• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 16.0°C / 22.1°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 22.8°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  77%
ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α

Κινδυνεύει με ματαίωση το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας

 • A-
 • A+

Έκκληση προς την κυβέρνηση σχετικά με την τύχη του Μουσείου Πολιτικής Ιστορίας, στον χώρο του πρώην δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό, απευθύνει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), σημειώνοντας ότι κινδυνεύει με ματαίωση ένα έργο ετών.

Όπως καταγγέλλει το ΠΟΛΚΕΟΑ «η Διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά, προχώρησαν στην απαράδεκτη ενέργεια να μας κοινοποιήσουν βίαιη αποβολή, απειλώντας με πλειστηριασμό τα ιστορικά αεροσκάφη που προορισμό έχουν το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας».

Κι αυτό, τονίζει το ΠΟΛΚΕΟΑ, «ενώ είναι γνωστό ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α., που δημοσιεύτηκε 1η Μαρτίου 2018, χωροθετεί Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας και μεταξύ άλλων προβλέπει «... τα εναπομείναντα στον χώρο επιβατικά αεροσκάφη προτείνεται να παραμείνουν στην περιοχή σαν διαδραστικά σημεία αναφοράς στο τοπίο και ως μέρος της ιστορίας του αεροδρομίου...»

«Η παραπάνω ενέργεια της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ουσιαστικά πιθανόν να ακυρώσει την προοπτική δημιουργίας Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι το ΠΟΛΚΕΟΑ δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει κατ΄οποιονδήποτε τρόπο την πραγματοποίηση πλειστηριασμού και πώληση των ιστορικών αεροσκαφών», προειδοποιούν και υπενθυμίζουν ότι το ΠΟΛΚΕΟΑ και το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, μαζί με άλλους φορείς που βρίσκονταν νόμιμα στο Ελληνικό, παρέδωσε τον χώρο από τις 08 Ιουνίου 2018, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα που ετέθη από την Κυβέρνηση (30/07/2018).

«Καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών και κάθε εμπλεκόμενο να «παγώσει» τη διαδικασία του πλειστηριασμού, προκειμένου να αποτραπεί η πώληση ως scrap ή άλλη εμπορική χρήση και ιδιωτικοποίηση των ιστορικών αεροσκαφών της Ολυμπιακής - Πολιτικής Αεροπορίας, ιδιοκτησίας του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. – Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας, που αποκλειστικό προορισμό για εμάς έχουν το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας» τονίζουν απ' το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν, «η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, παρά την έντονη δραστηριοποίηση της χώρας μας επί 87 χρόνια στον χώρο των εμπορικών αερομεταφορών».

Για το θέμα έχουν στείλει επίσης σχετική επιστολή προς τους βουλευτές, ενώ επίκαιρη ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. εγκαινίασε, το 2011, στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποί του, στη διάρκεια των παραπάνω χρόνων, καταφέραν και συγκέντρωσαν πάνω από 23.000 αντικείμενα, καθώς και 7 αεροπλάνα. «Τα παραπάνω αεροσκάφη και αντικείμενα, μεγάλης ιστορικής σημασίας που συγκεντρώθηκαν, ήταν αποτέλεσμα συλλογικό και για την απόκτησή τους το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. δεν επιχορηγήθηκε ούτε ένα ευρώ από Δημόσιο Φορέα», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι στη διάρκεια των ίδιων ετών, χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, εκπαιδευτικές αποστολές κ.ά., μπόρεσαν να δουν από κοντά τα εκθέματα, χωρίς εισιτήριο και οποιαδήποτε άλλη οικονομική επιβάρυνση.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κίνδυνο το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό;
«Το αεροδρόμιο του Ελληνικού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες δημιουργούς όλων των μορφών τέχνης. Το καλοκαίρι ξεκίνησαν οι εργασίες (γκρεμίσματος κτισμάτων)», λέει το ΠΟΛΚΕΟΑ.
Σε κίνδυνο το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθώος για την κατάληψη χώρου στο πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού ο Τσατσαράγκος
Με απόφαση του Ζ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο πρόεδρος του ΠΟΛΚΕΟΑ Βασίλης Τσατσαράγκος, κρίθηκε ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της κατάληψης δημοσίου ακινήτου την χρονική περίοδο Ιουνίου 2014 –...
Αθώος για την κατάληψη χώρου στο πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού ο Τσατσαράγκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνικόν Α.Ε. vs Μουσείο Αεροπορίας
Νέα επεισόδια στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η «Ελληνικόν Α.Ε.» στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας. Επιδόθηκε «Εκθεση βίαιης αποβολής», με την οποία ο φορέας που διαχειρίζεται το ακίνητο...
Ελληνικόν Α.Ε. vs Μουσείο Αεροπορίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού: Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την περιβόητη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο διοργανώνει η «Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού» με τους διοργανωτές να καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα.
Πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού: Πώς φτάσαμε ως εδώ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τίμησαν την Ημέρα Ολυμπιακής Αεροπορίας με εκδήλωση διαμαρτυρίας
Εκδήλωση-διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου από το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), στην περιοχή Γκολφ της Γλυφάδας και στο σημείο όπου βρίσκονται τα ιστορικά αεροσκάφη...
Τίμησαν την Ημέρα Ολυμπιακής Αεροπορίας με εκδήλωση διαμαρτυρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΛΚΕΟΑ: Η κυβέρνηση να μεριμνήσει για το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας
Σε τηλεδιάσκεψή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, το ΠΟΛΚΕΟΑ ανέδειξε για άλλη μια φορά σημασία του Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας και την ανάγκη άμεσης δημιουργίας του στο Ελληνικό.
ΠΟΛΚΕΟΑ: Η κυβέρνηση να μεριμνήσει για το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας