Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατακραυγή για τη φυλάκιση της καθαρίστριας

Σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατακραυγή για τη φυλάκιση της καθαρίστριας

  • A-
  • A+

Η απάνθρωπη καταδίκη σε 10ετή κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας της 53χρονης καθαρίστριας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας ζήτησε χθες να διαβιβαστεί σε εκείνην η απόφαση του δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Παράλληλα η κ. Δημητρίου θα εξετάσει όλα τα στοιχεία της απόφασης, για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές πάντως, οι συνήγοροι της καθαρίστριας -εν όψει του δικονομικού περιθωρίου για την άσκηση αναίρεσης- αναμένεται να προχωρήσουν και στην υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής για την κατηγορούμενη.

Σε αυτή την περίπτωση η σχετική αίτηση μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης, ώστε να κρίνει η σύνθεση του δικαστηρίου εκείνου το αίτημα για την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης.

Πρόκειται για το ίδιο Πενταμελές Εφετείο που την καταδίκασε σε δέκα χρόνια κάθειρξη οδηγώντας την στη φυλακή.

Θυμίζουμε ότι εναντίον της γυναίκας ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/1950 «περί καταχραστών δημοσίου χρήματος» και τον Σεπτέμβριο του 2016 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 ετών (!), γιατί έκανε χρήση πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για πρόσληψη προσωπικού σε σχολείο το 1996.

Επίσης και γιατί μέχρι την απόλυσή της, το 2016, της είχαν καταβληθεί μεικτές αποδοχές που ξεπερνούσαν τις 150.000 ευρώ, όπως γράφαμε στις 15 Νοεμβρίου 2018 αναδεικνύοντας το θέμα («Ετσι «καθαρίζει» το Δημόσιο»).

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, σε δεύτερο βαθμό, την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας λόγω παραγραφής, αλλά την έκρινε ένοχη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Μεγαλώνει η αγανάκτηση

Μέρα με τη μέρα η αγανάκτηση του κόσμου μεγαλώνει για την εξαιρετικά αυστηρή τιμωρία της εργαζόμενης και την αναλγησία που επέδειξε το δικαστήριο, αγανάκτηση που εκφράζεται με ανακοινώσεις και ψηφίσματα αλληλεγγύης, από σωματεία εργαζομένων και συνδικάτα μέχρι πολιτικά κόμματα και απλούς πολίτες που δηλώνουν την αλληλεγγύη τους υπογράφοντας διαδικτυακά σε ψήφισμα για την άμεση απελευθέρωσή της.

«Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση του ΚΚΕ, με την οποία το κόμμα ζητά την άμεση αποφυλάκισή της: «Το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν».

Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο για «μόνιμη παθογένεια της ποινικής δικαιοσύνης», τονίζοντας την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) που επιβάλλει να αναλογεί το βάρος της ποινής με το βάρος της πράξης.

«Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας. Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Ελεος!» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ.

Με ανακοίνωσή του παρεμβαίνει το Σωματείο Καθαριστριών-Καθαριστών Νομού Μαγνησίας: «Δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Οπου η αστική δικαιοσύνη έχει ‘‘ερμητικά κλειστά τα μάτια’’ μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Επτά χιλιάδες υπογραφές

Και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας: «Ξέρουμε ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να καθαριστεί μόνο του γιατί θα έπρεπε να ξεριζώσει την καρδιά του: το κέρδος που βγαίνει από το στύψιμο της εργατικής δύναμης, από την κλοπή του πλούτου που παράγουμε. Είμαστε σίγουροι ότι και στις Φυλακές Θήβας που κρατείται η συναδέλφισσα δίνει τον αγώνα τον καλό, όπως τον έδινε βγάζοντας καθημερινά το μεροκάματο. Ομως έστω και μία μέρα φυλάκιση σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της».

Την ίδια στιγμή στην πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών avaaz, μετά από σχετική πρωτοβουλία έξι ενημερωτικών ιστοσελίδων, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της γυναίκας, μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο.

Κωνσταντίνα Κούνεβα στην «Εφ.Συν.»
«Σαν το καρβέλι που έκλεψε ο Γιάννης Αγιάννης»

«Ενιωσα σοκ από την πρώτη στιγμή που έμαθα για την απίστευτα άδικη δικαστική απόφαση. Επικοινώνησα μάλιστα με την καταδικασμένη καθαρίστρια στις φυλακές της Θήβας, όπου οδηγήθηκε, για να βρούμε τρόπους υποστήριξης. Χαίρομαι που οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν και τώρα υπάρχει κύμα συμπαράστασης. Τα συνδικάτα και οι συλλογικές οργανώσεις πρέπει να πρωτοστατήσουν σ’ αυτό. Ο πρώτος στόχος είναι να ανασταλεί άμεσα η εκτέλεση της ποινής της, με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλει ο δικηγόρος της.

Το δικαστήριο που θα εξετάσει το αίτημα πρέπει να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας που αντιδρά και αγανακτεί. Ενα ασήμαντο ‘‘αδίκημα’’ δεν μπορεί να διορθώνεται με μια τεράστια αδικία. Θυμηθείτε τον ήρωα του Ουγκό στους ‘‘Αθλιους’’. Είναι κρίμα η Δικαιοσύνη, που είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάτων, να γίνεται διώκτης τους. Δεν είμαι νομικός για να κρίνω νομικά την υπόθεση. Αλλά καταλαβαίνω ότι το να καταδικάζεται μια γυναίκα που είχε ανάγκη τη δουλειά ως ‘‘καταχραστής του δημοσίου χρήματος’’ είναι τουλάχιστον παράλογο.

Ποια ήταν η ‘‘κατάχρηση’’; Οι μισθοί που πήρε για τις υπηρεσίες τις οποίες επί χρόνια παρείχε στο Δημόσιο ως καθαρίστρια; Τι θα άλλαζε στη δουλειά της αν το Ενδεικτικό του Δημοτικού έγραφε ΣΤ’ τάξη, χωρίς πλαστογράφηση; Προφανώς πρέπει να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο που επέτρεψε μια τέτοια απόφαση. Είναι υποκρισία και πρόκληση προς την κοινωνία, την ώρα που ακούει για σκάνδαλα δισεκατομμυρίων εις βάρος του Δημοσίου, να της λέμε ότι το πρόβλημα είναι το καρβέλι που έκλεψε ο πεινασμένος Γιάννης Αγιάννης».

Εύη Καρυδάκη, πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, στην «Εφ.Συν.»
«Είναι αγωνίστρια της ζωής»

«Πρόκειται για μια πρωταγωνίστρια της ζωής, η οποία αγόγγυστα προσπαθούσε να φροντίσει την οικογένειά της, δουλεύοντας σκληρά για 20 χρόνια. Μεγάλωσε στο ‘‘Χατζηκυριάκειο’’ ορφανοτροφείο. Ηταν παιδί πολυμελούς οικογένειας. Είχε άλλα εννιά αδέλφια, όλα διασκορπισμένα σε ορφανοτροφεία. Παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία και έκανε δύο εξαίρετα παιδιά. Στα 29 της προσλήφθηκε ως καθαρίστρια και μέχρι το 2016, που απολύθηκε, δούλευε για να ζήσει την οικογένειά της, καθώς ο σύζυγός της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι αγωνίστρια!

Από τον Σεπτέμβριο παρακολουθεί μαθήματα για να μπορέσει να πάρει και το απολυτήριο Γυμνασίου. Δεν αναρωτιέμαι γιατί η συνάδελφός μου παραποίησε το απολυτήριο Δημοτικού. Είναι αυτονόητο: είχε απόλυτη ανάγκη να εργαστεί.

Αναρωτιέμαι αν αυτοί που ορίζουν τη ζωή μας και την πορεία της χώρας, έχουν όλα αυτά τα διδακτορικά και τα πτυχία που λένε! Βάζουν φυλακή μία εργαζόμενη γυναίκα, την ώρα που μεγαλο-ιδιώτες, οι οποίοι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, δεν έχουν μείνει ούτε μία μέρα στη φυλακή!»

 Tweets επώνυμων και ανώνυμων

 Stavros Theodorakis @St_Theodorakis: «Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Πού ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια».

◼ Harry Theoharis @htheoharis: «Η Δικαιοσύνη εξάντλησε την αυστηρότητά της σε μια καθαρίστρια στον Βόλο την ίδια ώρα που Δικαστική υπάλληλος αθωώθηκε ενώ είχε πλαστογραφήσει πτυχίο Νομικής. Και οι δυο αποφάσεις πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα το δικαστικό σώμα».

◼ alex.st @alex64st: «Την έπιασαν την καθαρίστρια. 10 χρόνια φυλακή! Μην κλειδώσετε την πόρτα μπορείτε να είστε ήσυχοι δεν κινδυνεύετε πια».

Nick Liodakis @liodosliodos198: «Η χώρα τελικά καταστράφηκε από έναν τυροπιτά, έναν καστανά και μια καθαρίστρια»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ντρέπομαι, αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου»
Την ευγνωμοσύνη της εξέφρασε η 53χρονη καθαρίστρια σε όλους όσοι της στέκονται αλληλέγγυοι, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος του Βόλου» πως παραποίησε τα στοιχεία του πιστοποιητικού Δημοτικού Σχολείου...
«Ντρέπομαι, αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πανηγυρική αθώωση της Θάλειας Στάχτου
Προσωπική αθώωση για τη Θάλεια Στάχτου. Συλλογική δικαίωση για τους εργαζόμενους του Δήμου Βόλου και το συνδικαλιστικό τους όργανο. Μαζί και ένα ρήγμα στην αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής Μπέου.
Πανηγυρική αθώωση της Θάλειας Στάχτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέσσερα χρόνια εκφοβισμού και φίμωσης
Αύριο εκδικάζεται η μήνυση δέκα συμβούλων του Μπέου εναντίον της Θάλειας Στάχτου, που σύρεται στα δικαστήρια γιατί θέλησε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και τα δικαιώματα εργαζομένων-συναδέλφων της.
Τέσσερα χρόνια εκφοβισμού και φίμωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχασαν 12 χρόνια εργασίας
Εξι εργαζόμενοι του δήμου Καλαμάτας που δούλευαν πάνω από μία δεκαετία με συμβάσεις stage χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με μισθό 500 ευρώ απολύθηκαν τελικά χωρίς αποζημίωση
Εχασαν 12 χρόνια εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκανε πίσω ο Δήμος Αιγάλεω
Απέσυρε την έφεση που είχε αποφασίσει να ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τους εργαζόμενους του Δήμου Αιγάλεω στη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών 13ου και 14ου μισθού η δημοτική αρχή της πόλης. Η...
Εκανε πίσω ο Δήμος Αιγάλεω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον εισαγγελέα για τις απειλές κατά του γυμνασιάρχη Ιωλκού
Τον εισαγγελέα Βόλου ενημέρωσε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, Σωκράτης Σαβελίδης, για τις απειλές που δέχεται ο διευθυντής του Γυμνασίου Ιωλκού γιατί στο σχολείο του οποίου είναι...
Στον εισαγγελέα για τις απειλές κατά του γυμνασιάρχη Ιωλκού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας