμημάτων σε υφιστάμενα κτίρια, καθώς και για περιφράξεις στην περιοχή που βρίσκεται ανατολικά της οδού Ποσειδώνος, από τη συμβολή της με τη Μικράς Ασίας ώς τη Δημοκρατίας.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η κατά περίπτωση ακύρωση της αναστολής, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα η οριοθέτηση του ρέματος Παππά ή η νέα οικοδομή θα κατασκευαστεί σε ικανή απόσταση από τον άξονα του μελλοντικού δρόμου, που θα πιστοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία καταγραφής των ζημιών.

Επιτρέπεται επίσης η αποκατάσταση μικρών ζημιών σε πολυώροφα κτίρια, ανεξάρτητα από τη θέση τους, με την προϋπόθεση ότι δεν απαιτείται να προηγηθούν μέτρα ενίσχυσης της στατικής επάρκειάς τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
Ενας πρότυπος οικισμός, έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων, με σύγχρονες υποδομές και ελεύθερους χώρους, θα ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες που αφάνισαν το περασμένο καλοκαίρι το Μάτι.
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διευκρινίσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών στο Μάτι
Δωρεάν από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών ή ιδιώτες εθελοντές γίνονται οι μελέτες για μικρές παρεμβάσεις σε κτίσματα που έχουν υποστεί περιορισμένες ζημιές κατά τη φονική πυρκαγιά το Μάτι. Για...
Διευκρινίσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάτι: Μόνο 30 ιδιοκτήτες με «κόκκινο» ακίνητο ζήτησαν την κατεδάφιση του κτίσματος
Καταπατήσεις δημόσιας δασικής γης και πολεοδομικές παραβάσεις αναδείχθηκαν μέσα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Οι αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών έδειξαν ότι περίπου 260 κτίσματα είναι...
Μάτι: Μόνο 30 ιδιοκτήτες με «κόκκινο» ακίνητο ζήτησαν την κατεδάφιση του κτίσματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων σε διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του πολεοδομικού νομοσχεδίου. Με το σημερινό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες...
Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανατροπές για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα
Αυξήσεις στην εισφορά σε γη για μικρά οικόπεδα που εντάσσονται στο σχέδιο και σημαντικές μειώσεις για μεγάλες ιδιοκτησίες προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος, που προωθείται στη Βουλή. Στις...
Ανατροπές για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας