• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.8°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 25.5°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση έργου ύψους 3,4 εκατ. ευρώ για τον προβληματικό αγωγό μεταφοράς νερού της Αραβησσού, που την περασμένη άνοιξη προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ

 • A-
 • A+

Επειτα από 42 χρόνια... επιτέλους έργα επισκευής, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, στον προβληματικό αγωγό μεταφοράς νερού της Αραβησσού που τον περασμένο Μάρτιο «δίψασε» τη Θεσσαλονίκη.

«Με την επισκευή του αγωγού της Αραβησσού επιχειρούμε να διευθετήσουμε ένα πρόβλημα που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις έκρυβαν κάτω από το χαλί», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης.

Ο διαγωνισμός για την επισκευή βγαίνει στον αέρα το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά και την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ την περασμένη εβδομάδα.

Ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει την ενίσχυση και επισκευή του τσιμεντένιου αγωγού, με στόχο να συντηρηθεί προληπτικά και σε πλήρη λειτουργία για πρώτη φορά από κατασκευής του, το 1976!

Οπως έγινε γνωστό, οι εργασίες επισκευής θα επικεντρωθούν αρχικά σε μήκος περίπου 800 μ., στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, σε ένα τμήμα που σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη (του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Γ. Πενέλη) παρουσιάζει σημαντικές φθορές.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,4 εκατ. ευρώ, λόγω όμως του φυσικού αντικειμένου του έργου έχει προβλεφθεί δικαίωμα προαίρεσης έως 1 εκατ. ευρώ (το είδος και η έκταση των απαιτούμενων εργασιών μπορούν να επαναπροσδιοριστούν μετά την εκσκαφή και αποκάλυψη του αγωγού).

Οι τρεις παρεμβάσεις

«Αμέσως μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που ταλαιπώρησε τόσο τους Θεσσαλονικείς, δρομολογήσαμε τρεις δράσεις για την πρωτοβάθμια, προληπτική συντήρησή του, τις οποίες και εντάξαμε στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας.

Η πρώτη, που υπολογίζουμε να ξεκινήσει το 2019, έχει επεμβατικό χαρακτήρα: αφορά την τμηματική επισκευή του αγωγού σε σημεία που έχουν “δώσει” και στο παρελθόν ενδείξεις αστοχίας», επισήμανε ο κ. Κρεστενίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άλλες δύο δράσεις είναι συμπληρωματικές: αφορούν, αφενός την ανίχνευση διαρροών με τη βοήθεια δορυφόρου (radar) –μια νέα τεχνολογία που έχει ήδη εφαρμόσει πιλοτικά η ΕΥΑΘ– και αφετέρου την εσωτερική τηλεπισκόπηση του αγωγού για διαρροές με την ακουστική μέθοδο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τρεις παρεμβάσεις, όπως τονίζει η ΕΥΑΘ, θα γίνουν με τον αγωγό σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές.

Οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με το μείζον έργο της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης –βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της διακήρυξης– θα δώσουν επιτέλους ανάσα στην απρόσκοπτη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, διασφαλίζοντας τις σημερινές και μελλοντικές υδροδοτικές της ανάγκες.

Το νερό νεράκι

Πρέπει να τονιστεί ότι ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Πενέλης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της ΕΥΑΘ Α.Ε., μετά την καθολική θραύση του αγωγού τον περασμένο Μάρτιο, και επικαιροποίησε την αρχική του μελέτη (που είχε εκπονηθεί στις αρχές του 2000, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε!), την οποία και υπέβαλε στην εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο.

Στα τέλη Μαρτίου του 2018 ο αγωγός της Αραβησσού υπέστη σοβαρή βλάβη με αποτέλεσμα το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε μεγάλη έκταση, να μείνει σχεδόν μία εβδομάδα χωρίς υδροδότηση.

Σχολεία, νοσοκομεία, πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, ενώ χιλιάδες καταστήματα και νοικοκυριά είπαν «το νερό νεράκι» ώσπου να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ για την (υπερ)τιμολόγηση του νερού
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, πολίτες της Θεσσαλονίκης και κάτοικοι νησιωτικών δήμων της χώρας, κατά της απόφασής της για τη νέα τιμολόγηση του νερού. «Το νερό δεν...
Στο ΣτΕ για την (υπερ)τιμολόγηση του νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται
​Oι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έκοψαν το νερό στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης! Σε μια συμβολική κίνηση αντίδρασης για την ένταξη της εταιρείας ύδρευσης στο υπερταμείο, μέλη του κινήματος sostetonero και συνδικαλιστές...
«Δεν πωλείται», αλλά ενίοτε κόβεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
Με εισαγγελέα και αστυνομία αναζητούνται τα αιτία της ρύπανσης στο νερό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία κατέθεσε ήδη μήνυση για απόδοση τυχόν ευθυνών και συνιστά στους πολίτες λελογισμένη χρήση του νερού.
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συναγερμός στην ΕΥΑΘ για ρύπανση στο νερό
Επείγουσα ενημέρωση ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκατζιάς από τους υπευθύνους της ΕΥΑΘ για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και τυχόν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Συναγερμός στην ΕΥΑΘ για ρύπανση στο νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νερό εκ περιτροπής
Ο ... πόλεμος του νερού ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη! Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής Φιλύρου εξαιτίας μιας περίεργης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της ΕΥΑΘ...
Νερό εκ περιτροπής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ
Η κρίση που σοβούσε εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία αποκαλύφθηκε δημόσια χθες όταν οι...
«Χαρακώματα» στην ΕΥΑΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας