• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.4°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 7.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / 0.1°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C -0.1°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.2°C / 7.2°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  0 BF
  49%
MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν έβγαλε τζίνι από το μπουκάλι

 • A-
 • A+

Η τελευταία πολιτική αποστολή που έχει αναλάβει ο Γιάννης Μπουτάρης είναι να βγάλει το τζίνι από το μπουκάλι. Να σώσει, δηλαδή, την παράταξή του από τη διάλυση, βρίσκοντας νέο ηγέτη. Και τα δύο, ωστόσο, φαντάζουν σήμερα έως ακατόρθωτα, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος δεν άφησε κανέναν να αναπτυχθεί κάτω από τη σκιά του και όσοι το αποπειράθηκαν είναι σήμερα σε αντίπαλα σχήματα.

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Μπουτάρη δεν έδωσε κάτι νεότερο σε σχέση με όσα είχε πει στους δημοτικούς συμβούλους του για τους λόγους που τον ώθησαν να μην είναι υποψήφιος και πάλι.

Το μήνυμα

«Η απόφασή μου είναι καθαρά προσωπική, υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση 16 χρόνια και κουράστηκα. Εξάλλου ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, ό,τι είχα να δώσω το έδωσα». Μάθαμε ακόμη ότι «ενημέρωσα για την απόφασή μου τον πρωθυπουργό με μήνυμα» (;) και «μου απάντησε ότι σέβεται την απόφασή μου».

Είχε πάντως αυτοκριτική διάθεση, καθώς αναγνώρισε ότι έχει κάνει και «χοντρά λάθη» και ως κορυφαίο ανέφερε το Μακεδονικό.

Η αρχική του τοποθέτηση για το θέμα («ήταν λάθος η θέση μου για το Μακεδονικό και άκαιρη η τοποθέτησή μου») χρειάστηκε διευκρίνιση για να γίνει αντιληπτό ότι εννοούσε πως «η θέση μου παραμένει η ίδια, ωστόσο έκανα άστοχες δηλώσεις σε λάθος χρόνο, σε σχέση με τον όγκο των διαδηλώσεων και του πατριωτισμού που υπήρχε. Βέβαια υπήρχε και τραγική παραπληροφόρηση και παραποίηση των δηλώσεών μου. Με βρίζουν λες και υπέγραψα εγώ τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Εκανε έναν μίνι απολογισμό για όσα κατάφερε η διοίκησή του στον δήμο, αναφέροντας ενδεικτικά πως παρέλαβε έναν δήμο μέσα στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση και ανέφερε ως παραδείγματα πως «το 2010 ο δήμος έδινε για υπερωρίες και εξαιρέσιμα στην καθαριότητα 4 εκατομμύρια, ενώ το 2017 δίναμε μόλις 1 εκατομμύριο. Ο προϋπολογισμός στα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν το 2010 περίπου 7 εκατομμύρια και το 2017 3,3 εκατομμύρια, ενώ οι οφειλές προς προμηθευτές του δήμου το 2010 ήταν 43 εκατομμύρια και 7 εκατομμύρια το 2017».

Ο κ. Μπουτάρης αναστοχάστηκε χθες φωναχτά για την πορεία του από το 2002, όταν είχε εμπλακεί με τα δημοτικά ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη του Αγάπιου Σαχίνη, «αν και δεν ήμουν ποτέ ΚΚΕ», για να φτάσει στο σήμερα και την προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανή την «Πρωτοβουλία» με πρόσκληση «σε όλους, από την Κεντροαριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά».

«Ανοίγουμε τις πόρτες»

Στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» πώς μπορεί να γίνει δυνατή μια τέτοια παράταξη όταν είναι γνωστός ο κατακερματισμός, απάντησε πως «όσοι δεν έρθουν χάσανε, η άρνηση θα είναι σε βάρος τους. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα και έχουμε έξι μήνες μπροστά μας». Ο δήμαρχος επέμεινε πως «ανοίγουμε τις πόρτες, απευθύνω έκκληση στα κόμματα να μην ορίσουν υποψηφίους», και με το γνωστό του ύφος είπε: «Αφήστε τα γίδια ελεύθερα…».

Ποιοι είναι υποψήφιοι επικεφαλής; Κανένα γνωστό στέλεχος της «Πρωτοβουλίας» επισήμως. Πότε θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα; «Ως τα Χριστούγεννα», η απάντηση. Πώς θα ξεκαθαρίσουν; Ποιος θα είναι επικεφαλής; Παραμένει άγνωστο, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καν δελφίνοι.

Ενδιαφέρον στοιχείο ότι χθες, μετά τη συνέντευξη του δημάρχου, τα μόνα σχόλια που υπήρξαν ήταν από τα δεξιά. Με μια ανάρτηση που συζητήθηκε ως προς τις στοχεύσεις της, οι Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μάκης Κυριζίδης, Δημήτρης Κούβελας και Ανδρέας Παπαμιμίκος, με ανακοινώσεις τους, καλούσαν σε «αλλαγή σελίδας» και «πολιτική αλλαγή στον δήμο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση με πολλά ερωτήματα
Η οικειοθελής αποχώρηση του Χασδάι Καπόν, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης και φίλου του Γιάννη Μπουτάρη, κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει υπόγεια διάθεση αμφισβήτησης της διοίκησης της...
Παραίτηση με πολλά ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ισχύς εν τη ενώσει...κατά του Μπουτάρη
Eίναι έξι και εκκινούν από διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Βάλλουν με σφοδρότητα εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά δεν ξέρουν τι θα γίνει με την παράταξή του αν ο δήμαρχος αποφασίσει να μην κατεβεί τελικά...
Ισχύς εν τη ενώσει...κατά του Μπουτάρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάρτε θέση για το νερό»
Δημόσιες και καθαρές απαντήσεις από τους υποψήφιους δημάρχους σχετικά με τις θέσεις τους για το μέλλον της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ζητά η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη...
«Πάρτε θέση για το νερό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
Κοσμοπολίτικη μεν, κυρίως όμως δεξιά, χωρίς ενοχές για το παρελθόν θα είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με όνομα συνδυασμού το «Θεσσαλονίκη -Υπεύθυνα» ο εκλεκτός της Ν.Δ....
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλος με τη λίστα μου!
Χολερικά σχόλια και δημόσιοι διαγκωνισμοί αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη δεξιά πτέρυγα. Η Ν.Δ. αποφάσισε ότι θα στηρίξει για τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Ο μέχρι...
Αλλος με τη λίστα μου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντάρτικο» στην Καλαμαριά φέρνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά
Μόνο ανώδυνα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά. Στην Καλαμαριά, όχι μόνο φούντωσε «αντάρτικο», αλλά η φημολογία περί συνεργασίας με τον σημερινό δήμαρχο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ,...
«Αντάρτικο» στην Καλαμαριά φέρνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας