Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας
EUROKINISSI

Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας

  • A-
  • A+

«Εκρηκτικά» ξεκίνησε η επόμενη ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ● Πυροσβεστική παρέμβαση Ιερώνυμου μετά τις αντιδράσεις κληρικών και ακραίων ιεραρχών ● Κάλεσμα Τζανακόπουλου στην αντιπολίτευση για υπεύθυνη στάση. 

Προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε πως ό,τι συμφωνηθεί θα έχει συζητηθεί πρώτα με το σύνολο της ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε «είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;» θέλοντας να δείξει την ενόχλησή του για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Άλλο η συμφωνία, άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε. Χθες έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια πρόθεση, καλή διάθεση, ο χώρος της Εκκλησίας με την Πολιτεία, να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα.»

«Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Η χθεσινή ανακοίνωση μεταφέρθηκε στην Ιερά Σύνοδο. Το εγκρίνουμε. Έχουμε έναν μεγάλο αγώνα να πούμε στους ιερείς μας πως ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί», είπε ο Αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει: «Δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος ή η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η ιεραρχία της Ελλάδας που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η πολιτεία».

«Επαναλαμβάνω: Ό,τι θα κάνουμε, πώς θα γίνει το Ταμείο, οι λεπτομέρειες κ,λπ,  θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να υπογράψουν οι ιερείς και χωρίς να είμαστε σύμφωνοι με την έννοια του γενικότερου συμφέροντος του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα».

«Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να βάλουμε μια τάξη στα πράγματα. Πλούτος σαν κάρβουνο που είναι πεταμένο και το παίρνει όποιος θέλει, ναι, υπάρχει. Πλούτος που αξιοποιείται δεν υπάρχει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την αξιοποίησή της.

Είχε προηγηθεί η οργισμένη ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, ο οποίος προειδοποιούσε για πρωτοφανείς αντιδράσεις, αλλά και αντιδράσεις από γνωστούς εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής: 
1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις. 

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι: 
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού», 
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους», 
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», 
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. 
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Κάλεσμα Τζανακόπουλου στα κόμματα να στηρίξουν

Αναφερόμενος στο χθεσινό κοινό ανακοινωθέν κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πλαίσιο διευθέτησης».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μία από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους». 

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «είναι πλήρως πολιτικά ανεύθυνο να οδηγούνται πολιτικές δυνάμεις σε διαστρεβλώσεις και εξαλοσύνες. Επιφυλάξεις, διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι θεμιτές,  αλλά όχι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη».

«Τις τελευταίες ημέρες στελέχη της Ν.Δ. έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων και του σταυρού στη σημαία. Πρόκειται για ανεύθυνη στάση που δείχνει ότι η Ν.Δ. όχι απλώς σέρνεται πίσω από την ατζέντα Βορίδη-Γεωργιάδη, αλλά υιοθετεί την ακροδεξιά φιλοσοφία της παραδοξολογίας» πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η «αμφίσημη στάση» του κ. Μητσοτάκη «σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών».

Άφησε, ακόμη, ανοιχτό παράθυρο για την πρόσληψη 10.000 δημοσίων υπαλλήλων μετά από την αποχώρηση των κληρικών από τα μητρώα.

Ερωτηθείς για το κομμάτι της θρησκευτικής ουδετερότητας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «το κράτος δεν θρησκεύει αφενός και αφετέρου λειτουργεί ως εγγυητής του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία».

«Κεντρικό πεδίο είναι η ρητή, πλέον, κατοχύρωση μιας νομικής πραγματικότητας ότι το ελληνικό κράτους είναι θρησκευτικά ουδέτερο οπότε δεν μπορεί να αναγνωρίζει περισσότερα δικαιώματα ή λιγότερα δικαιώματα σε συγκεκριμένες θρησκείες. Δεν αλλάζει η αναγνώριση του πραγματικού γεγονότος ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τη συντριπτική πλειονότητα των πιστών». 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε και για το εάν το πλαίσιο συμφωνίας έγινε έπειτα από συζήτηση και με τον Πάνο Καμμένο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν τη συμφωνία».

Τα πρώτα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. σημείωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την πρόθεση συμφωνίας Εκκλησίας και Κράτους και ανέφερε ότι αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες μέρες συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας αλλά και να επικοινωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο για τις σχετικές ανησυχίες που εκφράζουν παράγοντες του Πατριαρχείου για τους κληρικούς των Νέων Χωρών, όπως και με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο.

«Ήδη, πρώτο θύμα είναι ο λαϊκός κλήρος. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το θέμα Τσίπρας, Μητσοτάκης και Καμμένος πάνε μαζί», συμπλήρωσε.

Οικουμενικό Πατριαρχείο - Εκκλησίας της Κρήτης 

Το Φανάρι παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει να ενημερωθεί επισήμως. Το «Βήμα Ορθοδοξίας» ήρθε σε επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου σύμφωνα με κύκλους του Φαναρίου:

«Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να της εξετάσει και να τοποθετηθεί επ’ αυτών».

Το Σάββατο θα τεθεί επί τάπητος από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της συμφωνίας Ιερώνυμου - Τσίπρα για τη σχέση κράτους - Εκκλησίας. Από τη Σύνοδο πρόκειται να προκύψει ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Κρήτης με το οποίο θα παίρνει θέση για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε. 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έμμεσοι εκβιασμοί και σενάρια ανταρσίας από ιεράρχες
Σενάρια ανταρσίας απέναντι στην Πολιτεία διακινούν εκκλησιαστικοί κύκλοι, επικαλούμενοι «την πίεση των πιστών» και την «ιερή αγανάκτηση», με αφορμή τη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη πάνω σε πλατφόρμα και την...
Έμμεσοι εκβιασμοί και σενάρια ανταρσίας από ιεράρχες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου ο όρος «κατ' οίκον Εκκλησία»
«Να προσκαλέσουμε τον Κύριο στο σπίτι μας, στη δική μας Εκκλησία και θα έρθει κοντά μας», προέτρεψε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών...
Στο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου ο όρος «κατ' οίκον Εκκλησία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε στην επιστολή παραίτησής του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν… μάρτυρα.
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιπολαιότητες της κ. Κεραμέως
Μέσα σε 10 ημέρες η νέα υπουργός Παιδείας πέτυχε να αναστατώσει χωρίς λόγο τους υποψηφίους ενώ τώρα δείχνει να ακροβατεί στις σχέσεις με την Εκκλησία.
Οι επιπολαιότητες της κ. Κεραμέως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην ηγεσία της Εκκλησίας η επίθεση ιερέα κατά βουλευτή στη Χίο
Διαστάσεις παίρνει το πρωτοφανές περιστατικό της επίθεσης ιερέα κατά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο, με τον κληρικό να πετάει κέρματα κατά του Ανδρέα Μιχαηλίδη, κατηγορώντας τον πως πρόδωσε τη Μακεδονία.
Στην ηγεσία της Εκκλησίας η επίθεση ιερέα κατά βουλευτή στη Χίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας