Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιδράσεις για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

  • A-
  • A+

Δεν είναι όλοι στην Τούμπα ενθουσιασμένοι ή σιωπηλοί στη γνωστοποίηση κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στον χώρο που βρίσκεται το παλιό γήπεδο και με επέκτασή του στους χώρους που είναι γνωστοί ως αλάνα της Τούμπας.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Κατοίκων Τούμπας «Η Ενωση» κάνει λόγο για «έκτρωμα στην καρδιά του μοναδικού και ελεύθερου χώρου στην Τούμπα».

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, «θέλουμε για μία ακόμη φορά σαν Σύλλογος με 60 χρόνια ιστορία, οι οποίοι δώσαμε για πολλά χρόνια αγώνες για τους χώρους αυτούς, να είναι ελεύθεροι, δεν θέλουμε για κανένα προεκλογικό παιχνίδι να χαριστεί στον εμπορικό σήμερα ΠΑΟΚ αυτός ο χώρος» προκρίνοντας πως «αν ο ΠAOK θέλει να προσφέρει κάτι, είναι να κάνει το νέο του γήπεδο έξω από την πόλη».

Θυμίζουμε ότι με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή «παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για 99 έτη στο ερασιτεχνικό Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία ΠΑΟΚ έκταση συνολικού εμβαδού 29.284 τ.μ.».

Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το Ποτάμι και το ΚΚΕ που δήλωσαν «παρών» διευκρινίζοντας όμως ότι τάσσονται υπέρ της κατασκευής των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ και το ΚΚΕ να τονίζει ότι διαφωνεί με την εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων από επιχειρηματικούς ομίλους.

Την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι απλά, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Μπουτάρη πως «πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα σχολεία και τα κολυμβητήρια, για τα οποία μάλλον προβλέπεται κατεδάφιση για να φύγουν από εκεί που είναι αλλά θα το δούμε, είναι πολύ νωρίς, προφανώς θα γίνουν κάπου αλλού. Θα πάρουμε μια απόφαση η οποία θα είναι δεσμευτική για οποιαδήποτε επόμενη διοίκηση. Είναι πολλά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν για τη δημιουργία του νέου γηπέδου».

Είναι χαρακτηριστικές οι ειρωνικές αναφορές της ανακοίνωσης του Συλλόγου: «Καλά θα κάνουν στις συσκέψεις να είμαστε και εμείς και όχι μερικοί μερικοί που δεν έχουν καμιά σχέση με την περιοχή» και ακόμη: «Μάθαμε ότι είχαν κάποια σύσκεψη και μάλιστα με τη συμμετοχή της περιφέρειας, του δήμου και των εκπροσώπων του ΠΑΟΚ. Διαβάσαμε τις δηλώσεις του περιφερειάρχη περί ανακαίνισης της περιοχής και χρηματοδότησης από διάφορα προγράμματα και μάλλον όλα αυτά για λόγους προεκλογικούς», αλλά σημειώνουν, «ακούσαμε τις επιφυλάξεις του δημάρχου για την όλη περιοχή και ελπίζουμε ότι θα πουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ένα μεγάλο “όχι” σε αυτό το έκτρωμα».

Ο Σύλλογος Κατοίκων θυμίζει ότι η περιοχή είναι γεμάτη πολυκατοικίες με ελάχιστα μικρά πάρκα, ότι η Θεσσαλονίκη είναι σεισμογενής περιοχή «και να θυμίσουμε το 1978 που τρέχαμε σαν τρελοί να βρούμε έναν κοινόχρηστο χώρο για να βάλουμε τα παιδιά μας και τους αρρώστους μας», οπότε αν το νέο γήπεδο γίνει εκτός πόλης το σημερινό θα γκρεμιστεί και «θα έχουμε ένα θαυμάσιο πάρκο που θα το χαίρονται όλες οι γενιές, όχι μόνο της Τούμπας αλλά και όλη η πόλη».

Οι κάτοικοι προτείνουν χώρους στρατοπέδων στην Καλαμαριά ή τη Θέρμη για το νέο γήπεδο και απευθυνόμενοι στους φίλους και οπαδούς του ΠΑΟΚ τούς καλούν «να συμβάλουν στη δική μας πρόταση, κι αν θέλουν να έχουν ένα καλό γήπεδο, αυτό θα πρέπει να γίνει σε έναν χώρο που να ξεπερνά τα 100 στρέμματα και όχι στα 30 της Τούμπας».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης θυμίζει ακόμη μία παράμετρο η οποία προκαλεί προβληματισμό σε αρκετούς στη Θεσσαλονίκη, καθώς η περιοχή είναι γνωστή για την αρχαιολογική σημασία της. «Δηλαδή αν βρεθούν αρχαιότητες -λέει ο κ. Αναστασιάδης- η αλάνα θα είναι για πέντε χρόνια σκάμμα αλλά καθώς άγνωστο είναι τι θα βρεθεί μπορεί να μη δοθούν οι απαιτούμενες άδειες». Κοντά σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης καθώς το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι από τα μεγαλύτερα στην πόλη και οι διαθέσιμοι χώροι, ιδίως στην Τούμπα, ελάχιστοι.

Οι αντιδράσεις πήραν νέες διαστάσεις μετά τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Σωκράτη Δημητριάδη –ανήκει στην παράταξη «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη- ότι «αν γκρεμίσουν σχολεία σε μια περιοχή ειδικά που τα έχει ανάγκη, θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος. Τα συμφέροντα είναι καλά, αλλά μέχρι ένα σημείο. Στο τέλος θα μας πουν ότι θα γκρεμίσουν και την Αγία Βαρβάρα».

Ας σημειωθεί δε ότι οι δηλώσεις του κ. Δημητριάδη έγιναν στον ρ/σ «Yellow» -με σαφείς αναφορές δηλαδή στην ομάδα του ΑΡΗ- και για αυτό έχουν και άλλη σημασία οι δηλώσεις για τον Γιάννη Μπουτάρη τον οποίο χαρακτήρισε με αφορμή την υπόθεση του γηπέδου του ΠΑΟΚ «δήθεν Αρειανό».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβαλαν γκολ στον εθνικισμό
Οι ποδοσφαιριστές της ερασιτεχνικής ομάδας Προοδευτική Εκρηξη Τούμπας, που ανήκει σε αναρχική συλλογικότητα, σήκωσαν πανό μέσα στο γήπεδο, απαντώντας στην απόφαση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας...
Εβαλαν γκολ στον εθνικισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Bρίσκει... δοκάρι η ξενοφοβία στον Δήμο Βόλβης
Μήνυμα αλληλεγγύης ο αυριανός ποδοσφαιρικός αγώνας δύο μικτών ομάδων από παιδιά της κοινότητας Σταυρού και προσφυγόπουλα από τα Λαγκαδίκια και το Βαγιοχώρι.
Bρίσκει... δοκάρι η ξενοφοβία στον Δήμο Βόλβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποχώρησαν οι «Μακεδόνες» του ΠΑΟΚ
Ματαιώθηκε εντός 24 ωρών το κάλεσμα 23 συνδέσμων οπαδών για συλλαλητήριο λίγο πριν από το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών με ακροδεξιά συνθηματολογία. Οι αντιδράσεις...
Υποχώρησαν οι «Μακεδόνες» του ΠΑΟΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στην Ανω Πόλη
Βρήκαν «σασί» στην Ανω Πόλη οι αλλαγές δρομολογίων που επιχειρεί στη Θεσσαλονίκη η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ. Και μπορεί να ξεπέρασαν το «βουνό» των παλαιών μετόχων, αλλά οι ανηφοριές της Ανω Πόλης -χρόνιο...
Μάχη για τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στην Ανω Πόλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλωνίζουν οι φασίστες στη Θεσσαλονίκη
Σε αιματηρό χτύπημα προχώρησε η φασιστική ομάδα που είχε δράσει στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό στην Θεσσαλονίκη. Επιτέθηκαν σε παίκτες και οπαδούς της Προοδευτικής Εκρηξης Τούμπας στέλνοντας δύο άτομα στο...
Αλωνίζουν οι φασίστες στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας