• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 15.1°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.6°C
  5 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 15.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  92%

Το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης παραθέτει στοιχεία για ρύπανση αέρα, νερού, εδάφους, τοξικά αέρια σε μία σεισμογενή περιοχή

EUROKINISSI

Ανοιχτή επιστολή προς τη ηγεσία του υπ. Υγείας για τις Σκουριές

 • A-
 • A+

Με «ανοιχτή επιστολή» προς τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επιχειρεί παρέμβαση κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, παραθέτοντας μια σειρά στοιχείων που έχει συγκεντρώσει καταδεικνύοντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης που εισέρχεται στον 8ο χρόνο ζωής του, έχει μελετήσει και αναγνωρίσει τους κινδύνους που προκύπτουν για τη ζωή και τη δημόσια υγεία και προσπαθεί να διαρρήξει το φράγμα σιωπής που περιζώνει το θέμα. Αναφέρεται στα σοβαρά θέματα υγείας που δημιουργεί η εξόρυξη στη Χαλκιδική και θέτει κάποιες ερωτήσεις προς την εταιρία σε σχέση με τα θέματα αυτά.

Η ρύπανση του αέρα: Στην επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές οι εκρήξεις (4-6 τόνοι εκρηκτικών την ημέρα) θα εκτινάσσουν σε τεράστιο ύψος (800-1000μ) σκόνη τοξική καθόσον θα περιέχει αμίαντο, χαλαζία και άλλα βαρέα μέταλλα, τοξικά για τον άνθρωπο, τα φυτά , τα ζώα, το περιβάλλον εν γένει. Η ποσότητα της τοξικής σκόνης, μόνο από το επιφανειακό όρυγμα, υπολογίζεται συντηρητικά σε 1000 τόνους την ώρα περίπου και θα διαδίδεται ανεξέλεγκτα, ανάλογα με την διεύθυνση και την ένταση του ανέμου, σε μεγάλη περιοχή άλλοτε άλλης έκτασης - Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία και πέραν.

Η ρύπανση του νερού: Η μεγάλη και αιώνια επίδραση της εξόρυξης είναι η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών με βαρέα μέταλλα και κυρίως με αρσενικό, που είναι εξαιρετικά ευδιάλυτο. Αρσενικό περιέχουν τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής, ιδίως το κοίτασμα της Ολυμπιάδας, σε ποσοστό έως 11% ( επιστήμονες το εκτιμούν έως και 20%). Για 9% αρσενικό, που δηλώνει η εταιρεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος με βάση τα στοιχεία της Outotec, υπολόγισε ότι από την ακαριαία τήξη θα πτητικοποιούνται ετησίως 20.000 τόνοι αρσενικού και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τεχνικά συστήματα που μπορούν να συλλέξουν τέτοια τεράστια ποσότητα απεργίων. Οι ενδεχόμενες διαφυγές τους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη υγεία εργαζομένων και περιοίκων. 

Η ρύπανση του εδάφους: Η εξόρυξη τέτοιας μεγάλης κλίμακας παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους αποβλήτων. Στις Σκουριές, το 99,5% του πετρώματος που εξορύσσεται απορρίπτεται ως απόβλητο, εμποτισμένο με όλα τα επικίνδυνα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία του. Έτσι οι λεκάνες αποβλήτων, τις οποίες οι επιστήμονες θεωρούν χημικά εργαστήρια με ενεργό ένα πλήθος χημικών αντιδράσεων, εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης, στη βροχή και τον αέρα, αποτελούν πηγές παροχής αρσενικού και βαρέων μετάλλων στο περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, το νερό και τη θάλασσα. Τα απόβλητα της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών που περιέχουν κυάνιο από το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, πάνε στη λεκάνη αποβλήτων του Κοκκινόλακκα, ο οποίος απέχει 500μ από το Στρατώνι και 1000μ από τη θάλασσα. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες, από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ότι η στεγάνωση του Κοκκινόλακα είναι ανεπαρκής και το τοξικό του περιεχόμενο απορροφάται και διαποτίζει το έδαφος.

Στις Σκουριές θα έχουμε δύο τεράστια φράγματα ύψους 150 μέτρων (πέντε φορές το ύψος του Λευκού Πύργου) με δεκάδες εκατομμύρια τόνων τοξικών αποβλήτων σε μια σεισμογενή περιοχή που έχει δώσει το σεισμό της Ιερισσού, 7 ρίχτερ, το 1932. Σε ένα ενδεχόμενο σεισμού είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα ατυχήματος που θα προκαλέσει ρύπανση και καταστροφή των υδάτινων πόρων και της θαλάσσιας ζωής, όχι μόνο στην ίδια τη Χαλκιδική αλλά σε πολύ ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας υποσχέθηκε να επιληφθεί του θέματος και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης περιμένει την απάντηση του. «Για μας η απάντηση στο δίλημμα «Ζωή ή εξόρυξη» είναι ξεκάθαρη», τονίζει.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκιές πίσω από τις... χρυσές δουλειές που προωθεί η κυβέρνηση
Οσμή σκανδάλου αναδίδει το νέο επενδυτικό σχέδιο που θέλει να «περάσει» με διαδικασίες-εξπρές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η «Ελληνικός Χρυσός», υποπτεύονται 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκιές πίσω από τις... χρυσές δουλειές που προωθεί η κυβέρνηση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών
Γεμάτες αβεβαιότητα και λογικά άλματα είναι οι καταθέσεις των αστυνομικών, μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη των 25 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε πορεία το 2013 στον Λάκκο Καρατζά ενάντια στις εξορύξεις.
Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
H φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου 21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν...
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για δυσάρεστη εξέλιξη μιλούν Τζιτζικώστας, ΣΒΒΕ και ΒΕΘ
Σημαντικότατο πλήγμα» χαρακτηρίζει τη δήλωση αποχώρησης της Eldorado Gold ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καλώντας την κυβέρνηση και την εταιρεία χρυσού να τα βρουν. Αντιθέτως με...
Για δυσάρεστη εξέλιξη μιλούν Τζιτζικώστας, ΣΒΒΕ και ΒΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θα σταματήσουμε όταν φύγουν»
«Θα συνεχίσουμε όσο είναι εδώ. Θα σταματήσουμε όταν φύγουν». Με το σύνθημα αυτό οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποιούν... εορταστική πορεία στις Σκουριές την...
«Θα σταματήσουμε όταν φύγουν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές μετά την καταδίκη 
Ποινή 18 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού και του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής ● Στο τέλος της δίκης άνθρωποι της εταιρείας προπηλάκισαν και εκφόβισαν...
Απειλές μετά την καταδίκη 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας