• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 31.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιερά χαρακώματα στη συμφωνία

 • A-
 • A+

Τη Σύνοδο της Ιεραρχίας συγκαλεί εκτάκτως την Παρασκευή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση από πλευράς Φαναριού.

Μια σειρά από μητροπολίτες πίεσαν και δημόσια τον αρχιεπίσκοπο να συγκαλέσει αμέσως –και όχι στα τέλη του μήνα όπως είχε αρχικά διαρρεύσει– το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πάντως έχει χαιρετίσει ήδη σημεία της καταρχήν συμφωνίας Ιερώνυμου - Τσίπρα ως οδικού χάρτη για την επαναδιατύπωση των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας.

Αν εξαιρέσει κανείς τους έξι μητροπολίτες που έχουν δηλώσει δημόσια τη διαφωνία τους, η συντριπτική πλειοψηφία των 82 ιεραρχών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Υπέρ της συμφωνίας έχουν ταχθεί τέσσερις μητροπολίτες, θετικοί υπό όρους εμφανίζονται άλλοι τρεις και 22 μητροπόλεις έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα καταγραφής των περιουσιακών τους στοιχείων. Αν η συμφωνία εγκριθεί από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια νομικές ομάδας Εκκλησίας - Κυβέρνησης θα την επεξεργαστούν σε τεχνικό επίπεδο πριν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, για να ζητήσει εξηγήσεις και να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για τη συμφωνία.

Μία ημέρα μετά ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, καθόταν στην πατριαρχική τράπεζα, ενώ η ημιαυτόνομη υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Εκκλησία της Κρήτης έστελνε το δικό της «όχι» στη συμφωνία. Μέσα σε όλα αυτά, το σωματείο των ιερέων καταγγέλλει απόπειρα δημιουργίας αντι-σωματείου και αποστασία.

Ο κ. Βαρθολομαίος έχει ήδη αφήσει να διαρρεύσει η βαθύτατη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Πατριαρχείο δεν ενημερώθηκε για τις συζητήσεις αρχιεπισκόπου - πρωθυπουργού. Αυτή τη δυσαρέσκεια μετέφερε και στον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προτάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που έχει με την Εκκλησία της Ελλάδας.

«Η κυβέρνηση ακούει και διαβάζει προσεκτικά όλες τις απόψεις αναφορικά με την “ιστορική αυτή συμφωνία”», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας εξερχόμενος από τη συνάντηση.

Οι νέες χώρες

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και της Δωδεκανήσου, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είπε ότι «αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Σύμφωνα με το orthodoxia.info, ο Πατριάρχης θεωρεί πως εκτός από τις περιοχές της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, που υπάγονται απευθείας στο Φανάρι, το Πατριαρχείο θα πρέπει να έχει λόγο και για αυτές των Νέων Χωρών.

Ακόμη ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί το Πατριαρχείο είναι αυτό της μισθοδοσίας κληρικών από την Ελλάδα οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό, σε κοινότητες της ελληνικής ομογένειας, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν μεν σε μητροπόλεις της Ελλάδας αλλά υπηρετούν αποσπασμένοι σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνεδριάσει 27-29 Νοεμβρίου και πιθανότατα να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας.

Προανάκρουσμα ίσως της στάσης του Φαναριού είναι η απόφαση που έλαβε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της ημιαυτόνομης υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Εκκλησίας Κρήτης, που συνήλθε το Σάββατο στο Ηράκλειο σε έκτακτη συνεδρία.

Η Εκκλησία της Κρήτης ανακοίνωσε πως... διαφωνεί επί παντός στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας παράλληλα πλήρη απουσία ενημέρωσης από το κράτος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, η Εκκλησία της Κρήτης σημειώνει ότι ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει διαμηνύσει από τον Αύγουστο του 2017 στον πρωθυπουργό πως το Φανάρι δεν βλέπει λόγο για αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος.

Οι... Εφιάλτες

Η Εκκλησία της Κρήτης ισχυρίζεται ότι η σημερινή υπάρχουσα εκκλησιαστική περιουσία στο νησί στο μεγαλύτερο μέρος της είναι άνευ αξίας και είναι αδύνατο να καλύψει τη μισθοδοσία των 900 κληρικών, των οποίων η Ι.Σ. δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τη βίαιη, δυσμενή μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος τους, με αναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Η Εκκλησία της Κρήτης προγραμματίζει επίσκεψη στην Αθήνα και συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα διοργανώσει στο νησί συναντήσεις με βουλευτές και φορείς ώστε να ενημερώσει για τις θέσεις της.

Μεθαύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσουν οι ιερείς της Αττικής ώστε να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγείλει. Το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας έχει ανακοινώσει πως δρομολογεί συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και έχει ήδη κλείσει μία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα το σωματείο των ιερέων καταγγέλλει ότι «σκοτεινά αντιορθόδοξα κέντρα» επιχειρούν να δημιουργήσουν νέο συνδικαλιστικό φορέα με στόχο τη διάσπαση του σώματος. «Δίχως προδότη, κάστρο δεν πατιέται», λέει ο ΙΣΚΕ που κάνει λόγο για «αποστασία». «Ο Θεός να λυπηθεί τον παπά που φέρεται να ηγείται του νέου φορέα. Ας σκεφθεί τη μοίρα του Εφιάλτη και του Πήλιου Γούση και ας αναλογιστεί τις μελλοντικές του πράξεις. Από εμάς είναι συγχωρεμένος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωσαννά, ήρθε ξανά η Δεξιά
Η «επιστροφή στην κανονικότητα» όπως την αντιλαμβάνεται η νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει και τις σχέσεις της με την Εκκλησία, όπως και τις σχέσεις της Πολιτείας με την...
Ωσαννά, ήρθε ξανά η Δεξιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας γόρδιος δεσμός μπλεγμένος σαν κομποσχοίνι...
​Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε την τιμητική της μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου. Και δεν είναι μόνο ακραίες φωνές που τα έβαλαν με τον «Αλιβιζάτο και την παρέα του» και τον...
Ενας γόρδιος δεσμός μπλεγμένος σαν κομποσχοίνι...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις μητροπολιτών από... δημοσιογραφικού άμβωνος
Από... δημοσιογραφικού άμβωνος τοποθετούνται ο ένας μετά τον άλλον οι μητροπολίτες ενόψει της Συνόδου της Ιεραρχίας που έχει συγκαλέσει εκτάκτως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την Παρασκευή. Οι ιεράρχες...
Αντιδράσεις μητροπολιτών από... δημοσιογραφικού άμβωνος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάβεται μονίμως η καύση νεκρών
Κεκοιμημένα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε να είναι με τρεις λέξεις η ιστορία της καύσης των νεκρών στην Ελλάδα, που επανέφερε με οξύτατο -και γενναίο- τρόπο η τοποθέτηση του συντρόφου του Μηνά Χατζησάββα...
Θάβεται μονίμως η καύση νεκρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μετέωρη εκκοσμίκευση του ελληνικού κράτους
Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, η Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους αναβιώνει διαγωνισμό του 1821, προκηρύσσοντας νέογια τον «διαχρονικά αμφιλεγόμενος ρόλος της Ορθόδοξης...
Η μετέωρη εκκοσμίκευση του ελληνικού κράτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα συχαρίκια της Ιεράς Συνόδου στην Κεραμέως
«Εύγε» από την Ιερά Σύνοδο έλαβε η υπουργός Παιδείας για την κατάργηση της αργίας και την επαναφορά του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ως ημέρας εκκλησιασμού και άλλων εκδηλώσεων.
Τα συχαρίκια της Ιεράς Συνόδου στην Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας