• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 6.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 8.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 5.4°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.7°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.4°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.1°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα

 • A-
 • A+

Θα περίμενε κανείς ότι, μετά τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές εικόνες από τα δύο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης, που είδαν το φως της δημοσιότητας και από την «Εφ.Συν.», θα δινόταν ένα τέλος με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.

Ωστόσο, πέραν της σύλληψης του υπευθύνου για τα κυνοκομεία, αντιδημάρχου Σπάρτης Σταύρου Αργυρόπουλου στις 9/11, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση του σχετικού νόμου, τίθεται εν αμφιβόλω αν θα υπάρξει αίσιο τέλος ώστε να αποκατασταθεί η ακραία διασαλευμένη ευζωία των ζώων, αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ερμηνεύει τον νόμο κατά το δοκούν, σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους.

Αμεση λύση για το ζήτημα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου ομάδα φιλόζωων ακτιβιστών τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο μέσα από τα δύο κυνοκομεία του δήμου, στα οποία απεικονίζονται νεκρά ζώα σε αποσύνθεση δίπλα σε υγιή, διάσπαρτα κρανία και οστά σκύλων, μεγάλοι όγκοι πεταμένων, χύμα και σε αποσύνθεση εντοσθίων αντί της κατάλληλης τροφής, ζώα άρρωστα και σκελετωμένα, δεμένα με κοντές αλυσίδες που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και περιττώματα παντού.

Μετά τις αποκαλύψεις, τόσο ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» (βλ. «Γι’ αυτές τις εικόνες ευθύνονται δίποδα ζώα...» - 2/11/2018) όσο και ο αντιδήμαρχος Σταύρος Αργυρόπουλος είχαν υποστηρίξει ότι όλα ήταν σκηνοθετημένα και ότι τα ζώα μεταφέρθηκαν εσκεμμένα εκεί στο πλαίσιο μιας προβοκάτσιας για σπίλωση του δήμου.

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς τους διέψευσαν οι αρμόδιες αρχές που έπραξαν κατά νόμο. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της διενέργειας ελέγχου που πραγματοποίησε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου την 1/11 στο κυνοκομείο στην Αγία Κυριακή Σπάρτης όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι υπήρχαν αρκετά ζώα με δερματικές αλλοιώσεις, ότι βρέθηκε νεκρό ζώο σε προχωρημένη σήψη και ότι στον χώρο, όπως και στα κελιά των σκύλων, υπήρχαν στάσιμα υγρά και κόπρανα και στο δάπεδο εντόσθια πτηνών και λίπος που διετίθεντο ως τροφή χύδην.

Στις 7/11 η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα κοινοποιεί απόφαση με την οποία:

● Απαγορεύει την είσοδο νέων ζώων στον χώρο φύλαξης αδέσποτων στην Αγία Κυριακή.

● Για τα ζώα που φιλοξενούνται ήδη στον χώρο ο Δήμος Σπάρτης υποχρεούται να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου (σήμανση, κτηνιατρική εξέταση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, θεραπευτική αγωγή, στείρωση, υιοθεσία και επανένταξη στο οικείο περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου που περισυνελέγησαν).

● Μετά την απομάκρυνση όλων των ζώων –και αφού έχουν προηγηθεί τα προαναφερόμενα– ο χώρος σφραγίζεται, αφού δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σε ανάλογο πνεύμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου είχε κινηθεί και εντολή προς τον δήμο που εκδόθηκε από την εισαγγελέα Σπάρτης, όμως οι εντολές εκ των άνω δεν φαίνεται να έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, Σταύρος Αργυρόπουλος, τις αξιοποίησε με τη δική του ερμηνεία προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ετσι, ισχυρίστηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ότι «ο φιλοζωικός Σπάρτης προκάλεσε με εντολή εισαγγελέα τελικά να πρέπει να αφεθούν συν-πλην 300 υγιή σκυλιά στην πόλη!!!», ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Απαγορεύεται πλέον η οποιαδήποτε νέα είσοδος ζώου στους χώρους και έχει διαταχθεί όλα τα υγιή ζώα που πληρούν τις διατάξεις για επανένταξη να τοποθετηθούν στον αστικό ιστό. Οι εντολές δόθησαν από την κ. αντιπεριφερειάρχη και την εισαγγελέα Σπάρτης».

Οι ισχυρισμοί του κ. Αργυρόπουλου αναπαράχθηκαν από κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, σπέρνοντας τον πανικό. «Κλείνει τα καταφύγια στη Σπάρτη η Τζανετέα! Ολα τα αδέσποτα στην πόλη!», «300 σκυλιά θα αφεθούν ελεύθερα στη Σπάρτη - Σφραγίζουν τους χώρους φιλοξενίας τους», «Κίνδυνος να γεμίσουν αδέσποτα οι δρόμοι της Σπάρτης!», ήταν κάποιοι από αυτούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ΠΦΠΟ, κατά παράβαση και πάλι της νομοθεσίας, ο εντεταλμένος για τα αδέσποτα ζώα, κ. Αργυρόπουλος, άρχισε αυθαίρετα να τοποθετεί ζώα στην πόλη και μάλιστα αστείρωτα.

Επανατοποθέτηση

Γιατί αυθαίρετα; «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η εισαγγελική εντολή αλλά και αυτή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις μας μαζί τους, είναι η σύννομη επανατοποθέτηση των ζώων πάντα μετά από αποφάσεις της αρμόδιας 5μελούς επιτροπής για το πώς, πότε και πού θα ξεκινήσει σταδιακά η επανατοποθέτηση των ζώων αυτών και πάντα με την πρόνοια για τη φροντίδα τους και σε συνέργεια με τις γειτονιές, όσων ζώων πρέπει και μπορούν να επανατοποθετηθούν», αναφέρει η ΠΦΠΟ.

«Η εφαρμογή του νόμου απαιτεί πριν την επανατοποθέτηση τα ζώα να έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταχωρηθεί, να έχουν εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί, να είναι υγιή και όχι άρρωστα, όπως είναι πάρα πολλά ζώα μέσα στο κυνοκομείο στα οποία πρέπει να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, για τα δε ζώα που προδήλως δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στην πόλη να έχει γίνει προσπάθεια υιοθεσίας τους κ.λπ.», επισημαίνει. «Επομένως, τα όσα διασπείρονται με πρόδηλη την προσπάθεια να στραφεί η κοινωνία κατά των φιλόζωων που αποκάλυψαν τον εφιάλτη αυτό στο κυνοκομείο Σπάρτης και να μεταθέσουν τις ευθύνες του Δήμου στους πολίτες είναι εκ του πονηρού», καταλήγει.

Μια γενικόλογη, αλλά δεσμευτική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για την κατάσταση των κυνοκομείων, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, δεν φαίνεται ότι θα λύσει το πρόβλημα.

Ο υπουργός επισημαίνει ότι πολλές φορές είναι αναποτελεσματικές οι προσπάθειες «διαχείρισης» των αδέσποτων ζώων από δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς και αναφέρεται στην ύπαρξη καταγγελιών για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

«Εχω το καθήκον να παρέμβω προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα δημοτικά και ιδιωτικά κυνοκομεία», αναφέρει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
Τα συν και πλην, οι παραλείψεις και οι ασάφειες στο νέο νoμοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε σε διαβούλευση
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Απαράδεκτο σόου με κακομεταχείριση αετού πριν τον αγώνα της ΑΕΚ»
Την έντονη αντίθεσή τους στο απαράδεκτο σόου με τον αετό, την περασμένη Δευτέρα πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ, εκφράζουν 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο...
«Απαράδεκτο σόου με κακομεταχείριση αετού πριν τον αγώνα της ΑΕΚ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική εμμονή με τα κολαστήρια γουνοφόρων ζώων
Την ώρα που όλο και πιο πολλές χώρες στην Ευρώπη καταργούν τη γουνοποιία, η ελληνική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιμένουν να παρέχουν στήριξη στα εκτροφεία, που αποτελούν τόπο μαρτυρίου για...
Κυβερνητική εμμονή με τα κολαστήρια γουνοφόρων ζώων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διέφυγε το Αυτόφωρο, μένει στην επιτροπή για τα αδέσποτα ζώα
Ο αντιδήμαρχος Λευκάδας επιτέθηκε φραστικά στην πρόεδρο φιλοζωικού σωματείου του νησιού μετά την δημοσιοποίηση των τραγικών συνθηκών του Δημοτικού Κτηνιατρείου.
Διέφυγε το Αυτόφωρο, μένει στην επιτροπή για τα αδέσποτα ζώα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021
Το σκοταδιστικό, βάναυσο «πανηγύρι του ταύρου», που για το ζώο σημαίνει διαπόμπευση και βασανισμό μέχρι θανάτου, πραγματοποιήθηκε και φέτος κανονικά και με τον νόμο...
Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας
Την καθολική απαγόρευση των βάρβαρων εθίμων και θρησκευτικών τελετών που περιλαμβάνουν βασανισμό ζώων ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή τις θρησκευτικές τελετές στο νησί της...
Οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας