Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαύρα μαντάτα από την Black Friday
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαύρα μαντάτα από την Black Friday

  • A-
  • A+

Σε Black Week (μαύρη εβδομάδα) μετατράπηκε φέτος το ελληνικό Black Friday την τρίτη χρονιά της παρουσίας του στη χώρα μας. Ναι μεν υπάρχει μια τόνωση της αγοράς, αλλά στην πράξη ακυρώνονται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και μειώνεται η ζήτηση τις υπόλοιπες μέρες αλλά και τις γιορτές, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του εμπορίου.

Παράλληλα, συνδικάτα και ομοσπονδίες εργαζομένων καταδικάζουν το νέο έθιμο που οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Φέτος συμμετείχαν στις προσφορές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, από τις αλυσίδες ηλεκτρονικών και ένδυσης, που έχουν άλλωστε και τη μεγαλύτερη ζήτηση, έως γυμναστήρια, ομάδες μπάσκετ, κομμωτήρια και ασφαλιστικές! Και σε όσους δεν έφτανε η Black Week, σήμερα ακολουθεί η Cyber Monday, ημέρα μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η έλευση της φετινής Black Friday είχε ξεκινήσει να διαφημίζεται από τα τέλη Οκτωβρίου με φυλλάδια προσφορών και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κορυφώθηκαν από την περασμένη Δευτέρα και μετά.

Οπως όμως μας είπαν πολλοί καταναλωτές και παρακολουθώντας τη συζήτηση στο διαδίκτυο, οι προσφορές των ελληνικών αλυσίδων δεν κινήθηκαν στα ύψη του εξωτερικού, όπου φτάνουμε σε εκπτώσεις ακόμα και 80% σε είδη πρώτης γραμμής. Πολλές φορές ήταν της τάξης του 10% και 20% και σίγουρα όχι περισσότερο από 50%.

Επικριτικός για την επέκταση σε Μαύρη Εβδομάδα ήταν σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης: «Καταφέραμε μόλις την τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής της στην Ελλάδα να την ξεχειλώσουμε από ημέρα σε εβδομάδα. Μία Μαύρη Παρασκευή σίγουρα δεν θα φέρει άσπρη μέρα στο λιανικό εμπόριο που έχει απολέσει το 40% του τζίρου του μετά το 2008. Προσωρινά, ίσως τονώσει τον τζίρο των μεγάλων αλυσίδων, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει αναιμική κατανάλωση στην υπόλοιπη αγορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Περσινή έρευνα (2017) της ΕΣΕΕ για τον αντίκτυπο της Black Friday διαπίστωσε συγκέντρωση της εμπορικής κίνησης εκείνη την ημέρα και μείωση τις επόμενες. Επιπλέον, μικρά καταστήματα και όσα δεν βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές (η συμμετοχή στο κέντρο της Αθήνας προσέγγισε το 90%) δεν φάνηκε να επωφελούνται, είτε συμμετείχαν είτε όχι.

Οι εργαζόμενοι

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ/MotionTeam

«Το Black Friday επεκτάθηκε σε μία εβδομάδα, μαύρη εβδομάδα για τους εργαζόμενους γιατί επικρατούν συνθήκες εντατικοποίησης, έχουμε έξαρση της υποδηλωμένης απασχόλησης, αφού πολλοί συνάδελφοι που δουλεύουν με μερική απασχόληση αναγκάζονται να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες που δεν δηλώνονται», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, σχετικά με το εργασιακό καθεστώς της «γιορτής».

Η ΟΙΥΕ κάνει ακόμα λόγο για καταναλωτική υστερία, εργαζόμενους «εξιλαστήρια θύματα» και ζητά εξορθολογισμό του ωραρίου των καταστημάτων και επαναφορά της ΕΓΣΕΕ και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και ο «Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία» που έκανε λόγο για «μια ακόμα καταναλωτική αρένα για αποκτηνωμένους πελάτες και ταλαίπωρους εμποροϋπαλλήλους», καλώντας τους τελευταίους να καταγγείλουν με κάθε τρόπο κινηματικά και νομικά το ξεχείλωμα του ωραρίου τους.

Τρεις στους 10 ψώνισαν την Παρασκευή

Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιο πολλές αγορές μέσω διαδικτύου καταγράφει η ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την Black Friday. Στην έρευνα συμμετείχαν 430 άτομα όλων των ηλικιών πανελλαδικά.

Οπως δείχνουν τα ευρήματα, το 30% των ερωτηθέντων πραγματοποίησε αγορές την Παρασκευή (23 Νοεμβρίου) από τους οποίους το 21% ψώνισε σε εμπορικά καταστήματα, το 34% μόνο διαδικτυακά και το υπόλοιπο 45% και σε καταστήματα και σε e-shops.

Τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των καταναλωτών είχαν τα καταστήματα νέων τεχνολογιών, καλλυντικών και ένδυσης/υπόδησης.

Η πλειοψηφία των καταναλωτών (31,3%) ξόδεψε ώς 50 ευρώ, το 28,4% ξόδεψε από 51 ώς 100 ευρώ και ένα 7,5% ξόδεψε πάνω από 501 ευρώ.

Πάντως, στην ερώτηση «αν αξίζει να πραγματοποιήσει κάποιος αγορές την ημέρα Black Friday», το 28% απάντησε ότι αξίζει, το 40% δεν εξέφρασε άποψη, ενώ το 31,5% απάντησε αρνητικά και θεωρεί ότι δεν αξίζει.

«Πράσινη Παρασκευή» στη Γαλλία

«Οχι στην καταναλωτική φρενίτιδα», είπαν φέτος περισσότερες από 180 εταιρείες στη Γαλλία. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν προχώρησαν σε εκπτώσεις και έκαναν λόγο για ένα anti-Black Friday κίνημα (Green Friday) που θα προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση, δεσμευόμενες μάλιστα ότι το 15% των εσόδων τους από το συγκεκριμένο τριήμερο θα δοθεί σε οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσι από το δίκτυο Envie και φέτος είχε αυξημένη συμμετοχή.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα mall αναστέναξαν οι κάρτες!
«Η κίνηση είχε μια συγκρατημένη πτώση, αλλά όχι αυτό τον όλεθρο που πολλά κανάλια παρουσιάζουν. Οι πελάτες πληρώνουν πια με πλαστικό χρήμα» μας λένε οι περισσότεροι υπεύθυνοι καταστημάτων. Πολλοί μάλιστα...
Στα mall αναστέναξαν οι κάρτες!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην εστίαση
Οδηγό επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση εν όψει της 25ης Μαΐου εξέδωσε ο ΕΦΕΤ (www.efet.gr) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης...
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην εστίαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λίγος κόσμος στο άνοιγμα των malls
Η έντονη ζέστη σε συνδυασμό με το ότι ήταν Δευτέρα έπαιξαν ρόλο, με τους πολίτες που έκαναν τα ψώνια τους να είναι αρκετά προσεκτικοί και να περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» ως δελεαστικό παράγοντα την ύπαρξη...
Λίγος κόσμος στο άνοιγμα των malls
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπόριο μοναχικών καρδιών τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Η «γιορτή των ερωτευμένων» προκαλεί αμόκ καταναλωτισμού στον πλανήτη, ωστόσο οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι η Δύση πεθαίνει κυριολεκτικά από μοναξιά, η οποία βλάπτει την υγεία όσο 15 τσιγάρα ημερησίως.
Εμπόριο μοναχικών καρδιών τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στερνή πικρή γεύση από τα γλυκά Karavan
Ενας μικρός παράδεισος σε λίγα τετραγωνικά για όσους αγαπούσαν τα ανατολίτικαγλυκά ήταν τα καταστήματα Karavan. Η γνωστή αλυσίδα, με παρουσία άνω των 30 ετών, βάζει τίτλους τέλους. Στα 5 εναπομείναντα...
Στερνή πικρή γεύση από τα γλυκά Karavan

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας