Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική αντιπαράθεση για τα χρέη Λαυρεντιάδη
ΑΠΕ / ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για τα χρέη Λαυρεντιάδη

  • A-
  • A+

Γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές των μεγάλων χρεών της ELFE (της εταιρείας Λιπασμάτων Καβάλας που ανήκει στον Ομιλο Λαυρεντιάδη) προς τη ΔΕΠΑ πήραν και πολιτικές διαστάσεις, με δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη ο Θόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και το τέλος του 2017, οπότε και αποπέμφθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ είναι κατηγορούμενος για τους χειρισμούς του στην εξόφληση λογαριασμών φυσικού αερίου, που καθυστερούσαν από χρόνια και ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό

Για την εξόφληση του χρέους, ο Θόδωρος Κιτσάκος είχε προτείνει να γίνει συμψηφισμός με ακίνητα του Ομίλου Λαυρεντιάδη, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΔΕΠΑ και από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη. Στις προχθεσινές δηλώσεις του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί στον Ομιλο Λαυρεντιάδη, κατονόμασε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης για τους οποίους ανέφερε ότι «γνώριζαν» για τις προωθούμενες λύσεις με τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

Επικαλέστηκε όμως «άγνοια» για το γεγονός ότι τα ακίνητα που θα δίνονταν ως αντάλλαγμα ήταν δεσμευμένα από το 2014 από την Αρχή Καταπολέμησης του μαύρου χρήματος και υποστήριξε ότι το πληροφορήθηκε στα μέσα του 2016, όπως και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.

Η ίδια Αρχή από τον Μάρτιο του 2017 κάνει έλεγχο στις συναλλαγές της ΔΕΠΑ με την ELFE, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, και ακολούθησε έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου αλλά και της διοίκησης των ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35% της επιχείρησης φυσικού αερίου.

Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η παροχή αερίου με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία του Λαυρεντιάδη θα τηρεί τον διακανονισμό. Στη νέα συνέλευση του Αυγούστου αποφασίστηκε να κατατεθεί αγωγή, ενώ από την πλευρά της η ELFE προσέφυγε στα δικαστήρια για «παράνομες» χρεώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση «πρωτόγνωρο θράσος».

Το 2008 η ΔΕΠΑ και οι πιστώτριες τράπεζες είχαν υποχρεωθεί να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ELFE με 108 εκατ. ευρώ.

Ενα χρόνο μετά, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές και με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Ν.Δ., η εταιρεία είχε μεταβιβαστεί με διαδικασίες fast track στον Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος εμπλέκεται σε πλήθος υποθέσεων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Η διαδικασία συνοδεύτηκε από ρύθμιση χρεών της εταιρείας προς τους πιστωτές ύψους 120 εκατ. ευρώ, με εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία δεν αποπληρώθηκαν. Μόνον η ΔΕΠΑ βγήκε ζημιωμένη από τη διαδικασία με 55 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση των Λιπασμάτων Καβάλας, η διοίκηση Λαυρεντιάδη είχε δημιουργήσει τρεις διαφορετικές εταιρείες, την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, την PFIC Ltd και τη Centofaro Services Ltd, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντά της και να μεταφερθούν τα κέρδη της σε offshore.

Με την έγκριση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής οι άδειες εκμετάλλευσης μεταβιβάστηκαν στις δύο από τις νέες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση λειτουργούσε με νοικιασμένους εργαζόμενους, τους οποίους εξοφλούσε έπειτα από πολλές παρεμβάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

Η διασφάλιση των περίπου 350 εργαζομένων ήταν από την αρχή το βασικό μέλημα της κυβέρνησης και με αυτό το δεδομένο συναίνεσε σε διακανονισμό για τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ, ο οποίος όμως γρήγορα παραβιάστηκε από την επιχείρηση.

Ο Γιώργος Σταθάκης, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο χρέος της ELFE ήταν «να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μη δημιουργούνται νέα χρέη» και παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την οποία τονίζει ότι «είναι αρμόδια για να κρίνει κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ».

Ηταν όμως κατηγορηματικός σε σχέση με τον Θ. Κιτσάκο, για τον οποίο επισημαίνει ότι «η θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του».

Μονιμότερη λύση

Ο αρμόδιος υπουργός κάνει λόγο για «μονιμότερη λύση», η οποία θα στηρίζεται σε σχέδιο εξυγίανσης της ELFΕ και θα περιλαμβάνει την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και τη βιώσιμη λύση των χρεών προς όλους τους πιστωτές.

Το σύνολό τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, καθώς η επιχείρηση έχει ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ και τις τράπεζες.

Η Ν.Δ., με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Σπυράκη, υιοθετεί στην ουσία τις δηλώσεις του Θ. Κιτσάκου και κάνει λόγο για «πρωτοφανές σκάνδαλο» από το οποίο προκύπτει μεγάλη ζημιά για το Δημόσιο και τους πολίτες.

Ζητά επίσης να τοποθετηθούν οι κατονομαζόμενοι υπουργοί σε σχέση με τις ενέργειες του πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ για τον οποίο σημειώνουν ότι διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και είναι στέλεχός του.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείνει το μάτι σε κατοίκους και «Δεν πληρώνω»
Να καθησυχάσει τους πολίτες της Β. Αττικής για τα ηλεκτρονικά διόδια προσπάθησε από τον Ωρωπό ο υπ. Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, ενώ προανήγγειλε την αποποινικοποίηση της αποφυγής πληρωμής τους • Ο υπουργός έχει...
Κλείνει το μάτι σε κατοίκους και «Δεν πληρώνω»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πολιτική εκτροπή» για τη Ν.Δ. η απλή διένεξη στη συνεδρίαση του ΤΕΕ
«Δεν σηκώθηκε ούτε φωνή» στην έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη συμμετοχή του ΤΕΕ σε επιτροπή υπέρ του «Ναι», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θόδωρος Σεραφείδης και επισήμανε ότι «η διαδικασία δεν ήταν νόμιμη, καθώς δεν...
«Πολιτική εκτροπή» για τη Ν.Δ. η απλή διένεξη στη συνεδρίαση του ΤΕΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χίος: Απορρίφθηκε η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων για τη δομή στο Αίπος
Δικαστήριο της Χίου, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Χίου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου κατά των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου,...
Χίος: Απορρίφθηκε η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων για τη δομή στο Αίπος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το υπερταμείο ξηλώνει τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ
Η διοίκηση του υπερταμείου ανακοίνωσε τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, χωρίς βεβαίως να εξηγήσει τους λόγους που πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την προηγούμενη απόφαση την οποία η ίδια...
Το υπερταμείο ξηλώνει τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Ευρωβουλή το πραξικόπημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Κατακραυγή για την παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο την απομάκρυνση της προέδρου Βασιλικής Θάνου ● Τι υποστήριξαν ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακοί και νομικοί για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών...
Στην Ευρωβουλή το πραξικόπημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος εποχής στα ταξί
Υστερα από έξι θητείες στην κεφαλή της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί, ο Θύμιος Λυμπερόπουλος αποχωρεί μη βάζοντας υποψηφιότητα στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Τέλος εποχής στα ταξί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας