• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 15.4°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 10.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλώς ήρθες... δολάριο!

 • A-
 • A+

Η Αμερική... ξανάρχεται! Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται το σχέδιο απόβασης των αμερικανικών κεφαλαίων στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είχε προαναγγείλει με σειρά δημοσιευμάτων από τον Αύγουστο η «Εφ.Συν.», καθώς χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ανακοίνωσε την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης της χαλυβουργικής Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη, που βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης από το 2015.

Αν όλα αυτά επαληθευτούν στην πράξη, μπορούμε να μιλάμε για στρατηγική κίνηση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επαγγελλόμενης ανάπτυξης με εισροή ξένων κεφαλαίων και επενδυτών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, με μια σειρά μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα να περιμένουν τη... νεκρανάστασή τους, όπως οι ΕΛΒΟ, ΕΝΚΛΩ και αρκετές ακόμη.

Γεγονός είναι ότι ο κ. Πιτσιόρλας σε ομιλία του στην Πάτρα και σε τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ανακοίνωσε την υπογραφή του πλάνου εξυγίανσης της Hellenic Steel παράλληλα με την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Η μεγάλη περιπέτεια της Hellenic Steel ξεκίνησε στα τέλη του 2014. Το παράδοξο; Αν και δεν χρωστούσε πουθενά κι ήταν έτοιμη να περάσει στην κερδοφορία... έκλεισε!

Μετά οκτώ μήνες προσπαθειών και αγωνίας για τους εργαζομένους, οι τίτλοι τέλους έπεσαν την άνοιξη του 2015 για την κατά τ’ άλλα υγιέστατη χαλυβουργική της Θεσσαλονίκης, λόγω οικονομικών προβλημάτων της μητρικής ιταλικής εταιρείας ILVA Commerciale.

Η Hellenic Steel λειτουργούσε 45 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τον Σεπτέμβρη του ‘14 απασχολούσε συνολικά 275 εργαζομένους, αλλά μετά τα πρώτα σύννεφα άρχισαν σιγά σιγά οι αποχωρήσεις. Τελικά απέμειναν 30 τεχνικοί και 18 διοικητικοί υπάλληλοι, για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και για να συνδράμουν στις διαδικασίες εκκαθάρισης. Και αυτοί όμως αποχώρησαν στις 31 Αυγούστου του ‘15.

Ας σημειωθεί ότι δύο ελληνικές τράπεζες που κατέχουν μετοχικά μερίδια της Hellenic Steel «σφύριζαν αδιάφορα» στο πρόβλημα χρηματοδότησής της.

Στο μεταξύ, οι μήνες αναμονής για την εξεύρεση επενδυτή πέρασαν και, παρά τις επαφές και τους «ενδιαφερομένους» που εμφανίστηκαν, δεν υπήρξαν θετικά μηνύματα.

Ενα γερμανικό fund, κάποιοι Ρώσοι χαλυβουργοί αλλά και ο κολοσσός του κλάδου, Arcelor-Mittal, ήλθαν, είδαν και απήλθαν...

Ας σημειωθεί ότι η πολυεθνική εταιρεία αξιολόγησης και οικονομικών συμβούλων Price Waterhouse Coopers παρέδωσε μελέτη για τη Hellenic Steel, που εμφάνιζε τη βιομηχανία βιώσιμη και με άνοδο της ζήτησης και των τιμών του χάλυβα, έτοιμη να περάσει δυναμικά σε κερδοφορία. Και όμως...

«Χαιρετίζω την επικείμενη επαναλειτουργία της επιχείρησης, όπως και κάθε επιχείρησης, εφόσον οι ανακοινώσεις αυτές είναι ειλικρινείς και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, και παλαιότερα είχαμε ακούσει διάφορα, αλλά δεν έγινε τίποτα. Μακάρι αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Είναι γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία με τη μητρική εταιρεία, επικυρωμένη στο υπουργείο Εργασίας, για επαναπρόσληψη του 75% του προσωπικού από τον αγοραστή, πράγμα απολύτως λογικό καθώς εμείς γνωρίζουμε να επανεκκινήσουμε και επαναλειτουργήσουμε την επιχείρηση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Hellenic Steel, Παναγιώτης Χατζάκος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
Μια δικαστική απόφαση που καθυστερεί να εκδοθεί επί τέσσερις μήνες, θέτει σε κίνδυνο το φιλόδοξο σχέδιο Αμερικανών για τη Hellenic Steel, που αναμένεται να φέρει 400 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοίρασε... επενδύσεις ο Πάιατ στη Θεσσαλονίκη
Την... αμερικανοποίηση της Θεσσαλονίκης ήρθε και «προμοτάρισε» επί διήμερο ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κάνοντας είτε βαρύγδουπες εμψυχωτικές ομιλίες περί ανάπτυξης, είτε απλώς χαλαρή ποδηλατάδα στην...
Μοίρασε... επενδύσεις ο Πάιατ στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνες αγρότες με αμερικανικά κεφάλαια για τη διάσωση της ΕΒΖ
Με... αμερικανική βοήθεια και συνεταιριστική εταιρεία Ελλήνων αγροτών η διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Αυτό πάντως το σχέδιο προωθεί ως λύση, με τη σύμφωνη γνώμη της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, ο...
Ελληνες αγρότες με αμερικανικά κεφάλαια για τη διάσωση της ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
«Ανάσταση» για τη Hellenic Steel και με τη βούλα της Δικαιοσύνης! Η βορειοελλαδίτικη χαλυβουργία, που βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης από το 2015, πέρασε τις Συμπληγάδες των πιστωτών, στους οποίους...
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»
Η μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων του Δήμου Δέλτα απέφερε μια μικρή νίκη στο αίτημά τους να μη μεταβληθεί η Σίνδος σε αποθετήριο πάσης φύσεως αποβλήτων, στερεών, υγρών και αέριων.
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χάνουν τις επιδοτήσεις οι τευτλοπαραγωγοί
Ερρίφθη ο κύβος για την εκχώρηση των ζαχαρουργείων από τη νέα διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πικράθηκαν όμως οι τευτλοπαραγωγοί και κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.
Χάνουν τις επιδοτήσεις οι τευτλοπαραγωγοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας