• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.2°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 18.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.7°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  0 BF
  55%

Εκτός από τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης ενδιαφέρθηκαν εταιρείες από τον Καναδά και το Ισραήλ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκίνηση για φαρμακευτική κάνναβη

 • A-
 • A+

Σε ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμα τα πρώτα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης της χώρας μας. Οι υπογραφές για τις δύο πρώτες αδειοδοτήσεις εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης «έπεσαν» χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έχουν κατατεθεί ακόμα 12 φάκελοι οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί όλοι.

Ο λόγος γίνεται για συνολική επένδυση 185,2 εκατομμυρίων ευρώ και το άνοιγμα 770 θέσεων εργασίας.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης.

Αδειες μέχρι στιγμής έχουν λάβει οι εταιρείες BIOMECANN A.E., που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ, που αφορά 11 στρέμματα καλλιέργειας και προβλέπει τη δημιουργία 51 θέσεων εργασίας, και η εταιρεία BIOPROCANN A.E., που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ, που αφορά 47 στρέμματα καλλιέργειας και προβλέπει 66 θέσεις εργασίας.

«Σήμερα έχουμε το πρώτο βήμα της έμπρακτης λειτουργίας ενός νέου πλαισίου που έθεσε η Πολιτεία μέσα από μία σοβαρή προετοιμασία και υπουργικό συντονισμό, προκειμένου να διαμορφώσουμε, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πλέγμα ρυθμίσεων», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο ίδιος στάθηκε στην προσπάθεια προσέγγισης του θέματος της προοπτικής παραγωγής και διάθεσης αυτού του «ιδιότυπου φαρμάκου», της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της «ευχερούς και οικονομικά προσιτής πρόσβασης των ασθενών σε φαρμακευτικά προϊόντα» που «αποδεδειγμένα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», αλλά και της «αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων μιας αναδυόμενης αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο». Και σχολίασε ότι «αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι “Κασσάνδρες”, που έκαναν λόγο για ανελαστικό και απαγορευτικό για επενδύσεις πλαίσιο, δεν επιβεβαιώθηκαν».

«Το έντονο, διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Τα αιτήματα των αδειών, πρόσθεσε, αφορούν εταιρείες ελληνικών συμφερόντων αλλά και από Καναδά, Ισραήλ κ.λπ., πολύ μεγάλα ονόματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν και τεχνογνωσία και εξοικείωση.

Οπως εξήγησε, οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια και η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση, ενώ το ελάχιστο όριο για τέτοιου είδους επένδυση είναι τα 4 στρέμματα. «Εχει διαμορφωθεί μια νομοθεσία πλήρης και επαρκής γι’ αυτού του είδους την παραγωγή και η ευαισθησία που έχουμε εξασφαλίζει όλες τις πλευρές για την ασφάλεια του παραγόμενου προϊόντος αλλά και για την ασφάλεια εκ μέρους της πολιτείας σε ποιους δίνεται η άδεια» κατέληξε ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι «στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας, εκτός από τη σταθερότητα, είναι έτοιμη να δεχτεί επενδύσεις. Πρόκειται για μια κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, που αναμένεται ότι θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος προανήγγειλε την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη ώστε τα προϊόντα αυτά να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Τα φάρμακα

Τα φάρμακα αυτά θα κυκλοφορούν σε προσιτές τιμές σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Θα συνταγογραφούνται όπως αυτά που υπάγονται στην ευρεία έννοια των ναρκωτικών ουσιών, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία μητρώου ασθενών, πρόσθεσε.

Επιτροπή του ΕΟΦ, επιστημονικά καταρτισμένη, θα καθορίσει τις τελικές προτάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το κλινικό κομμάτι.

Παράλληλα, όπως είπε ο Αν. Ξανθός, προωθείται και αναδιοργάνωση κρατικού μονοπωλίου για την απαραίτητη ευελιξία ώστε να διεκπεραιωθεί η όλη διαδικασία και να είναι εύκολη και υπεύθυνη η διαδικασία πρόσβασης των ασθενών στη συνταγογράφηση με την κατάλληλη δοσολογία. Ανέφερε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συζήτηση για την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά σε καραντίνα η Ν. Σμύρνη Λάρισας
Σε 35 ανήλθαν τα κρούσματα από την δειγματοληψία που πραγματοποίησαν κμονάδες του ΕΟΔΥ στη συνοικία των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, με αποτέλεσμα να επιβληθούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.
Ξανά σε καραντίνα η Ν. Σμύρνη Λάρισας
ΥΓΕΙΑ
Ερευνα για το κρούσμα σύφιλης στο Νοσοκομείο Λάρισας
Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με αφορμή δημοσίευμα για έκθεση γιατρών και νοσηλευτών στον κίνδυνο μόλυνσης με σύφιλη από ετοιμόγεννη γυναίκα.
Ερευνα για το κρούσμα σύφιλης στο Νοσοκομείο Λάρισας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ολα τα φάρμακα παρακολουθούνται στενά»
Ο Ιωάννης Γουλής, αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαντάει σε 7 ερωτήματα της «Εφ.Συν.» για τη ρανιτιδίνη.
«Ολα τα φάρμακα παρακολουθούνται στενά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να εκδίδεται κάρτα ασθενούς για χρήση ιατρικής κάνναβης»
Πόσος πόνος μπορεί να κρύβεται πίσω από 200 λέξεις; Ποιες είναι αυτές οι 200 λέξεις; Το ψήφισμα για τη συλλογή υπογραφών σχετικά με την έκδοση κάρτας ασθενών για την ιατρική χρήση κάνναβης που κυκλοφόρησε στο...
«Να εκδίδεται κάρτα ασθενούς για χρήση ιατρικής κάνναβης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος
Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση στην κατ’ επανάληψη δέσμευση του πρωθυπουργού για «άμεση και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», που αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο άμεση.
Δειλό το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του καπνίσματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Υγείας. Ποιοι φορείς θα αναλάβουν τη λειτουργία τους και ποιες προδιαγραφές θεσπίστηκαν για τις εγκαταστάσεις.
Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας