• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 19.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.3°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  51%
MOTIONTEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτροχιασμένη αναλγησία

 • A-
 • A+

Η αναλγησία... «πάει τρένο» στην εργολαβική κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης; Κατέσχεσε χρηματικά ποσά από μόλις 8 ευρώ έως και 9.000 ευρώ που βρήκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς απολυμένων αρχαιολόγων, οι οποίοι έχασαν το Εφετείο για την αποζημίωσή τους! Από «λάθος» των τραπεζών δεν τηρήθηκε ούτε το πλαφόν των 1.200 ευρώ που προβλέπει ο νόμος για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Με τη δικαστική διαφορά μεταξύ 19 απολυμένων αρχαιολόγων του μετρό Θεσσαλονίκης και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, Impregilo, Ansaldo STS, Seli-Hitaci Rail Italy) είχε ασχοληθεί η «Εφ.Συν.» πριν από ένα μήνα (11/10/2018), τονίζοντας ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει στον Αρειο Πάγο και ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον ανήθικο μια επιχείρηση-κολοσσός με τεράστια έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο να απειλεί με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων (!) 19 απολυμένους που κέρδισαν πρωτόδικα αποζημιώσεις για την «παράνομη» απόλυσή τους, αλλά έχασαν το Εφετείο με ένα... μάλλον διάτρητο σκεπτικό.

Κι ενώ η απόφαση αυτή αναμένεται να κριθεί με αναίρεση στον Αρειο Πάγο, τον Μάιο του 2019, η εργολαβική κοινοπραξία, με επείγουσες διαδικασίες χωρίς καμιά αιδώ, σπεύδει να κατασχέσει και τις τελευταίες οικονομίες των μεροκαματιάρηδων.

Η υπόθεση ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2013 όταν η κοινοπραξία, με τη μορφή που είχε τότε και όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια (ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική, Impregilo, Ansaldo STS, Seli-Hitaci Rail Italy) αποφάσισε και προχώρησε στις απολύσεις 400 εργαζομένων – αρχαιολόγων και εργατοτεχνιτών– με τη διαδικασία των μαζικών απολύσεων, επικαλούμενη προσχηματικά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τον περιορισμό των εργασιών.

Οι 19 από αυτούς, παρά τις υποσχέσεις επαναπρόσληψης, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και δικαιώνονται από το Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθμόν 1865/2014 απόφαση τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, η κοινοπραξία εργολάβων που εκτελεί το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης δεν τήρησε τους κανόνες καλής πίστης και συναλλακτικών ηθών ως όφειλε απέναντι στους εργαζόμενους και δεν τήρησε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με το σωματείο εργαζομένων.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις 20 χιλιάδων ευρώ σε καθέναν εκ των 19 απολυμένων που προσέφυγαν σε αυτό, ορίζοντας, ενόψει του Εφετείου στο οποίο προσέφυγε η κοινοπραξία, προσωρινά εκτελεστέο πόσο τις 10 χιλιάδες ευρώ για τον καθένα, χρήματα τα οποία βεβαίως και εισέπραξαν, καταρχήν για βιοποριστικούς λόγους.

Το Μονομελές Εφετείο ωστόσο ανέτρεψε την απόφαση αυτή με δική του (764/2018), κρίνοντας υπέρ των επιχειρημάτων της κοινοπραξίας και καταλήγοντας με την παραδοχή ότι «τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τον ν. 1387/1983 διαδικασία», ήτοι ενημέρωσε εγγράφως το σωματείο εργαζομένων για τους λόγους των απολύσεων, κοινοποιώντας τους, μάλιστα, έγγραφο της Αττικό Μετρό ότι «το προσεχές εξάμηνο δεν πρόκειται να εκτελεστούν ανασκαφές σε κανένα εργοτάξιο», με ημερομηνία 21.12.2012.

Δέχεται επίσης το Εφετείο ότι, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, οι εργαζόμενοι είχαν επαρκή ενημέρωση και οι προτάσεις τους για περιορισμό των ομαδικών απολύσεων ορθώς δεν έγιναν δεκτές (!), διότι «δεν υπήρχαν μέτωπα εργασίας από την κυρία του έργου για ανασκαφικές εργασίες».

Η εφετειακή αυτή απόφαση άφησε εμβρόντητους τους απολυμένους και χαρακτηρίστηκε «διάτρητη» από διακεκριμένους εργατολόγους, με μοναδική πάντως διέξοδο την προσφυγή στον Αρειο Πάγο.

Οι άνθρωποι κατέθεσαν αναίρεση στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθούν.

«Αντεργατική επίθεση»

Μετά τις προχθεσινές κατασχέσεις, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων «καταγγέλλει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη λυσσώδη αντεργατική επίθεση της Κ/Ξ του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - IMPREGILO - ANSALDO STS - SELI - ANSALDOBREDA, η οποία επιχειρεί να στείλει ένα τρομοκρατικό μήνυμα ενάντια σε ομάδα 19 αρχαιολόγων συναδέλφων μας, αδίκως απολυμένων στις αρχές του 2013», αναφέρει μεταξύ άλλων και τονίζει:

«Μεστό εκδικητικότητας, το “μήνυμα” της Κοινοπραξίας του 2013 έχει, παράλληλα αρκετούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων οι νυν εργαζόμενοι, στους οποίους η Κ/Ξ δίνει την εντολή να σκύψουν το κεφάλι και να στρέψουν τις πλάτες στους συναδέλφους τους, καθώς και άλλες ομάδες συναδέλφων που διεκδικούν αποζημιώσεις από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, από τους οποίους η Κ/Ξ, εμμέσως πλην σαφώς, απαιτεί να ταπεινώσουν τις αξιώσεις τους, και όλα αυτά την ώρα που δρομολογείται η έναρξη εργασιών για την επέκταση της Γραμμής 4 στο Μετρό Αθήνας...».

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Χαρίδημο Βεργούλη, που χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό των απολυμένων, «ένας ιδιώτης εργοδότης δεν θα το έκανε αυτό, δηλαδή να επισπεύσει κατασχέσεις μικροποσών που προέρχονται από μισθοδοσία, πόσο μάλλον μια κοινοπραξία που θεωρητικά είναι μια κοινωφελής επιχείρηση, η οποία κατασκευάζει δημόσιο έργο κι ενώ σε κάθε περίπτωση η αίτηση αναστολής δικάζεται σε λίγες μέρες στον Αρειο Πάγο. Αυτό που έκανε εμπεριέχει στοιχεία απανθρωπιάς και εκδικητικότητας», κατέληξε, σχολιάζοντας στην εφημερίδα μας την εξέλιξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό Θεσσαλονίκης: δικαίωση των 19 απολυμένων αρχαιολόγων
Επόμενη στάση... επαναπρόσληψη; Με την υπογραφή ενός ιδιωτικού συμφωνητικού η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης ανέκρουσε πρύμναν στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών 19 απολυμένων...
Μετρό Θεσσαλονίκης: δικαίωση των 19 απολυμένων αρχαιολόγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν δικηγόρο για ξεριζωμό των αρχαίων
Συνεχίζει η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης την προπαγάνδα υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου, μισθώνοντας γνωστό δικηγορικό γραφείο για να παρασταθεί στο ΣτΕ
Βάζουν δικηγόρο για ξεριζωμό των αρχαίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλοι... σκοταδιΣτΕς
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο για τη διάσωση και την παραμονή των μνημείων στη θέση τους
Κι άλλοι... σκοταδιΣτΕς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανασυμφώνησαν όσοι συμφωνούσαν
Υπέρ της απόσπασης και επανα­τοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου τάχθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη ο Απ. Τζιτζικώστας, ο Κ. Ζέρβας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης.
Ξανασυμφώνησαν όσοι συμφωνούσαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στα κοινοβουλευτικά κόμματα έστειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξηγώντας, ακόμα μία φορά, γιατί ο τεμαχισμός και η απόσπαση του αρχαιολογικού χώρου του σταθμού...
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία-αποχή από την απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου
Κοινό εξώδικο απέστειλαν (20/07/21) ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, προκηρύσσοντας απεργία-αποχή των μελών τους (μόνιμων και ΙΔΑΧ αρχαιολόγων και συντηρητών του...
Απεργία-αποχή από την απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας