Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα

  • A-
  • A+

Θα περίμενε κανείς ότι, μετά τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές εικόνες από τα δύο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης, που είδαν το φως της δημοσιότητας και από την «Εφ.Συν.», θα δινόταν ένα τέλος με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.

Ωστόσο, πέραν της σύλληψης του υπευθύνου για τα κυνοκομεία, αντιδημάρχου Σπάρτης Σταύρου Αργυρόπουλου στις 9/11, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση του σχετικού νόμου, τίθεται εν αμφιβόλω αν θα υπάρξει αίσιο τέλος ώστε να αποκατασταθεί η ακραία διασαλευμένη ευζωία των ζώων, αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ερμηνεύει τον νόμο κατά το δοκούν, σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους.

Αμεση λύση για το ζήτημα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου ομάδα φιλόζωων ακτιβιστών τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο μέσα από τα δύο κυνοκομεία του δήμου, στα οποία απεικονίζονται νεκρά ζώα σε αποσύνθεση δίπλα σε υγιή, διάσπαρτα κρανία και οστά σκύλων, μεγάλοι όγκοι πεταμένων, χύμα και σε αποσύνθεση εντοσθίων αντί της κατάλληλης τροφής, ζώα άρρωστα και σκελετωμένα, δεμένα με κοντές αλυσίδες που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και περιττώματα παντού.

Μετά τις αποκαλύψεις, τόσο ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» (βλ. «Γι’ αυτές τις εικόνες ευθύνονται δίποδα ζώα...» - 2/11/2018) όσο και ο αντιδήμαρχος Σταύρος Αργυρόπουλος είχαν υποστηρίξει ότι όλα ήταν σκηνοθετημένα και ότι τα ζώα μεταφέρθηκαν εσκεμμένα εκεί στο πλαίσιο μιας προβοκάτσιας για σπίλωση του δήμου.

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς τους διέψευσαν οι αρμόδιες αρχές που έπραξαν κατά νόμο. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της διενέργειας ελέγχου που πραγματοποίησε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου την 1/11 στο κυνοκομείο στην Αγία Κυριακή Σπάρτης όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι υπήρχαν αρκετά ζώα με δερματικές αλλοιώσεις, ότι βρέθηκε νεκρό ζώο σε προχωρημένη σήψη και ότι στον χώρο, όπως και στα κελιά των σκύλων, υπήρχαν στάσιμα υγρά και κόπρανα και στο δάπεδο εντόσθια πτηνών και λίπος που διετίθεντο ως τροφή χύδην.

Στις 7/11 η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα κοινοποιεί απόφαση με την οποία:

● Απαγορεύει την είσοδο νέων ζώων στον χώρο φύλαξης αδέσποτων στην Αγία Κυριακή.

● Για τα ζώα που φιλοξενούνται ήδη στον χώρο ο Δήμος Σπάρτης υποχρεούται να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου (σήμανση, κτηνιατρική εξέταση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, θεραπευτική αγωγή, στείρωση, υιοθεσία και επανένταξη στο οικείο περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου που περισυνελέγησαν).

● Μετά την απομάκρυνση όλων των ζώων –και αφού έχουν προηγηθεί τα προαναφερόμενα– ο χώρος σφραγίζεται, αφού δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σε ανάλογο πνεύμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου είχε κινηθεί και εντολή προς τον δήμο που εκδόθηκε από την εισαγγελέα Σπάρτης, όμως οι εντολές εκ των άνω δεν φαίνεται να έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, Σταύρος Αργυρόπουλος, τις αξιοποίησε με τη δική του ερμηνεία προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ετσι, ισχυρίστηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ότι «ο φιλοζωικός Σπάρτης προκάλεσε με εντολή εισαγγελέα τελικά να πρέπει να αφεθούν συν-πλην 300 υγιή σκυλιά στην πόλη!!!», ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Απαγορεύεται πλέον η οποιαδήποτε νέα είσοδος ζώου στους χώρους και έχει διαταχθεί όλα τα υγιή ζώα που πληρούν τις διατάξεις για επανένταξη να τοποθετηθούν στον αστικό ιστό. Οι εντολές δόθησαν από την κ. αντιπεριφερειάρχη και την εισαγγελέα Σπάρτης».

Οι ισχυρισμοί του κ. Αργυρόπουλου αναπαράχθηκαν από κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, σπέρνοντας τον πανικό. «Κλείνει τα καταφύγια στη Σπάρτη η Τζανετέα! Ολα τα αδέσποτα στην πόλη!», «300 σκυλιά θα αφεθούν ελεύθερα στη Σπάρτη - Σφραγίζουν τους χώρους φιλοξενίας τους», «Κίνδυνος να γεμίσουν αδέσποτα οι δρόμοι της Σπάρτης!», ήταν κάποιοι από αυτούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ΠΦΠΟ, κατά παράβαση και πάλι της νομοθεσίας, ο εντεταλμένος για τα αδέσποτα ζώα, κ. Αργυρόπουλος, άρχισε αυθαίρετα να τοποθετεί ζώα στην πόλη και μάλιστα αστείρωτα.

Επανατοποθέτηση

Γιατί αυθαίρετα; «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η εισαγγελική εντολή αλλά και αυτή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις μας μαζί τους, είναι η σύννομη επανατοποθέτηση των ζώων πάντα μετά από αποφάσεις της αρμόδιας 5μελούς επιτροπής για το πώς, πότε και πού θα ξεκινήσει σταδιακά η επανατοποθέτηση των ζώων αυτών και πάντα με την πρόνοια για τη φροντίδα τους και σε συνέργεια με τις γειτονιές, όσων ζώων πρέπει και μπορούν να επανατοποθετηθούν», αναφέρει η ΠΦΠΟ.

«Η εφαρμογή του νόμου απαιτεί πριν την επανατοποθέτηση τα ζώα να έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταχωρηθεί, να έχουν εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί, να είναι υγιή και όχι άρρωστα, όπως είναι πάρα πολλά ζώα μέσα στο κυνοκομείο στα οποία πρέπει να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, για τα δε ζώα που προδήλως δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στην πόλη να έχει γίνει προσπάθεια υιοθεσίας τους κ.λπ.», επισημαίνει. «Επομένως, τα όσα διασπείρονται με πρόδηλη την προσπάθεια να στραφεί η κοινωνία κατά των φιλόζωων που αποκάλυψαν τον εφιάλτη αυτό στο κυνοκομείο Σπάρτης και να μεταθέσουν τις ευθύνες του Δήμου στους πολίτες είναι εκ του πονηρού», καταλήγει.

Μια γενικόλογη, αλλά δεσμευτική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για την κατάσταση των κυνοκομείων, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, δεν φαίνεται ότι θα λύσει το πρόβλημα.

Ο υπουργός επισημαίνει ότι πολλές φορές είναι αναποτελεσματικές οι προσπάθειες «διαχείρισης» των αδέσποτων ζώων από δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς και αναφέρεται στην ύπαρξη καταγγελιών για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

«Εχω το καθήκον να παρέμβω προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα δημοτικά και ιδιωτικά κυνοκομεία», αναφέρει.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
Την καθολική απαγόρευση των βάρβαρων εθίμων και θρησκευτικών τελετών που περιλαμβάνουν βασανισμό ζώων ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή τις θρησκευτικές τελετές στο νησί της...
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια-«ταξί» της Σαντορίνης
Σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, που διοργανώνεται από την οργάνωση Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA) – τη μεγαλύτερη στον κόσμο οργάνωση για τα...
Παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια-«ταξί» της Σαντορίνης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γι’ αυτές τις εικόνες ευθύνονται δίποδα ζώα...
Εικόνες φρίκης, αποτροπιασμού και ντροπής αποτυπώνονται σε φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν φιλόζωοι ακτιβιστές μέσα από τα δύο κυνοκομεία της Σπάρτης, που, όμως, αμφισβητεί ο δήμαρχος Ευάγγελος Βαλιώτης, ο...
Γι’ αυτές τις εικόνες ευθύνονται δίποδα ζώα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λουκέτο στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων
Με τραγική καθυστέρηση αναστάλθηκε τελικά η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων στην περιοχή Μετόχι της Αίγινας (ΕΚΠΑΖ), η οποία ίσχυε από το 2003, έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή...
Λουκέτο στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνα» στο Αττικό Πάρκο για τις επιδείξεις με τα δελφίνια
Πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ επιβλήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο, για τις παράνομες παραστάσεις που...
«Καμπάνα» στο Αττικό Πάρκο για τις επιδείξεις με τα δελφίνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «ανάσα» για τα ιπποειδή στη χώρα μας
Την ώρα που κάνουν τον γύρο του κόσμου οι ντροπιαστικές εικόνες βασανισμού τους στα ελληνικά νησιά, αλλά αφού και στα χωριά η κακοποίησή τους αποτελεί σχεδόν παράδοση, τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια...
Μια «ανάσα» για τα ιπποειδή στη χώρα μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας